Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Vrstna hiša vs stanovanje

Vrstna hiša vs stanovanje

Kaj menite, kaj je boljša opcija, če pustimo ceno kot drugorazredno temo?

Odvisno od izolacije. In sreče!:) Meni osebno je bolj všeč končna vrstna hiša.:)

Sicer od vsakega posameznika odvisno, kako gleda na te stvari. Moje mnenj je, da če ne gre ravno za neko staro in nevzdrževano nepremičnino, potem je vrstna hiša bistveno boljša opcija kot stanovanje: nimaš sosedov zgoraj in spodaj, parkiraš pred vrati, imaš vsaj nekaj zelenice oz. vrta, ponavadi so prostori večji kot v stanovanjih, sama odločaš o vsemu. In če imaš otroke, potem je lažje z vso kramo kot so vozički, kolesa, itd., ker pustiš pod nadstreškom. In tako naprej …

Absolutno je vrstna hiša boljša izbira. Nudi več zasebnosti, lastno parkirišče tik pred vhodom, teraso namesto balkona v bloku, ponavadi pa še vsaj nekaj travišča. Sploh ni primerjave.

Ne vem kaj gledate in kaj primerjate. Stanovanje v walking distance do bistvenih dnevnih destinacij prekosi vsako vrstno hišo. Osebno mi je neprecenljivo se zjutraj sprehodit deset minut do šihta, ta luksuz odtehta tudi kak kvadrat bivalne površine. Meni se to zdi tista prava svoboda, nekomu drugemu pa hiša v ruralnem okolju s 50 ari ohišnice. Če primerjaš stanovanje ali vrstno hišo skozi ta kriterij, tisto, kar je bližje. Če ti bližina ni bistvena, pa vrstna hiša. Praviloma imajo vsaj nek minimum ohišnice za en avto, nekatere celo lastno garažo, kar je v blaznosti zaračunavanja parkirnega kvadrata zadnjih nekaj let izjemna prednost. Še najbolj je pa prednost v tem, da sami organizirate obnovitvene projekte, ne plačujete skladov in dragih upraviteljev, lažje narediš ustrezno zvočno stensko izolacijo od stropne. Če imaš še kak kvadratek parcele za klopco na vrtu, pa itak. Midva sva dolgo iskala, pa ni bilo nič v prodaji, nato sva vzela penthaus, da nama nihče ne hodi po glavi in vikend v naravi. Oboje skupaj je prišlo manj kot so cene vrstnih hiš v želenem okolju.

Nobeno od teh dveh. Samostojna hiša in veliko zemljišča okoli, nekaj zazidalnega, veliki kmetijskega, morda gozd v bližini za dokupit. Smo imeli na izbiro vse tri opcije in smo se odločili za hišo. Ne obžalujem že 20 let. Smo komplet renovirali in sedaj gradimo že za otroka dalje.

Je treba vedeti kaj hočeš v življenju že zelo zgodaj in od tega ne odstopati, vztrajati. Na momente je res težko, a je vredno vsega truda na koncu.

Meni je prvo odvisno od lokacije in mikrolokacije, pomembno mi je, da imam vse na dosegu noge.

Druga stvar je velikost vrstne hise in notranji razpored prostorov. Veliko teh his je narejenih v visino in so po kvadraturi komaj vecje od enega prostornega stanovanja, torej so samo stopnice in stopnice, v stanovanju si pa elegantno s sesalcem skozi celo stanovanje, cetudi ima 100m2.

Potem spet, sredinska zna bit kar fajn stisnjena, koncne so boljse.

Glede parkinga je spet tako, da ima vecina le eno parkirno mesto in eventuelno garazo, danes imamo ze vsak po dva avta, ce so otroci starejsi, pa tudi ze tri ali stiri, tako da sam parking tudi ni toliko manjsi problem, kot ce si v bloku.

Ce denar ni problem, znas dobit dobro in veliko vrstno hiso, kjer ni vsak prostor v svojem nadstropju, ima dovolj velik vrt in parking za vsaj 2 avta, izolacijo s sosedi pa sam uredis. Opcija je tudi dvojcek, kar se meni zdi se boljse.

