Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek vratna hrbtenica-stenoza…

vratna hrbtenica-stenoza…

POZDRAVLJENI

Nevem, kam bi se še obrnila, že 3 leta imam težave z vratno hrbtenico( težka hoja, mrtvenje rok, nujno uriniranje, slaba moč leve strani, najbolj n oge…) ugotovili so da naj bi imela šmohorno hernijo na C3/c4 in posledično zaradi tega stenozo spinalnega kanala, spastična tetrapareza ki se kaže na več nivojih, a najhuje je tukaj, kot sem omenila…Berem razne članke od tega da tako kot je blo pred težavami nebo nikol več, ker pač nekaj škode je že bilo storjene…:(( najhuje je da nism nikoli imela nobene poškodbe!

Bila sem že v valdoltri, LJ na UKc, v celju….

Sedaj pa je nastal problem.. operacija je neizogibna, bojim se da sem že predolgo odlašala, da nebo tako uspešna…naslednje kar me muči je to, h komu nej grem na operacijo nevrokirurgu ali ortopedu? ( dr. Vengust ali dr. Ardebili- za druge nevem..)Komu zaupat to težko nalogo, oba imata drugačni pristop pri operaciji, eden bi mi sprostil kanal na več nivojih, eden samo na enem in bi mi vstavil umetni vsadek…o fiksaciji nisem zasledila, ker baje ni ok?

Naj še samo omenim, da večina poslušam ljudi o operaciji na križu, ledvenem delu…kako pa je z operacijami na vratu, se mi zdi da ni isto ali operiraš hernjio na križu ali pa na vratu? …

Prosila bi vas za pomoč…obupana čist…

S temi hernijami je hudič, ker nisem še srečal dveh, ki bi imela enak primer. Tako kot zunanjost je naša notranjost drugačna in pri hrbtenici gre lahko samo za milimetre drugačne probleme pa je situacija povsem drugačna.

Najhuje je, da se mi je to zgodilo že pri 23 letih…:(( in sedaj pri 26 še vedno nevem kaj bo iz vsega taga:(

lp

Verjamem, da je problem. Poskusi iti z vsemi izvidi še h kakšnemu drugemu zdravniku po mnenje. Kje pa te bodo operirali, v Valdoltri? Kakšne teste so ti pa naredili v Valdoltri?

Živjo,
moj mož je imel hernijo in so mu tudi rekli, da je operacija neizogibna. Ker se je bal operacije na hrbtenici kot hudič križa, je isakl alternative in naletel na Borisova. Ordinacijo ima v Lj in je tudi zdravnik nevrolog, zato mu je zaupal. Je pa tudi manuelni terapevt in je moža pozdravil brez operacije.

Mož zdaj ne čuti posledic, zelo pa skrbi, da vzdržuje mišični oklep. 2x na teden hodi plavat.
Nimaš kaj zgubit kot nekaj časa, ampak menda pove, če ne more pomagat. http://borisov-vladimir.com/ pa nesi vse izvide s seboj, ker kot rečeno, je zdravnik in zna brati od rentgenskih slik do nerazumljivih latinskih izrazov.
Srečno

zdravo…

boris vladimir…pa to kaj je samoplačniško?

Aha, itak. Pri hrbtenici se je pa res za igrat s temi henki penki kvazi zdravniki, ki sem ji je po diplomi malo odpeljalo. Itak da je dober, sem že slišala za več takšnih primerov, po nekaj letih jih je pa zvilo in prikovalo na voziček. Jaz pri hrbtenici sigurno ne tvegam takšnih ‘zdravnikov’ pa če imajo 15 diplom in ne vem kakšnih nazivov. Jaz res ne razumem folka s temi primeri. Baje so bolečine nevzdržne pa še nihče noče na operacijo. Saj se res ni luštno operirati, ampak ne vem no … potem pa trpi.

Tudi sama sem imela podoben primer (ne s hrbtenico) pa sem šla in se pozdravila.

