Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek vrednostni papirji

vrednostni papirji

Ker sem cisti laik na tem podrocju ( po domace res niman pojma) vas zelo prosim tiste ki se vsaj toliko spoznate na to za pomoc. In sicer. Imela sem pide triglav, ki so sedaj ( no ze en cas) prerasli v delnice Financne druzbe z borzno oznako TFDR in Triglav nalozbe. TRSG.
In od Triglav dd. smo dobili ponudbo za odkup ( ker jih bodo prevzeli).

jaz nisem imela namena prodat, ampak zanima me sledece- ali gre to tako, da ce Triglav dd prevzame pac ti dve druzbe, ali potem jaz ce ne prodam, avtomatsko padem pod njih ali ne. Ali pa ostanem en mali delnicar prejsnjih druzb, katere delnica ne bo nic vecvredna.

torej kolikor sem razumela, jih bodo prevzeli. Ce jaz ne prodam delnic Triglavu dd in ne naredim nicesar — ali sem enostavno po prevzemu Triglava dd teh dveh druzb postanem avtomatsko delnicar Triglav dd. ( ceprav ne kupim njihovih delnic, ampak zaradi prevzema)?

Upam, da se mi ne boste smejali ampak o teh stvareh ne vem nic in se s tam niti ne ukvarjam, vseeno pa bi rada izkoristila to kar je zame bolje, ce ze lahko.

Če sprejmeš ponudbo, dobiš denar.
Če ne sprejmeš ponudbe, postaneš delničar Triglav d.d. v skladu z delitvenimi razmerji.

Priporočam sprejet ponudbo, če nimaš namena vlagati pri Triglavu d.d. in če ne gre za velik denar. Če ne rabiš denarja kupi druge delnice/obveznice.
Tu je še problem kapitalskih dobičkov, če si lastnica delnic manj kot 3 leta.
Najboljše je, da povprašaš na borzno hišo, ki opravlja sprejem ponudb, kako in kaj je za napraviti (glede na kapitalske dobičke, …).

Zakonodaja o prevzemu ščiti predvsem male delničarje, da ne popušijo, ko se veliki dogovorijo za ceno. To v praksi pomeni, da se bi lahko nekaj velikih delničarjev dogovorilo o dobri ceni delnic, ostali mali delničarji pa bi potem dobili nizko ceno, saj prevzemnik bi tako ali tako imel večinski delež in ne bi potreboval teh nekaj % delnic.
Zato, ti toplo priporočam, da premisliš o tem, da sprejmeš ponudbo, saj je to za male delničarje verjetno najbolj ugodno. Razen, če seveda imaš boljšo informacijo….

Če ne sprejmeš ponudbe postaneš delničar Triglav d.d. v skladu z delitvenimi razmerji…

Juhej, kje si dobil ta stavek?

Ali nič ne razumeš, ali bluziš, ali pa jaz česa ne vem…

Oh, nisem dobro prebral … nisem vedel da je prevzemik Zavarovalnica Triglav d.d. Se opravičujem, Anja pa tega tudi ni napisala, ves čas je bilo govora o Triglav d.d., družb, ki pa imajo Triglav d.d. v nazivu pa (take, primerne pa so na hitro vsaj 3) … Ponavadi gre pri prevzemih med temi investicijskimi skladi, da se eni k drugemu pripajajo, pa so različne opcije, ali pobašeš denar, ali dobiš nove papirje v skladu z delitvenimi razmerji.

Torej, še enkrat se opravičujem za napačno informacijo, za kar je zraven moje neinformiranosti o dogajanju kriv tudi nepopoln opis Anje.

Anja, če prevzema ne sprejmeš bo ostala delničarka teh dveh družb.

Torej po besedah uprave Zavarovalnice Triglav d.d.
Iz članka v Delu:
Družbi sta po vsebini finančna holdinga in kot taka primerna za vlaganje za bolj poučene vlagatelje. Privatizacijskim delničarjem zavarovalnica za delnice zato ponuja izplačilo v denarju, hkrati pa jim omogoča, da svoje premoženje nalagajo v vzajemne sklade, s katerimi upravlja Triglav DZU. Po trditvah Mateje Treven bodo delničarje izplačali iz naložb zavarovalno-tehničnih rezervacij; transakcija torej ne bo imela neposrednega vplivala na sam izračun kapitalske ustreznosti zavarovalnice.

V vodstvu Zavarovalnice Triglav so že izdelali poprevzemno strategijo. Premoženji obeh družb sta precej sorodni, prvi mož Zavarovalnice Triglav pa je že napovedal, da bo v primeru uspešnega prevzema prišlo do določene spremembe investicijske politike. Družbi se že sedaj nagibata v bolj tvegane projekte, zato je za male delničarje, ki niso dobro poučeni investitorji, po napotku Leniča bolj primerno sodelovati na primer v vzajemnih skladih; ne nazadnje so tudi pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev. Vendar pa Lenič skozi prizmo napovedanih sprememb investicijske politike vseeno ne napoveduje”ekstremno rizičnih projektov”, omenil je le”večje projekte”, ki so primernejši za dobro poučene investitorje.

Upam, da bo za odločitev Anje to kaj pomagalo.

LP, Juhej

Aha, potem bluziš. OK

Hvala za pomoc. Sem se odlocila oz se odlocam med prodajo ali vlozitev vvzajemni sklad. Hvala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close