vinski kis
Hej! Ce se mi kdaj to zgodi(seveda v manjsi kolicini – pol steklenice pozabljenega vina), enostavno dodam malo dobrega kisa,pustim odprto in vinski kis je tu.Dobro bi bilo,ce bi skisano vino prelila v sirso stekleno posodo in pustila odprto,samo pokrito s prticem.
Se mi je pa ze zgodilo,da smo imeli neko cudno vino in ga nismo popili,pa se niti v kis ni spremenilo.Dober kis nastene iz dobrega vina.
Drugih nacinov ne poznam.Tudi v lekarni se kupijo neki kristalcki.Slisala sem stranko,ki je vprasala po tem.
Zdaj si me spomnila na vprasanje pri kemiji (13 let),ko me je profesorica
masirala,kako bi cimprej iz vina naredila kis. Seveda sem povedala,da bi pustila odprt sod vina,da bi v kontaktu z zrakom prislo do oksidacije,pa ni bila zadovoljna.Ker sem debelo gledala,mi je povedala,da mi bo cez leta to prislo prav v gospodinjstvu.
Njeno pojasnilo se je glasilo: Najprej se bo skisalo,ce bos pustila na toplem… pol kozarca vina.
Torej razumem njeno pojasnilo tako,da mora biti cim vecja povrsina v kontaktu z zrakom – sirsa posoda. Lp Babi
vinski kis smo prvic slucajno “naredili”,ko smo na vikendu pozabili pol steklenice dobrega domacega vina! 🙂 potem smo ga pa priceli nacrtno delati! v vino vedno dodam malo kisa in pustim v steklenici pokriti z gazo. kis pa lahko naredis samo iz domacega vina,ker ima “industrijsko” vino se razne dodatke….le-ti nekako “preprecujejo” kisanje. vino postane grenko,brez okusa,morda celo malo pokisli, kis pa ne nastane iz njega. no,tako nekako. lp petra
Mlada luna ali mlaj (na koledarjih označena s polnim črnim krogcem) označuje začetek luninega meseca in nastopi, kadar je Luna v konjunkciji s Soncem ter leži med Zemljo in Soncem. V tem položaju, ki traja 3 dni, stran, ki je obrnjena proti Zemlji, ni osvetljena in je torej ne vidimo. Mlaj zaključuje obdobje zadnjega krajca.
Forum je zaprt za komentiranje.