V Valdoltri niso delali neč posebnega samo MR vratne hrbtenicie..

tko kot drugod-imam MR vratne hrbtenice, glave, CT glave in vratne hrbtenice, punktacija ( odvzem kostnega mozga), navadni rentgen vratu in hrbtenice, potem nekaj, ko ti devajo elektrode na glavo, nevem kako se že reče…to je po večini to.

Kje me bodo operirali še nism na jasnem si. V valdoltri se z vratnim delom ne ukvarjajo!
Bila bi operirana na UKC, ampak dilema ostaja:

Komu zaupat operacijo- nevrokirurgu ali ortopedu? ( v mislih imam dva pri katerem sem že bila, dr. Vengust ali dr. Ardebili) kr tukaj se ne gre zato, kdo bo imel več operacij z mojo vred, gre se za mojo hrbtenico in rada bi da mi nekdo urng razlož kaj je bolje kaj so prednosti in slabosti, ampak za to bi potrebovala ure in ure pri dohtarjih, kar pa časovno ni mogoče, ker se mudi, ko greš pa samoplačniško je pa tko tko, pa mal zablokiraš in pozabiš prašat taglavno…:S

Aha, itak. Pri hrbtenici se je pa res za igrat s temi henki penki kvazi zdravniki, ki sem ji je po diplomi malo odpeljalo. Itak da je dober, sem že slišala za več takšnih primerov, po nekaj letih jih je pa zvilo in prikovalo na voziček. Jaz pri hrbtenici sigurno ne tvegam takšnih ‘zdravnikov’ pa če imajo 15 diplom in ne vem kakšnih nazivov. Jaz res ne razumem folka s temi primeri. Baje so bolečine nevzdržne pa še nihče noče na operacijo. Saj se res ni luštno operirati, ampak ne vem no … potem pa trpi.

Tudi sama sem imela podoben primer (ne s hrbtenico) pa sem šla in se pozdravila.

NEVEM kakšen henki penki dohtarje ste imel v mislih???

jst trenutno bolečin nimam problem je giblivost sistema…jst moram it na operacijo ampak nevem h komu?? za alternative primere pa nisem…in so mi tudi odsvetovali, sto ludi sto čudi…

Ne razumeš ljudi, če bi imeli sami takšen problem, bi bilo v dvomih, ker vsakem dohtarju nemorš jet da ti ofne hrbtenico, ker vsk se trudi poiskat neko optimalno rešitev in dohtarja, ki ma najboljši način operacije , ampak kako vedet to…ena napačna poteza pa si lahko hrom, je to tako težko zastopit??

Pa saj je tvoja pravica, da se ti razloži, pojdi k obema in naj ti natančno razložita načrt.
Največji problem slovenskega zdravstva so ČAKALNE VRSTE, sploh pri tvojih primerih, to je ubijalsko!!!

ja sej sem že naročena pr obeh v začetku in pozni jeseni…

ampak še vedno nevem če bom znala pretehtati kaj je boljše, sej veš vsak dohtar zagovarja svoje, ortopedi pravjo da nevrokirurgi nimajo pojma o hrbtenicie, oni pa pač dalajo bolj mikrosskopsko, sprašujem se, zakaj ortopedi nebi delali mikroskopsko:)

bomo videli…

Jaz sicer nisem imela vratnega dela hrbtenice, ampak bolj spodaj. Ampak bilo je kar rizično. V nobenem primeru se ne bi pustila operirati ortopedu, saj oni manj gledajo na živce, kar pa je pri hrbtenici zelo pomembno (O.K., pri kolenu, komolcu .. bi se dala operirat ortopedu). Mene je dr. Ardebili operiral in danes hodim, čeprav nisem vedela kako bo. LP Vera

VERA…
najlepša hvala za odgovor,nekaj mi šepovej, kakšne težave si pa imela, in kako dolgo so trajale? mene je strah da se to že predolgo pelje, ker mi je dr.ardebili sam razložil , da je izboljšanje odvisno od tega koliko sprememb je pr tem nastalo…da tako kot je bilo pa lahko da nebo nikoli več…no ta zadn del sm nekje prebrala.

