višnjeva torta
Ravno prejšnji teden sem jo sinu za RD..
Osnovni recept razmerja jajca/moka/sladkor je vedno 1/3/3.
Biskvit je zelo dober in lahek, ker je brez maščobe in pecilnega. Uporabiš ga za svetli biskvit, rolade, kocke in vse podobne reči. Svetli je dober z borovnicami, breskvami ali marelicami, pa tudi seveda s kako kremo. Ampak taka sadna je lažja in jo imajo vsak rad.
BISKVIT:
5 jajc,
15dag moke in
5 jedilnih žlic grenkega kakava (približno- za višnje paše temno testo)
15 dag sladkorja,
1 vanilin,
malo limonove lupinice
Rimenjake, 3/4 sladkorja, vanilin, limonovo l. in kakao speniš z mikserjem
dodaš s preostalo 1/4 sladkorja stepen trd sneg beljakov
Počasi vmešaš z vilico moko, daš v pekač (namaščeno samo dno, ker ni pecilnega in spečeš na 170°C, ohladiš in prerežeš (1x ali 2x)
FILA:
višnjev kompot
sladka smetana
Na prerezane dele naložiš višnje iz kompota (po želji jih še zaželiraš z želatino, skuhano iz kompotovega soka in “preliva za torte”)
namažeš s stepeno sladko smetano
pokriješ z drugim delom biskvita
GLAZURA:
Torto lahko preliješ z “dunkel” (temna čokolada) glazuro (segreješ, da je tekoča, odstrižeš vogal in poliješ po torti… simpl ko pasulj…
Namesto takšne file lahko enostavno namažeš z marelično marmelado in dobiš Sacher torto. V tem primeru je temnna glazura obvezna.
Nika, jaz sem že pred časom objavila recept za višnjevo torto, ki je bila pred leti izbrana za torto leta in so jo pekli v hotelu Evropa, bila je tudi njihova specialiteta. Vpiši v iskalnik “višnjeva torta” in glej pod avtor: Zala.
Zagotovo boš našla. Torta vedno lepo uspe in moj stric, kid rugače sploh ne je tort, zmaže te 1/4! Preposta za naredit, a neverjetno okusna
LP,zala
Ah, ne se sekirat, saj sem tudi jaz rabila nekaj casa, da sem dojela. :))))))
Ce bos Ervinu poslala recept, pa upam, da mu bo vsec.
Lep pozdrav iz skoraj pomladanskega Stockholma (imamo 7C nad niclo, total odjugo in se sneg tako topi, da povsod stoji voda… se predvecerajsnjim pa je bilo -12C – vremenu se cisto mesa… 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.