No, ja, “penthouse” stanovanja so v bistvu dražja, tudi dvakrat ali trikrat, od vrstnih hiš. Ker imaš na voljo celotno nadstropje bloka. Ne vem zakaj je bilo potrebno povleči ven to primerjavo.

Pred kratkim sem bila po skoraj 20 letih življenja v stanovanju na temu, da menjam. Kar hitro so se zadeve reducirale na eno samo vprašanje: ali samostojna hiša ali vrstna hiša. Stanovanja sva sprva tudi gledala, ampak niso bila bistveno cenejša in ponavadi še v nekem blokovskem naselju. In ja, fajn je npr. večje stanovanje v kakšnem manjšem in novejšem bloku, ampak so pa cene takih stanovanj nore!

Glede lokacije sva želela, da je v neposredni bližini postaje mestnega avtobusa in kakšnega parka ali narave. Na koncu nama za samostojno hišo ni zneslo (malo ponudbe, cene v nebo), sva pa kupila novo vrstno hišo – sicer izven centra mesta, ampak še vedno v okviru mreže mestnega avtobusa. Za ta denar bi dobila stanovanje podobne kvadrature, ampak ne novo in kar je bilo ponudbe vse v blokovskih naseljih. Nova stanovanja v t.i. vila blokih so bila pa dražja in to ne malo!

Odgovor na objavo uporabnika
ja in ne, 08.12.2021 ob 13:02

Meni je prvo odvisno od lokacije in mikrolokacije, pomembno mi je, da imam vse na dosegu noge.

Druga stvar je velikost vrstne hise in notranji razpored prostorov. Veliko teh his je narejenih v visino in so po kvadraturi komaj vecje od enega prostornega stanovanja, torej so samo stopnice in stopnice, v stanovanju si pa elegantno s sesalcem skozi celo stanovanje, cetudi ima 100m2.

Potem spet, sredinska zna bit kar fajn stisnjena, koncne so boljse.

Glede parkinga je spet tako, da ima vecina le eno parkirno mesto in eventuelno garazo, danes imamo ze vsak po dva avta, ce so otroci starejsi, pa tudi ze tri ali stiri, tako da sam parking tudi ni toliko manjsi problem, kot ce si v bloku.

Ce denar ni problem, znas dobit dobro in veliko vrstno hiso, kjer ni vsak prostor v svojem nadstropju, ima dovolj velik vrt in parking za vsaj 2 avta, izolacijo s sosedi pa sam uredis. Opcija je tudi dvojcek, kar se meni zdi se boljse.

No, brat je 2 leti nazaj kupil vrstno hišo, ogromna.

V celoti podkletena, v pritličju 1 garaža, predprostor, pisarna, wc ter en velik prostor kuhinja+jedilnica+dnevna. Izhod na teraso in zelenico. Pred hišo 2 parkirni mesti (z enim zaparkiraš garažo).

V 1.nadstropju 2 otroški, kopalnica z wc, spalnica s svojo kopalnico in wc. Vsaka od teh treh sob ima svoj balkon.

V 2.mansardnem nadstropju še ena spalnica, kopalnica z wc ter en prostor z manjšo kuhinjsko nišo, mizo in dnevnim prostorom ter balkonom. Uporabljajo za večdnevne obiske.

Vrsta hiša: najbolj pomembno je, kakšni so tvoji sosedje; če imaš z njimi pristen, pošten, prijateljski odnos,  je to win-win kombinacija za mnoga leta srečnega življenja v vrstni hiši. Pa še nekaj če je več hiš v nizu – obvezno sredinska, da nimaš zunanjih sten -prihraniš pri ogrevanju/hlajenju  vsaj 30-40% v primerjavi s sosedom, ki ima še zunanje stene, ob enaki kvadraturi.  Te tudi oni lepo grejejo in hladijo . Pa za vzdrževanje  – samo spredaj in zadaj fasada;   Jaz si ne predstavljam živeti v stanovanju v tej trenutni situaciji zadnji 2 leti, pa da mi nekdo nonstop po glavi tokota, skače, nabija,  otroci skačejo pa vozijo poganjalca, da se sliši vse med seksom,;   ( pa nimam s tem težav sicer, sem oseba, ki rada seksa, samo ne vzburja me pa poslušat druge med njihovim “in  flagrante”… Pa da me zbudi,  kot je ponavadi tudi v novogradnjah v blokih , ko nekdo gre sredi noči na potrebo, pa ropotanje pralnega stroja, ko da bo poletel avijon, ali pa kadit v kopalnico, pa prižge ventilator,, ko gre vse v skupno vertikalo,  pa to noter potegne  tudi v tvojo kopalnico,  stanovanje, brez da prižgeš ventilacijo.