Po operaciji, ko je prišel na vizito da zdravnik, druga se res tko fajn obnaša in je ok do pacientu , ker sem prebrala da je ok, in da nisi sam številka in to bi men fuuul velik pomenilo…ker pri ortopedu sem dobila drugačen vtis:((

V bistvu sem imela več let težave, ki pa sem jih več ali manj omilila samo s protibolečinskimi tabletami (pa ne na lastno željo, ampak zdravniki niso naredili nič, samo napisali recept.). Padlo mi je stopalo, skoraj sem ohromela, bila v takoj operirana na nevrokirurgiji pri omenjenem zdravniku, ki je zdravnik v pravem pomenu besede. Tudi v nedeljo, ko je bil prost, me je prišel pogledat. Po operaciji sem sicer hodila, ampak mi je povedal, da se živci regenerirajo 1 mm dnevno in da ne more točko rečt, kako obsežne so bile poškodbe in kakšen bo rezultat. Še pol leta se mi je zvračala noga pri hoji, s prsti na nogi sicer več ne migam, hodim pa normalno (vsaj nihče več ne opazi, da imam nekaj refleksov ugaslih). Naj še povem, da nisem imela nobene poškodbe (vsaj ne da bi vedela), ampak imam očitno pač bolj čudno hrbtenico. LP Vera

Tudi prestal operacijo, pa mi je zelo žal… Prav včeraj mi je po naključju v roke prišla knjiga (pogovarjal sem se z prevajalcem) ozdravimo bolečine hrbta avtorja: dr.John E. Sarno, v kateri sem našel potrditev svojih dvomov, iz kje v bistvu izvirajo bolečine hrbta. Preberi, nimaš kaj izgubiti… Meni je še bolj žal da sem šel na operacijo. Ironija pa je, da me je operiral prav strokovnjak ki je omenjen v knjigi…

NOV POGLED…

hm zanimivo, kje se da to knjigo dobit,ali je na voljo v knjižnici, najbrž da ne ane?

vem da je povezava med umom in telesom velika, ampak vseeno, dvomim da se lah ko psihično prepričaš da je s tabo vse vredu, da lahko normalno hodiš, ko pa klinične slike MR in podobno kažejo drugače…nevem o tem sem že marskikaj slišala, mogoč jo bom v roke tudi vzela…vem pa da brez vaj ne gre, tko k piše na naslovnici, za hrbtenico je zdravo, da je v gibanju…ker poganja kri po telesu( gibanje) in tudi ko sem razgibana veliko lažje hodim, razn če sem obremenjena z stvarmi včasih je krivo tudi vreme…

Glej, vem kako boli, vem pa tudi da ni vse v rezanju. Hoditi po lastni poti (zdrava mera dvoma v uradno medicino), pomeni sprejemanje odgovornosti za lastno zdravje v svoje roke, kar pa nam je večini pretežko. Žal sem bil tudi jaz med njimi. Lahko pokličem prevajalca če dovoli objavo svojga mejla ali tel. Hočeš?

nov pogled…

lahko…probat ni greh.

samo še nekaj…za nov pogled

torej z operacijo nisi bil zadovoljen ker ni bila uspešna ali kaj drugega, kje sploh imaš problem v katerem delu hrbtenice…

Glej,ni važno kje je mene usekalo, ker tebe je drugje, enga tretjegaje spet drugje… Velik del vzroka pa je v naših čustvih in razumu, kakor se strinjam z avtorjem knjige.

Operacija je bila za kirurga (uradno medicino) zelo uspešna, in na videz je res tako,saj me noga (išias) ne boli več. Ne more pa kirurg operirati mojih občutkov strahu (pustiva kakšne),niti na novo naložit softver v moje možgane…(kar pa je osnovni razlog bolečin, ki sem si ga težko priznal) To lahko naredim le sam, in ta knjiga (tudi druge) mi predstavlja samo orodje…

Prevajalec je g.Miran, tel:031 526 830

NAjlepša hvala za informacije…mogoče lahko pustim tudi mail za dodatne informacije oz podatke o tem?

