Vprašanje o bitcoinih za _Frigg_
Brala sem tvoje prispevke o bitcoinih in vidim, da se spoznaš na zadeve (no, vsaj bolj kot jaz, ki nimam pojma, razen, da sem pač slišala za njih).
Zanima me, kako je mogoče, da ima nek vpliv v finančnem poslovanju VIRTUALNA VALUTA? Saj bitcoin nima podlage v državi kot jo ima npr. USD ali CHF. Nekdo si je zdaj spomnil oz. si je domislil to virtualno valuto in če hočeš imeti bitcoine, jih moraš pa kupiti s “pravim” denarjem??? Bitcoine naj si kupim z evri ali dolarji ali franki? Zakaj si potem sosedov Miha ne izmisli neke valute, npr. miholin in potem s temi miholini kupi bitcoine?
Samo to želim vprašat: se ti ne zdi, da je tole vse skupaj z bitcoini nateg? Da bodo naivni ljudje nasedli? Neka ponzijeva shema oz. piramida? Kjer so tisti, ki so si ta bitcoin izmislili, nekje na vrhu in imajo od tega največ? Kako dolgo lahko virtualna valuta sploh traja?
In kako lahko sploh države priznavajo bitcoine? Lahko v bitcoinih plačam davek državi? Ali carino, ko bom nekaj uvozila iz ZDA?
bitcoin je pač menjalno sredstvo. če dovolj ljudi meni, da ima kravji drek neko vrednost, in je pripravljeno za kravji drek nekaj tudi odšteti, je lahko tudi kravji drek valuta.
vrednost bodo imeli, dokler bo kritična masa ljudi, ki verjamejo v bitcoin dosežena. ko jih bo dovolj obupalo, bodo izgubili vsako vrednost.
pridobivaš jih pa s posebnimi računalniškimi algoritmi, ki iščejo bitcoine v nekem računalniškem protokolu.
Osnovno ginilo komplete civilizacije je proizvodnja. Šele ko proizvodnja proizvede nekaj z dodano vrednostjo, lahko s tem pribitkom omogoči potrošništvo. Če proizvodnje ni, ni dodane vrednosti. Torej ni denarja, s katerim lahko poganjamo področje storitev in področje trgovine.
Da proizvodnja teče, so nujna velika vlaganja. V posodobitve, razširitve, izboljšanja. Velika vlaganja pa so možna samo z aktiviranjem velikih kreditov. Veliki krediti so potrebni tudi takrat, ko si posameznik zaželi produkt, ki znatno presega njegov vir dohodkov. Ogromni Krediti so nujni tudi v praktično vseh porah javnega življenja. Pri izgradnji javne infrastrukture, cest, kanalizacijskih omrežij, telekomunikacij, energetike itd.
Če poenostavim so krediti tisto, kar poganja sodobni svet. Brez njih smo v riti, kar se že začenja z veliko hitrostjo kazati v Sloveniji, ki je v kreditnem krču. Krediti pa so možni le v relativno kompliciranem bančnem okolju. In tukaj je glavna vloga bank. Handlanje s krediti, ter posredno upravljanje z vsemi porami našega življenja.
Bitcoin (in podobni) navdušenci, vsaj tisti ki sem jih srečal do sedaj, o naravi funkcioniranja sodobne družbe nimajo najmanjšega pojma. Za njih se svet začne s kupčkom denarja, ki ga je potrebno zapraviti. Začne se z osebnim potrošništvom. Ki pa v realnem toku denarja v resnici predstavlja zanemarljivo majhen delež. Ali bo ta del funkcioniral s papirnatim denarjam, ali plastičnim, ali navideznim (elektronskim) je v resnici irelevantno. S tem da lahko s papirjem plačaš povsod v celem svetu, s plastiko na precej lokacijah, z virtualo pa redko kje. Torej je le odločitev posameznika, kje in kako bo zapravil svojo revščino. Glorificiranje umetnega denarja in izjave, kako je to prihodnost, so pa v osnovi nesmisel. Če samo padec nekega internetnega serverja lahko povzroči, da kompletna virtuala v hipu crkne. Večina sveta (po številu prebivalstva) pa ne poseduje niti minimalne tehnologije za obdelavo virtualnega denarja.
Vsi tile minimalistični virtualneži bazirajo na predpostavki, da v ozadju funkcionira dobro utečen megalomanski bančno.-kreditni stroj. Zato nehajte sanjati o tem, da bank ne rabimo več. V zahodni civilizaciji pač jih. Nujno. Medtem ko je obstoj elektronskega denarja za civilizacijo nepomemben. Pomemben je samo tistim posameznikom, ki so pač vložili vanj. V tem je torej razlika. Družba banke potrebuje, posamezniku pa je dana izbira. Ki pa je odvisna od njihovega finančnega stanja. Večina ima zato tudi izbiro le virtualno… ne le denar.
