Vrnitev v Slovenijo
San sem sem tudi veil, pa potem spet odšel v tujino. Pač slo je prelepa, ljudje prijazni, zelo izobraženi. Najtezja stvar na katero se v slo nisem hitro privadil je bila ta zaprtost in tako zelo počasen tempo zivljenja. Tudi v lj. To me utesnjuje. Občutek sem imel, da zivim na stranskem turu in puščam, da zivljenje tece mimo. V kolikor me to ne bi motilo bi verjetno kar ostal v Sloveniji za pet let in mogoče še dlje.
Sveti duh, 28.05.2025 ob 20:12
San sem sem tudi veil, pa potem spet odšel v tujino. Pač slo je prelepa, ljudje prijazni, zelo izobraženi. Najtezja stvar na katero se v slo nisem hitro privadil je bila ta zaprtost in tako zelo počasen tempo zivljenja. Tudi v lj. To me utesnjuje. Občutek sem imel, da zivim na stranskem turu in puščam, da zivljenje tece mimo. V kolikor me to ne bi motilo bi verjetno kar ostal v Sloveniji za pet let in mogoče še dlje.
V bistvu je obratno. Hiter tempo zivljenja, ti da obcutek, da gre zivljenje mimo. Meni se v enem tednu dopusta v Slo vec dogaja kot v tujini v parih mescih. Sploh, ce si aktiven clovek je Slo raj, vse je na dosegu roke.
Kako smo si različni, a ne?
Meni se pogosto dogaja, da me ljudje, tujci, v tujini, vprašajo, če se mislim vrniti “domov”. In še največjo uslugo si naredim, če se tako ali drugače zlažem.
Sicer razumem motive ljudi, da se vrnejo “domov”. Večina celo življenje preferira okolje v katerem so odrasli; vse od klime, okolja, hrane, ljudi, miselnosti, stila življenja, …. Le dokaj redke izjeme se kje drugje dejansko počutijo bolje kot “doma”. Pogosto je pomemben faktor tudi denar, tako dohodek kot premoženje in kaj za to kje dobiš. Potem so tu še osebne in ali družinske okoliščine, razne posebnosti okolja v katerem živiš, itd.
Meni Slovenija predstavlja deželo enoumja kjer se srečaš s preveč problemi, če ne živiš, misliš, tako kot “vsi” mislijo, da bi moral. Kar je sicer tipičen problem malih zaprtih okolij. No, iz moje perspektive je celotna Slovenija malo zaprto okolje. Kaj si naj po desetletjih življenja zunaj meja začnem v okolju, ki mi ni nikoli ustrezalo in na katero me razen državljanstva in jezika več ne veže nič? Niti je Slovenija ne vem kako poceni, niti ne vem kaj nudi.
Ne hodite nazaj, žal vam bo.
Slovenija bi lahko že leta 2008 bankrotirala. Prodati smo morali skoraj vso premoženje in sedaj odplačujemo milijardne pufe, ki so jih naredili drugi.
Če vam ni kul kjer ste danes pojdite v drugo državo, ki je perspektivnejša, bolj varna, ker Slovenija ne varuje svoje lastne meje. Pohod po LJ ti da vedeti, da to ni več lepo urejeno slovensko mesto ampak pokracana usrana multikulturna luknja.
Slovenija ekonomsko nikoli ne bo Švica, niti Avstrija. Folk je zaplankan in bo ponovil zgodbe Jugoslavije, visoki davki, visoka inflacija, anti kapitalisti…
Razpad države je zagotovljen, če crkne EU ali NATO pa sploh. Nimamo nobenih šans, kot je bilo to leta 1991, da se postavimo na svoje noge. Vojske nimamo v primerjavi z letom 91, da bi se obranili, nimamo svoje valute, in nimamo nobenega B, C plana. Vsi verjamejo, da bo Slovenija, EU, NATO večen, vendar zgodovina temu nasprotuje.
Ne hodite nazaj, pojdute tja, kjer bo država zdržala in napredovala naslednjih 100-200 let, za naprej se bofo pa potomci odločili in to ne no več vaš problem.
Anam
ne hodi nazaj. nikoli ne hodi nazaj. zakaj bi prišla nazaj? karkoli, je , kjerkoli je, je bolje kot tukaj. slovenija je socijalna bomba. levičarji so uničili, oroplai to deželo do konca. no saj jobodo še, brez skbi. ampak žesedaj je užas. najdi način, da ne prideš nazaj. pridi za 14 dni, malo poglej, malo spomini, pa je to to. ne hodi nazaj. če tidrugače povem. tisti ki je umrl do leta 2020, ni nič zamudil. ker to karje sedaj, karsedaj dela vonderlajdra, to je užas. bodi kjer si. ne hodi nazaj nikoli. ko enkrat greš, je to to. prideš za 14dni na obisk. ničdruzga.
