Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Visok pritisk

Visok pritisk

Izmerila sem si, da imam visok pritisk. Že cel teden mi to ne gre iz glave. Po internetu nimam časa brskat, k zdravniku ne upam, povišan je pa na 150/100, kar je za 35-let preveč.

Ima kdo predlog, če se ga da s hrano znižat.

Seveda se ga da znižat. To ti taprvo rečejo pri zdravniku. Najprej poizkusite s hrano, potem pa zdravila.

Izogibat se slani hrani, mleku in mlečnim izdelkom. Na prepovedani listi (ali manj dovoljena hrana): salame, suhomesnati izdelki, paštete, sir, kislo zelje, kisla repa

Precej svežega sadja in zelenjave in gibanje. Zmerno gibanje (sprehodi), nič divjanja.

Lp, ela S

Samo sol daj stran.

Lp, Tanja

Iz jedilnika odstrani sol, vegeto, juhe iz vrečke ali kocke

Za zdravila si absolutno premlada, priporočam predvsem gibanje – tek ali hitra hoja, kolesarjenje, toda zavedaj se, rezultatov ne bo takoj, čez kaka dva tri mesece. Gibanje pa pomaga tudi pri stresu, mogoče imaš zato previsok pritisk, zdi se mi, da je ga najpogosteje povzroča, pogosteje kot prehrana.

150/100 ni ravno ogromno, tako da se ne bat obiska pri zdravniku, pametno pa bi bilo kaj ukrepat.

Pol ure pred merjenjem pritiska moras pocivat. Ce si ravno pritekla po stopnicah ali te je moz (ali kak politik po televiziji) razkuril do plafona, meritev ni zanesljiva 🙂

Vsak dan vsaj pol do ene uro zmerne fizicne aktivnosti – na primer toliko hitra hoja, da se zraven ne mores pogovarjat, ne da bi se zadihala. Ali pol ure plesa po sobi ob zgoscenki hitre glasbe.

Ce prenasas po svetu nekaj kg prevec, velikokrat pomaga k normalizaciji pritiska ze samo to, da shujsas.

Nekaterim zelo pomagajo tehnike sproscanja – joga, meditacija, avtogeni trening.

Sicer pa velja ostalo, kar so napisali pred mano – hrana z malo soli, ne dosoljuj, potem ko je hrana ze na krozniku, izogibaj se ojacevalcem okusa.

Srecno in se se kaj javi!:)

lp, proxima

Hvala za nasvete. Nekaj kg imam odveč, na tem že delam (poleg obiska foruma Hujšajmo).

Predvidevam, da bo eden krivcev SOL, ker mi sol paše po okusu vse ful solim.

Možno je, da tudi KAVA, ker se sedaj en teden na počitnicah in je ne pijem, in imam povprečni pritisk 140/80-90, seveda tudi nisem pod STRESom in se GIBLJEM malo več ko običajno.

Malo bolj se bom morala posvetiti sebi in ne samo drugim.

Tudi mene zanima prehrana za znižanje pristiska, vidim da imaš kar nekaj podatkov ali imaš še mogoče kakšen link ali naslov kjer bi našla kaj več?

Se mi pa zdi čudno , da kislega zelja ne bi smel jesti, saj je drugače zelo zdravo, mogoče poznaš razlog?

Hvala in lp.

Ker vsebuje veliko soli.

Julija

SOL, SOL IN ŠE ENKRAT SOL !!
V PETRU DRŽAJU DAJEJO TAKiM BOLNIKOM CELO NESLAN KRUH!!!
IN ABSOLUTNO NOBENIH KONZERV, JUH IZ VREČK IN PODOBNE INDUSTRIJE!!!!!
Namesto soli uporabljaj začimbe, boš videla, da se boš hitro navadila!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close