Kdo je zdaj naivnež?
[img]http://shrani.si/f/15/HX/1VkCXqt7/untitled-1.jpg[/img]
Temu pravimo podpovprečen mesec tisti, katerih pamet nese malo dlje. Vložil sem 200EUR leta nazaj, pa še davka ne rabim plačati, saj si jih nisem prirudaril.
Se opravičujem, ker vlečem temo iz naftalina, ampak taki zadrteži mi enostavno zavrejo kri.
Kdo je zdaj naivnež?
Temu pravimo podpovprečen mesec tisti, katerih pamet nese malo dlje. Vložil sem 200EUR leta nazaj, pa še davka ne rabim plačati, saj si jih nisem prirudaril.
Se opravičujem, ker vlečem temo iz naftalina, ampak taki zadrteži mi enostavno zavrejo kri.
[/quote]
Pusti kmetavze, zanje so celo delnice nekaj za v juho stresti…..
Bitcoin se je uveljavil kot valuta, ker je dovolj ljudi to želelo. Bitcoin je močan ker je nemogoče izslediti lastnika. Zelo uporabna zadeva za skrivanje davkov in svojega imetja. Ravno zato je tako cenjen, ker nihče nima regulacije nad njim. Npr. če želiš prek banke iz Kitajske v ZDA poslat denar imaš en kup problemov, preverjanj + čakat moraš več dni preden banke odobrijo prenos denarja. Bitcoin lahko nakažeš uporabniku na drugem koncu sveta takoj, brez čakanja na banke, brez preverjanj, brez regulacij.
Da o Ethereumu niti ne govorimo.
24 Hour Volume Rankings (Exchange):
Poloniex
Total $844,605,051
V številki je zajetih zadnjih 24 ur prometa Borze Polinex. Večinoma nedelja. Bi kdo želel ta kravji drek primerjati z Ljubljansko borzo in njenim dnevnim prometom, Slovenskim gospodarstvom, ali izgradnjo drugega tira.
Tam zunaj se dogaja nekaj velikega. Ljudje dežele delavcev in kmetov se za to ne menijo, ker zneski še niso dovolj visoki za našo pozornost.
Kdo je zdaj naivnež?
[/quote]
Bravo, ti privoščim. Sreča je na strani pogumnih.
Virtualni vložek? To pa mora boleti, če ni nič konkretnega iz tega.
Jaz priznam, da ne bi upala investirati v te stvari. Premalo poznam in bi me vsak lahko nategnil 🙁 Zavidam tistim, ki obvladajo.
[/quote]
vložek je bil “realen” ☺ … kolikor je nakazilo iz enega na drugi TRR sploh realno ☺
začel sem s 100$. Ko sem znesek podvojil, sem vzel 100$ ven in se naprej igral z zaslužkom.
sem na tem, da bi 1/2 “zaslužka” vzel ven in nadaljeval z manjšim zneskom
Virtualni vložek? To pa mora boleti, če ni nič konkretnega iz tega.
Jaz priznam, da ne bi upala investirati v te stvari. Premalo poznam in bi me vsak lahko nategnil 🙁 Zavidam tistim, ki obvladajo.
[/quote]
vložek je bil “realen” ☺ … kolikor je nakazilo iz enega na drugi TRR sploh realno ☺
začel sem s 100$. Ko sem znesek podvojil, sem vzel 100$ ven in se naprej igral z zaslužkom.
sem na tem, da bi 1/2 “zaslužka” vzel ven in nadaljeval z manjšim zneskom
[/quote]
Bi pomagal za provizijo?
Brez skrbi, saj v procesu ni nikogar, ki bi te lahko nategnil:)
Denar nakažeš na borzo (Bitstamp, Poloniex, Kraken,…) in kupiš kriptovaluto, katero želiš. Pri tem plačaš provizijo, ki je običajno okoli 0.25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Nekatere borze zahtevajo še KYC preverbo. To je to.
Lahko jih kupiš tudi na namenskih bankomatih (veliki Petrol Šiška), a ti o tem ne znam povedati več kot to, da je cena precej bolj ugodna na borzah.