kolegica mi je priporočila knjio zdravje je tvoje , pisateljice se ne spomnim in verjamem da je nekaj na tem, ker 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} bolezni izvira iz psihe…zato verjamem da je potrebno spremeniti način razmišlanja…to je veliko…ampak če ne moreš hoditi normalno in imaš takšne in drugačne težave gibalnega sistema, ti to ne pomaga v celoti, treba je kombinirat…lahko premagaš raka če si dovolj močan in se prepričaš ta pisateljica te knjige ga je, ampak klinično sliko vretenc kjer je sprememba pa dvomim da bi se dalo kar tako zbrisat tist izrastek ven pa čaw pepi , čeprav se bi fajn slišalo…

zdej bi rada samo še do knjige prišla….:)

lp

Vprašanja ne razumem prav dobro.

Zivljene je tvoje- je dobra, pravzaprav predobra, saj je za klasično razmišljujočega bralca preveč direktna in izpade kr neki… Jaz jo imam že par let, prebral sem jo že večkrat, razmišljal o vsebini, pa vendar se mi je to zgodilo… Sem pa res tepec, da nisem prej tako razmišljal… Zato pa mi je vredno ti povedat mojo spremembo razmišljanja, ker si lahko vsaj probaš pomagati, preden se odločiš za opreacijo.

Vsekakor ti priporočam da se začuti, sebe predvsem kot razmišljujočega človeka in duhovno bitje. Vzljubi se! Vzljubi vse svoje občutke (tudi fizične bolečine) si jih priznaj, šele potem jih boš tiste negativne lahko odpustila. Če ne moreš sama, si poišči človeka ki te bo znal videti celostno. Torej ne samo tvojega telesa in njegovih bolečin, marveč tudi in predvsem, tebe kot razmišljujoče in čuteče bitje.

Jaz sam s sabo počnem to sam, ker sem individualist, in moram reči da se moram včasih prav bridko zjokati ob kakšnem realno-krutem spoznanju o sebi. Vendar to je življenje, in bolečine vseh vrst, so pravzaprav naše najboljše prijateljice na poti učenja in posledično večje modrosti živeti svoje življenje…

Pozdravljeni,

Biba zanima me za koga si se odločila; za nevrokirurga ali ortopeda. Tudi sama sem pred to odločitvijo in me zanimajo tvoje izkušnje.

Lp,
Sandra

Hej Sandra..se opravičujem pišem precej pozno…kar pozabim na ta forum…:S

no upam da ti še bo kaj koristilo- odločila sem se za nevrokirurga v KC LJ enega izmed boljših nevrokirurgov in sem zelo zadovoljna, sicer moje težave s hojo še vedno niso čisto izvenele, ampak je precej boljše, z redno vsako dnevno telovadbo in sprehodi poskušam vzdrževat stanje, edino kar je se je popravilo mrtvenje rok -tega več ni- trkam trkam:D

Pa tudi kirurg je človeški do pacientov jaz sem bila zelo zelo zadovoljna, še enkrat bi šla k njemu če bi bilo treba…tako da hvala vsem za pomoč takrat!

lp

…Sandra samo toliko da še omenim…težave niso povsem izvenele zato ker sem imela že precej hudo stenozo…tako da če bi šla prej na operacijo in našla tega dohtarja že prej…bi mogoče že danes blo ok..tko pa upam da bo v roku 1 leta bolje…sicer pa je odvisno od vsakega posameznika ….in kako huda je okvara…nevem kaj imaš….tako da le pogumno…mogoče en nasvet…zaupaj intuiciji in če boš imela odločen cilj da neboš pustila se operirat zdravniku ki mu ne zaupaš in te ne obravnava preveč človeško, pojdi stran…takšne so moje izkušnje…meni je usoda na pot postavila še enega zdravnika fiziatra, in on me je vodil do operacije, hvalabogu je prišel mimo pravi čas, če ne bi me operiral ortoped, pa še tisto prašanje kdaj…tako da zaupaj sebi, verjemi v to in si želi….verjem da na koncu bo tako kot si boš želela…ne obupaj…to je moj nasvet:)

Drži se

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close