vložena paprika s kislim zeljem
Pozdravljeni,
sicer vem, da je ta ‘jed’ menda srbska (pa baš me boli za to), zanima me namreč recept za to stvaritev.
Vložene paprike s kislim zeljem sem sicer pred leti (cca 10 let nazaj) lahko kupila samo v LJ. v eni sami mesnici (ne se smejat) in jih še sedaj ne morem pozabiti.
Zadeva je pa takšna, da jih vsi poznajo, noben pa ne pozna recepta. Bi bila zelo hvaležna za recept ali pa kam se naj obrnem.
lp
MC
Hej, MC!
Pozimi meni tako pravijo, ker napletem toooliko copatk za malcke in velike:)
Pa k tvojemu vprasanju. Zakaj bi koga motilo, ce si zelimo srbsko jed, saj si tudi kitajsko privoscimo, kajne?:))
Imam krasno kuharico in v njej sem nasla recept:
Crvene paprike punjene s bjelim kupusom
( Mogoce je to, mogoce ni, bos presodila sama. Nikoli nisem delala.)
Zdaj bom napisala dobesedni prevod.
Podolgovatim ( kozji rog) rdecim mesnatim paprikam ocistimo semena, jih operemo in dobro odcedimo z odprtino navzdol.
Belo zelje narezemo na tanke rezance, dodamo malo kumine, posolimo in dobro premesamo; pustimo stati 3 do 4 ure.Dobro ga ozmemo ali odcedimo vso vodo, dodamo nekaj popra v zrnju in cvrsto napolnemo paprike.
Zlozimo jih v steklene kozarce z odprto stranjo navzdol, prelijemo s slanim prekuhanim kisom, na vrh prelijemo z malo olja, zavezemo s pergamentnim ali celofanskim papirjem. Postavimo na suho hladno mesto.
Zdaj sem pa v dvomih.Drugih navodil ni. Kaj je slan kis, kako ga naredimo…
to je verjetno vescim znano. Jaz zelenjave ne vlagam. Je kis prekuhan, ohlajen?
Je pa recept pravilen, ker ima razna vlaganja, s steriliziranjem in brez.
Ta spada med tiste, ki jih oznacuje tako:
Za uspesno konzerviranje v kisu ( brez pasterizacije) velja:
Danes ubrano, zvecer brez posenega truda konzervirano!
Tako! Upam, da bo se kak odziv. Drugace pa poskusi z enim kozarcem in bos videla. Ce bo cez kak teden dobro, lahko ponovis, saj sta zelje in paprika stalno na razpolago.
Saj imas slogan: Clovek, ki ne dela napak, obicajno nic ne dela!
Jaz pa si recem: Na napakah in poskusih se ucimo! Lp Babi
To sem jaz jedla prvič pri moževi mami v Varaždinu, vendar je bilo obrnjeno: rumena paprika polnjena z rdečim zeljem. Tudi ona je ti pripravljala kar v škafu kot kislo zelje: Torej: Na drobno zrezano rdeče zelje je polnila na tesno v paprike in potem zalila z vodo in močno obtežila ter pustila, da se je naravno skisalo kot ostalo kislo zelje. Midva z možem sva to isto naredila pred dvema letoma, vendar sva to dala v 5 l steklen kozarec in zalila s kisom kot za vložene kumarice in povem vam, da je po dveh tednih bilo že super odlično namesto solate.Priporočam.Pa še čudovite barve je.
Pozdravcek!
Danes so na hrvaski TV vlagali papriko z zeljem.
Slavonska bakica je ocistila in odstranila semena iz okrogle paprike, ki je podobna paradizniku (paradajz paprika).
Zelje je narezala na rezance, ga solila in dobro premesala. Z njim je nadevala papriko, jo zlagala na tesno v steklene kozarce.
Nato jih je zalila z mesanico vode in kisa za vlaganje.
Dvem lonckom vode je prilila 1 loncek kisa za vlaganje. Tekocina je bila hladna. Pokrila je s celofanom in zavezala z vrvico ter postavila v shrambo.
Lp dome
Punce, še enkrat hvala. Poizkusila še nisem z nobenim receptom (oprosti Babi), ker mi trenutno moja mala Mačkica ne da niti dihat, kaj šele, da bi lahko naredila kaj drugega.
Glede naravnega kisanja zelja, pa bom morala očitno to preizkusiti pri mojih starših, ki kisata zelje – vsaj upam, da še vedno.
lp
MC
Forum je zaprt za komentiranje.