Ce je Slo multikulturna luknja potem pojdite malo po Nemskih mestih in boste imeli obcutek, da ste v Afriki. Vedno vecji prispevki za socialne in zdravstvene transferje v zadnjih 3 letih. V zdravstveni blagajni je minus, ker premalo ljudi vplacuje in prevec ljudi koristi zdravstvene storitve. Vse je umazano, smeti povsod. Pred 10 leti, ko sem se odselila ni bilo tega tako veliko, danes pa je ze nevzdrzno in spravlja v depresijo. Hodim redno v Slo in je pravi balzam za duso. Seveda ima Slovenija svoje probleme, ampak zahodna Evropa bo slej ko prej 3. svet. Ce si ze zelite v tujino, potem se izogibajte vecjih mest.
Ja, 29.05.2025 ob 10:41
Ce je Slo multikulturna luknja potem pojdite malo po Nemskih mestih in boste imeli obcutek, da ste v Afriki. Vedno vecji prispevki za socialne in zdravstvene transferje v zadnjih 3 letih. V zdravstveni blagajni je minus, ker premalo ljudi vplacuje in prevec ljudi koristi zdravstvene storitve. Vse je umazano, smeti povsod. Pred 10 leti, ko sem se odselila ni bilo tega tako veliko, danes pa je ze nevzdrzno in spravlja v depresijo. Hodim redno v Slo in je pravi balzam za duso. Seveda ima Slovenija svoje probleme, ampak zahodna Evropa bo slej ko prej 3. svet. Ce si ze zelite v tujino, potem se izogibajte vecjih mest.
J’p. Moji dopusti v LJ so vsako leto daljsi. Balzam res. V Nemciji tudi po najbolj zabacenih vaseh tujci.
Slovenski zdr in soc tudi dolgo ne bo vzdrzen. Gres med delavniki dopoldne v Alejo, pa ti je jasno. Sami delavno sposobni tujci, med tem ko ‚raja’ dela, da imajo teli socialne transferje, zdravnike, vrtce … zasojn.
Uvažaš 3.svet postaneš 3.svet.
Zato me ne mika iti v nobeno Nemčijo, ne glede na plače, stanovanja.
Sedaj gledam samo nato, katera vlada varuje nacionalne meje z vojsko, in ima perspektivo za naslednjih 100 let.
In tja bo.treba iti, Slovenija nima nič od tega.
2015 je v 3 mescih bila.poplavljena z 500.000 ilegalci iz arabskih in afriških držav.
25% muslimanov!!!
Ne le 8% kot je to v Nemčiji!
Anonimno 2936, 29.05.2025 ob 16:12
Uvažaš 3.svet postaneš 3.svet.
Zato me ne mika iti v nobeno Nemčijo, ne glede na plače, stanovanja.
Sedaj gledam samo nato, katera vlada varuje nacionalne meje z vojsko, in ima perspektivo za naslednjih 100 let.
In tja bo.treba iti, Slovenija nima nič od tega.
2015 je v 3 mescih bila.poplavljena z 500.000 ilegalci iz arabskih in afriških držav.
25% muslimanov!!!
Ne le 8% kot je to v Nemčiji!
Glede na direktivo in agendo, nobena eu ne sme zaprt meja, se najbolj se upira Poljska. Najmanj migrantske golazni je na Islandiji. Ocitno jih odrocnost resuje.
Predlagam, da na selitev kamorkoli, znotraj Slovenije, ven iz Slovenije, nazaj v Slovenijo ali kaj tretjega, selitev po svetu, ne gledate kot na nekaj dokončnega. Dovolj je, da najdete kolikor toliko optimalno destinacijo za aktualno in ali bodoče življensko obdobje, v skladu s kriteriji, ki so vam v danem življenskem obdobju pomembni. S tem, da je seveda še boste, če se človek tega loti strateško; kaj, kdaj, kam, kako in zakaj, skozi čas. Slednje je seveda sila težko brez dobrega poznavanja sveta, različnih okolij, kultur, relevantne zakonodaje, aktualnih trendov, itd.
Skratka, predlagam, da se ne omejujete na tipično iskanje utopije kjer je ali bo vedno vse kvazi idealno, in bi tam živeli na veke vekomaj, ker takšno okolje niti obstaja ne. Namreč, naše prioritete se skozi čas spreminjajo. Naša situacija se s časom spreminja. Okolja se skozi čas spreminjajo. In to kar vam danes morda ustreza lahko že naslednju leto zaradi raznih sprememb ne drži. Kar pa še ne pomeni brezglave selitve brez repa in glave. Pametno je premislit preden, na primer, investirate še pa še časa v nekaj kar vas v prihodnosti močno omejuje na neko lokacijo.
Nič od tega ne pišem za ljudi, ki so v Sloveniji ali kje drugje vsestransko zadovoljni in se nimajo namena nikoli nikamor seliti. Leti na tiste, ki so na ta korak iz kakšnega razlogo motivirani, da kaj v svojem življenju konkretno spremenijo.