Pri vrstni hiši  vsega tega ni; se tega ne sliši ( če je kakovostna opečna klasična dovolj debela gradnja in dobra izolacija).

Sem pa tudi oseba, ki že celo življenje živi v hišah in ni govora, da se preselim v stanovanje- ker mi tudi eksistenčno to ni potreba, nuja.

Za “ja in ne”: kar sem gledala novih oz. novejših vrstnih hiš, so bile praktično vse v dveh nivojih: pritličje za dnevne prostore, nadstropje za spalne prostore. 60 do 80 kvadratov na štuk.

Ma takoj bi tole, tak projekt – za bivanje ali pa za posel;  to so projekti prihodnosti – če pa  imaš zemljo na voljo, parcele na dobri lokaciji  ( loop blizu obvoznice, pa še vseeno v stiku z naravo, ne z betonskimi bloki) parcele po par 1000m2, pa tako naselje  narediš v kompaniji, projekt financiran tudi s strani države – zakon:

https://www.dominvrt.si/dom/hise-za-mlade.html

vbfgrt37910, 08.12.2021 ob 13:17

Za “ja in ne”: kar sem gledala novih oz. novejših vrstnih hiš, so bile praktično vse v dveh nivojih: pritličje za dnevne prostore, nadstropje za spalne prostore. 60 do 80 kvadratov na štuk.

Več ne rabiš  4 članska pa kakšna domača žival;  – od zunaj izgleda “majno” a od znotraj še kako prostorno in zelo funkcionalno ( npr. dnevni prostor 40-50m2 je top), sploh če ni klasičnih tistih velikih “stopnišč”, ki razbijejo celo hišo, ali pa open space tip modrni “dimnika – ala galerija ( to je tudi energijska potrata) in kot so to napake pri starih klasičnih gradnjah slovenskih hiš- sama velika hladna, betonska in  marmorna stopnišča . Tak skandinavski stil, čimveč lesa, tudi znotraj – to je toplo, dober zvočni in toplotni izolator. Pa še mansardno si lahko urediš. Sobe imajo po 20m2, da se notri da postavit normalno veliko posteljo, ne pa luknje -polkabineti, da se komaj noter obrneš…

Živimo v vrstni hiši. Če bi obstajala možnost kupiti samostojno na tej lokaciji bi jo. Ampak se ravno vsake 10 let kakšna prodaja. Meni je pa lokacija najbolj pomembna. Smo gledali tudi stanovanja, ampak tako velikih stanovanj z pravo razporeditvijo ni. Imaš petsobna stanovanja skoraj 200 kvadratov z eno kopalnico. Hvala, ampak ne hvala. Plus razporeditve so grozne, balkoni neobstoječi ali pa majhni…garaže + parking skoraj nemogoče dobiti na željeni lokaciji. Cene so pa primerljive. Naša hiša je sredinska, nekaj čez 200 kvadratov, tri nadstropja, garaža + dva parkirišča zunaj, atrij na katerem je dovolj prostora za veliko mizo, letno kuhinjo in igrala za mulce. Tri otroške sobe (eno uporabljamo za pisarno), tri kopalnice, posebej velik utility, veliko prostora za omare (vgradne), velika okna in velik (za vrstno hišo) bivalni del kuhinja, jedilnica, dnevna soba. Izolacija odlična, ogrevanje na TČ + kamin, zelo lepo urejena okolica, sosedje super. Ni idealno, ampak je pa zelo blizu. Osebno bi raje imela  samo dva nadstropja, ampak v tem primeru bi bilo pač dosti manj prostora, nam je bilo pa pomembno da je hiša prostorna in predvsem da so sobe normalno velike in ne neki kabinetki, ter da imamo veliko kuhinjo in bivalni del. Na stopnice se navadiš. Ko bomo stari in otroci na svojem pa gremo v stanovanje z veliko teraso ali atrijem.