Če mislimo valuto držati več let, ali celo desetletij, jo je pametno umakniti iz borze v hladno hrambo ti. cold storage (usb ključki, naprave namenjene hranjenju kriptovalut (Ledger, TREZOR,..), lahko si jih tudi natisnemo), saj so v preteklosti borze že imele težave z insolventnostjo, nekatere so propadle ali pa bile tarče hackerskih napadov. Danes imajo uveljavljene borze račune zavarovane (tudi za 250 000$ na račun), tako, da ta korak ni tako kritičen, kot je bil leta nazaj, ko so se prej omenjene stvari dogajale kar pogosto, ampak vseeno – better safe than sorry:)
Sam Bitcoin uporabljam predvsem za hrambo vrednosti, večino profita pa ustvarjam z altcoini, torej z ostalimi kriptovalutami, ki so še bolj v povojih in posledično njihova cena močneje niha (1000-odstotna nihanja cen so nekaj običajnega – ravno kak teden nazaj je vrednost neke kriptovalute poskočila za 290 000{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} v enem tednu), hkrati pa so bolj dovzetne za tržne manipulacije, kar s stališča ustvarjanja dobička ni nujno slabo, če imaš dostop do pravih informacij. Profite si izplačujem v Bitcoin, katerega cena raste počasneje, a veliko bolj zanesljivo.
Še nekaj, veliko ljudi meni, da je Bitcoin postal predrag, da bi vanj vložili, saj mislijo, da lahko kupiš le en cel BTC oz. več njih. Ne vejo tega, da je neskončno deljiv (zaenkrat na 8 decimalk, po potrebi se te lahko dodajajo, s konsenzom mreže), tako, da lahko kupimo tudi le 0.000001 BTC.
Za spremljanje sveta kriptovalut priporočam tale naslov; Vaš link
Dokler je zanimanje za BTC potem ni skrbi. Če pade zanimanje potem pa čim prej ven in spet notri, ko je najnižja vrednost. Za tem ne stoji nič drugega kot samo povpraševanje … to ni nacionalna valuta kjer bi se država vpletala in reševala z ukrepi. To je menjalno sredstvo. Če bo šlo navzdol se ne bo nihče s tem ukvarjal, pač igralnica kjer se dela denar iz nič, služi na provizijah…
Pa ne mislim, da so ostale valute krite z zlatom ipd. ali kaj bistveno boljše, ampak vseeno nacionalna valuta je v interesu države in se izvede določene ukrepe.
Sklepaš to po rezultatih drugih let, ali so kakšne novice katerih sam ne vem?
Sam pričakujem ogromno rast šele, ko se razreši ¨scaling¨ debata, saj trenutno transakcije potrebujejo tudi do ene ure, fee je pa postal previsok za mikrotransakcije, kar povzroča, da Bitcoinov tržni delež odžirajo ostale kriptovalute.
No ja, spomni se, da je bil Bitcoin enkrat praktično že na dnu v letih 2014/15, ko je padla tisti čas daleč največja borza Mt. Gox in posledično tudi cena iz +1100$ na 200$.
Glede na to čemu služijo Bitcoini je možno pričakovati, da bodo izginili tako kot so se pojavili. Največji interes imajo tisti, ki preko tega virtualnega sredstva perejo denar (CIA, mafija, podzemlje…). Dokler so vrednosti marginalne, tolerirajo obstoj… ko bo preseglo neko kritično točko, bodo z algoritmi ukinili virtualno valuto – enostavno lahko ugasneš strežnik in nihče nima več bitcoinov… muca papala. Kdo jamči za vložen denar? Nihče!
No, ni ravno tako…z kripto valutami se profesionalno ukvarjamo v naši firmi že nekaj let in ne bom o zaslužkih:)
Povem pa samo to…naše prognoze so, da bo Bitcoin padel. Že zadnja pol leta smo v Etheru, ki je platforma za next gen bančni sistem.
Pred tem pa ja…kakšna 4 leta smo se v glavnem držali Bitcoina, ostale kripto valute pa samo za špekulacije.
Drugače pa, če nimate kakšnega znanca, ki je RES v tem in se striktno profesionalno ukvarja s tem, MOČNO odsvetujem, ker je isto kot z borzo. Lahko vse izgubite:)
GOODLIFE, samo graf od vrednosti bitcoina poglej, govori sam zase. Lani mi je bilo rečeno da naj nikakor ne prodajam ampak počakam v leto 2017 ker bo strmo narastel. In tudi je.
Za vaše napovedi mi ni mar. BC bo do konca leta 2017 se še bolj strmo povzpel.
Žal, nimaš pojma. Kater strežnik naj bi ugasnili? Vlade lahko regulirajo borze, samega Bitcoina pa ne morejo, razen z izključitvijo celotnega interneta. Napredne dežele se tega zavedajo, npr. Japonska je slab mesec nazaj sprejela zakon, da je Bitcoin zakonita in enakovredna plačilna metoda, Rusija sledi v kratkem.
Forum je zaprt za komentiranje.