Anam, 28.05.2025 ob 11:33
Nimam še službe, prijavljam se, imam en razgovor. To bi rada prej uredila, da ne dam odpovedi v tujini in pridem domov brez vsega, ampak ni lahko.
Stanovanje v SLO imam, družine nekaj imam, prijateljev pa skoraj nič. Ampak jih tudi v tujini nimam, saj so se ljudje, kar porazgubili, odselili nazaj domov…
Mislim, da je čas priti domov, ampak me dajeta blazna tesnoba in skrb, kako bo po tolikem času.
Še kakih 6 mesecev, pa se zna zgoditi ulica.
Še posebej, ker bodo 19% prometni davek dvignili na 25%…
In potem, čez leto (Zelenskemu je in bo treba plačevati IN orožje IN obnovo Ukrajine), bo šel PD na 28 ali 29%.
Današnja informacija: Ista knjiga, cena v Sloveniji 35 evrov, na Hrvaškem 20,5 evra, v Bosni pa 10,5 evra…
Plus tole, kar že imamo in bo v nekaj letih pokopalo EU:
Uf, če imate možnost, raje ostanite v tujini, zdaj ne samo, da imamo najvišje davke na svetu, ampak so začeli Jenulj in njegovi že po hišah hodit, potrkajo ti čoporativno pozno zvečer na vrata, da pobirajo “prostovoljne” prispevke za Glas ljudstva in/ali 8. marec, kao lahko izbiraš, za ene ali pa za druge, češ a nisi za socialno državo, a nisi za reveže, za javno zdravstvo, in jim moraš dat, kao ni za njih, kao za najbolj ranljive zbirajo in jim bojo nesli.
8409, 25.09.2025 ob 21:36
Uf, če imate možnost, raje ostanite v tujini, zdaj ne samo, da imamo najvišje davke na svetu, ampak so začeli Jenulj in njegovi že po hišah hodit, potrkajo ti čoporativno pozno zvečer na vrata, da pobirajo “prostovoljne” prispevke za Glas ljudstva in/ali 8. marec, kao lahko izbiraš, za ene ali pa za druge, češ a nisi za socialno državo, a nisi za reveže, za javno zdravstvo, in jim moraš dat, kao ni za njih, kao za najbolj ranljive zbirajo in jim bojo nesli.
Hahaha itak, lahko dobi samo metek v glavo, to lahko doniram. Tisti, ki ne visimo na sociali, ampak delamo, pac nismo za socialno drzavo, to je za lenuhe.
smešni ste, 28.05.2025 ob 17:51
pajo42, 28.05.2025 ob 17:37
V zosu, 28.05.2025 ob 16:16
Nihče pri zdravi pameti se ne vrača v Slovenijo, ljudje so tukaj postali popolnoma zmešani in samo žalijo ljudi, ki delajo na minimalcu.
To je ratala tud osnovna kultura tukaj. Tiščijo minimalne plače, al pol ne dobijo folka, fuj res.
Ne morem verjet, kako se bogatuni spravljajo na delavski razred res. Vemo pa kdo vse stoji za njimi, ama vsi. vsi so lenuhi, sam ini delajo pa te fore, aja pa seveda vsak vikend se morjo spočit s svojim avtodomčkom de grejo na morje anede ja.
Ne bi imeli priseljencev, a tud delali ne bi. Jamrajo, kako so obdavčeni a stanovanja se kupujejo vnaprej, še predenj se luknja skoplje. Ampak tako je povsod po Evropi. Če ne bo odgovora na delavska vprašanja, kot je spedenano v Avstriji, se lahko zgodi komunizem, sam pol ne bo časa bežat, ker ko delavcu poči mu poči. Nobenega spoštovanja ni več, in resno vi boste proti Jugoslaviji govorl…Ja, takrat se to ni smelo, zdej pa ratujemo počasi Amerika, ampak folk dobrega delavskega sistema še ni pozabil.
Če misliš da imamo v sloveniji veliko razliko med reveži in bogatimi…..bi se ti v tujini (na zahodu) odpeljalo 😀
Btw slovenija je na drugem mestu po najnižji razliki med najnižjimi in najvišjimi dohodki. Austrija ima krepko višje razlike.
Če bi res verjelo da je tako krasno tam, bi bil že tam. Ampak pač kot tipičen slovenček samo kritiziraš in javkaš in nič ne narediš zato da bi ti bilo boljše. Flix bus je 25e do austrije :). Samo če bi res šel tja ne bi imel več izgovora a ne :). Sedaj je slovenija kriva da si kjer si. Ne ti seveda.
Nič pohvalnega ni, da v Sloveniji magister zasluži 200 EUR več kot čistilka.
Forum je zaprt za komentiranje.