Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo vprašanje za računovodje

vprašanje za računovodje

Sem s.p. in nisem zavezanec za DDV.
Napisat moram račun, na podlagi obračuna za narejeno delo. Na obračunu je znesek brez in z DDV.
Kater znesek torej dam v račun? Z DDV ali brez DDV?

čakaj malo. ti moraš prefakturirat en račun, ki si ga plačala. plačat si seveda morala z DDVjem vred. če ga ne misliš zaračunat, kdo ti ga bo pa plačal?

seveda napišeš v račun celotni znesek z ddvjem vred, nič ne specificiraš, kaj je osnova in kaj ddv.

Ne, jaz sem opravila določene storitve podjetju, ki mi je po opravljenem delu poslalo obračun teh storitev.
Na podlagi tega obračuna pa moram zdaj jaz izdati njim račun, da mi bodo opravljeno delo plačali.
Ker pa jaz nisem zavezanec za DDV me zanima, ali na račun, ki jim ga napišem dam znesek z ali brez DDV.

Čaki malo, ti moraš zaračunat naprej stranki, to je jasno.

Obračun ( z zneski brez in z DDV) pa ti je dal/naredil kdo?

Torej si ti vložila samo svoje delo? Materiala nisi porabila nič?

odkrito povedano sploh ne razumem.

ti si opravila storitve. če nisi davčni zavezanec, potem DDVja ne moreš zaračunat. kako ceno lahko zaračunaš podjetju, pa ste se morali zmenit že na začetku, a ne? jaz bi rekla, da pričakujejo, da si bodo lahko DDV odbijali. ker si ga s tvojim računom ne morejo, bi bilo logično, da ti ne zaračunaš zneska z DDVjem vred, ampak samo osnovo.

Torej so ti oni poslali predlog, koliko naj ti njim računaš. Ali sama ne veš, koliko je vredno tvoje delo? Oni verjetno ne vedo, da ti nisi davčni zavezanec, pa so ti v predlogu napisali še DDV.

Ti ga ne smeš zaračunati, zato napišeš le:

1 kpl ”opravljeno delo ” v znesku xxx EUR.
Nisem davčni zavezanec, zato DV ni obračunan.

po pogodbi smo dogovorjeni kakšen delež od celotnega posla je moj, torej nič drugega me ne zanima samo to, ali glede na to, da nisem zavezanec za DDV na račun, ki jim ga izstavim napišem znesek z ali brez DDV. Znesek imam, ker so mi ga oni že poslali, ampak z DDVjem, mene pa zanima … to kar sprašujem v prvem stavku.

upam da se zdaj razumemo 🙂

@ torej, tudi sama mislim da je tako, nisem pa bila 100% prepričana, glede na to da so mi prvič poslali v takšni obliki.

Ne vem, katero cifro boš napisala, ampak vsekakor tvoj račun ne sme imeti postavke DDV, če nisi zavezanec.

Če prav razumem, bo firma X, za katero si delala kot s.p., izstavila račun nekemu naročniku Y v znesku 100 + DDV, ker je firma X zavezanec za DDV.

Če ste se dogovorili, da bo tvoj delež na primer 30%, izstavi firmi X račun za 30 in pripiši, da DDV ni zaračunan, ker nisi zavezanec za DDV. Firma X si bo dala ta tvoj račun v celoti v stroške brez odbijanja DDV, ker DDV-ja sploh ni.

Firma X bo od naročnika Y res pokasirala 100 + DDV, vendar pa bo morala ta DDV državi plačati, tako da ji bo ostalo 100 – tvojih 30 = 70.

Še to:

Če bi pri svoji storitvi uporabila kakšen material, bi ta material kupila/plačala z DDV vred. DDV-ja ti država ne bi vračala, ker nisi DDV zavezanec.
Storitev in material bi stranki zaračunala tako:
1) storitev po tvojem ceniku za storitve, brez DDV
2) material po ceni, ki si jo plačala, torej z DDV-jem vred.

Vendar pa tega DDV-ja od materiala ne bi posebej prikazovala na računu, ker je to v celoti tvoj strošek, ki si ga zaračunala stranki skupaj s tvojo storitvijo.

Je kaj bolj jasno?

Vem, kaj sprašuje avtorica, pa me od tako kompliciranih odgovorov glava boli!

Ne, ti izstaviš račun brez DDV, ker nisi zavezanka za DDV. Podjetje je tak znesek navedlo, ker ima verjetno običajno opravka z zavezanci, pa tako naredi iz navade. Če ne znaš iz tega narediti neto zneska oziroma imaš samo znesek z DDV, prosi, da ti pošljejo še znesek brez DDV, pa bo.

Uspešno poslovanje še naprej!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close