Ah, tisti, ki piše, da je problem 4 parkirišča pri vrstni hiši, pri tem pa glorificra stnaovanje, naj pove, kje pa imaš pred blokom 4 parkplace na flat? :))) Mogoče pri 2% blokov.

Vrstna. Če je izolacija ali ločena sten, se sosedov ne sliši. Imaš nekaj malega vrt, parkiraš pred hišo, imaš svojo streho z svojo fasadi, ne rabiš soglasja , vzdržuješ kot ti želiš. V blokih je drugače, ti novi bloki so izolativno katastrofalni, se vse sliši, tudi ko vodo potegne nekdo v WCju pa ko govorijo. Boljši so bloki letnik 70 kot ti novi bloki. Ne bi verjela če ne bi na lastna ušesa slišala .

Sestra živi v (sredinski) vrstni hiši. Prednost: majhen vrt, bolj atrij, kjer lahko posedajo poleti (če ravno ni komarjev), več prostora za shranjevanje krame, manj sosedov, večja avtonomija.

Slabosti: ves čas hodijo po stopnicah – pritličje je namenjeno garaži in utilityu ter kabinetu, tako da morajo do dnevnih prostorov v prvo nadstropje in do spalnih v drugo. Če sedijo na vrtu, so vsem na očeh – tistim iz vrstnih hiš za njimi in sosedom iz leve in desne. Torej so morali prostor nekako ograditi in potem ta mali vrt cca 10x10m izpade kot neka zamrežena kocka.

Problem je še lokacija oz. infrastruktura.

PIKULET CENZURIRANI, 09.12.2021 ob 00:20

Ah, tisti, ki piše, da je problem 4 parkirišča pri vrstni hiši, pri tem pa glorificra stnaovanje, naj pove, kje pa imaš pred blokom 4 parkplace na flat? :))) Mogoče pri 2% blokov.

uzurpiraš sosedom. najmanjši problem

ne tako dolgo nazaj, 08.12.2021 ob 13:13

No, brat je 2 leti nazaj kupil vrstno hišo, ogromna.

V celoti podkletena, v pritličju 1 garaža, predprostor, pisarna, wc ter en velik prostor kuhinja+jedilnica+dnevna. Izhod na teraso in zelenico. Pred hišo 2 parkirni mesti (z enim zaparkiraš garažo).

V 1.nadstropju 2 otroški, kopalnica z wc, spalnica s svojo kopalnico in wc. Vsaka od teh treh sob ima svoj balkon.

V 2.mansardnem nadstropju še ena spalnica, kopalnica z wc ter en prostor z manjšo kuhinjsko nišo, mizo in dnevnim prostorom ter balkonom. Uporabljajo za večdnevne obiske.

Tudi moja prijateljica ima vrstno hiso, ki je ogromna, kakih 300m2 vse skupaj, z garazo, luksuzna, soalnica, 3 otroske sobe, soba za babico ali goste, dnevna ogromna z ogromno jedilnico in se prostorom za knjiznico, zidane so bile za privatnike in imenitnike v 70ih, pa se velik vrt zraven, edino parking je zdaj problem, ker jih je doma 5 in imajo vsak svoj avto, plus se njeni starsi velikokrat pridejo za par dni in je to ze sesti avto.

Ampak niso vse vrstne hise take, v bistvu jih je bolj malo tako prostornih. Ker namen vrstne hise je nekako stanovanje, a hisa, torej cim vec na cim manjsem prostoru.

Stanovanje je pač le stanovanje.

rpgm, 08.12.2021 ob 12:03

Kaj menite, kaj je boljša opcija, če pustimo ceno kot drugorazredno temo?

vrstna hiša… imaš le nekaj svojega zemljišča zunaj, ki pripada tej hiši… takoj si zunaj, nimaš stopnišč, skupnih stroškov, itd… vsekakor vrstna hiša

Končna vrstna ali zgornje stanovanje s teraso

Po eni strani jamra glede plač vsak, ki ima pet minut plače, po drugi strani v povprečju ljudje tukaj živijo v višjem standardu kot v tujini in ta tema je lep pokazatelj. Sploh javni sektor ima plače o katerih bi lahko v privatnem le sanjali.

Če bi mel možnost bi raje zbral mb kot lj, če bi pa gledal določene sisteme potem pa mogoče nič.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close