vroče maline
Kolikor sem jaz poskusila, se naredi kar tako, kot bi kuhala marmelado. Torej maline, sladkor, malo limoninega soka. Važno je, da nekaj časa kuhaš, npr. 20 minut, da se nekoliko zgosti kot marmelada.
Aja, sem tudi že malo “goljufala” tako, da sem dodala žličko v mrzli vodi razmešanega škroba, je hitro nastala malo gostejša omaka, da ni čisto redek sok. Temu jaz niti ne bi rekla goljufanje, čisto dobro je bilo.
LP Mimi
Hej!
Za jagodicje imam nekoliko svoj postopek, ki ni mogoce ravno ta pravi, a nam ustreza.
V siroko posodo dam najprej sladkor, da ob mesanju zacne karamelizirati (svetlo), v to dam maline, malo premesam, da se jih sladkor prime,vlijem limonin sok ali malo belega suhega vina ( da dobro prekrije dno); dodam malo cimeta, kaksen klincek in kardamom -pokuham do zeljene gostote.
Maline ne razpadejo in omakca zlahtna. Tako naredim tudi za v zamrzovalnik; nepretanke rezine neprezrelih marelic, breskev, hruskic….
lep pozdrav
Hej!
Geri, seveda bi slo:) In upam, da ti bo vsec! Tak shranek z ribezom, ki ga imam vec kot borovnic ( so predalec stran) dam tudi v zamrzovalnik in imam
kasneje za sladice. Jagode ostanejo lepe, nerazkuhane.
Taja, zdaj bom se zardela:)
Danes sem dala iz rok osebici, ki si to res zasluzi, darilce – delo mojih rok.
Ker je bila zeloooo vesela in se zahvaljevala, sem ji rekla:
Saj je veliko sebicnosti v meni; ko delam, moji prsti telovadijo, misli svigajo in mozgancki delajo….vse meni v korist, da se prehitro ne postaram:)))
Tako pri vsem: tudi to moje tipkanje – prava telovadba, brskanje za podatki, recepti, tudi. In potem se se spomini pritaknejo zraven; pa je zadovoljstvo tu!
Ves, nekoga moras imeti rad in se zanj tudi potruditi…Saj dobim povrnjeno:)
Lep pozdravcek Babi
Khm, jaz pa prebiram zgornje nasvete in imam eno malo pripombo 🙂
Ker imam sem in tja na obisku družbo takih, ki me že na vratih opozarjajo, da jim ne smem ponujati ničesar sladkega, ker “niso karakterji”, da bi se zadržali, pa če sem res njihova prijateljica, naj jim vendar pomagam shujšati …
No ja, zaradi njih sem se navadila, da so vroče maline lahko tudi samo segrete maline – toliko, da spustijo sok in iz tega nastane preliv za sladoled. Maline so že same po sebi nekoliko kisle, tako da za takojšnjo uporabo ne potrebujejo niti limoninega soka. Je pa tudi res, da je treba tako pripravljene maline porabiti takoj – niso primerne za shranjevanje v kozarcih (v zamrzovalniku bi še šlo), ker ne vsebujejo konzervansa, ki bi jih ohranil “pri življenju” (v tem primeru sladkor).
So pa nesramno dobre ja, se mi cedijo sline 🙂
LPM
Mateja, imas prav:)
Meni so se najboljse kar sveze – brez kuhanja s kapljico alkohola na sladoledu.
Cemu dam sladkor? Saj ga ni veliko, le da naredim plast karamela in v njem
povaljano jagodicje ohrani obliko in aromo. Limomin sok ali vino pa pomagata zaradi tekocine, da se v njej karamel stopi in malce povre.
To je v zamrzovalniku dober shranek za peciva. Brez dodatka drugega sladkorja oblozim krostato.
Aja, zraven prija tudi list limonine melise:) Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.