Vino – suho ali sladko?
Odvisno, od sestave družbe. In tudi, kakšno hrano boste jedli.
Npr. Traminec, ki ga imajo nekatere ženske zelo rade, ne sodi skupaj h glavni jedi, ker je desertno vino.
Zdaj če bodo pretežno ženske, nekatere obožujejo posladka in sladka desertna vina in ne bo ravno kuhane hrane, bolj za pikat , potem izberi kak dober rosé . Za k sladicam pa Traminec, Portovec, Teranov liker, Ledeno vino, ipd.
Moški pa nikakor ne – imajo radi bolj polsuha in suha – kot so Beli in Sivi Pinot, Chardonay, Beli Couvé, Malvazija, Sauvignonaisse ( =Tokaj oz. Jakot) – vse to gre odlično k predjedem in ribjim jedem, testeninam s svetlimi, sirovimi omakami npr., hladnimi prigrizki, ipd).
Za mesne jedi, divjačino, paštete, pršute, salame: Cabernets Saubignon, Cabernet Franc, Merlot, Refošk, Modra Frankinja, Modri Pinot, Montepulciano, Nero d’avola, Sirah, Tempranilo ( za žar, stejke), ipd.
Premalo podatkov si tudi podala – pomembna je tudi hrana – če bo zaraven in kaj bo. Vino se kombinira glede na hrano in strukturo pivcev. Ni eno za vse, vedno moraš imet na voljo vsaj 3 vrste.
Alaria, 19.06.2024 ob 23:27
Odvisno, od sestave družbe. In tudi, kakšno hrano boste jedli.
Npr. Traminec, ki ga imajo nekatere ženske zelo rade, ne sodi skupaj h glavni jedi, ker je desertno vino.
Zdaj če bodo pretežno ženske, nekatere obožujejo posladka in sladka desertna vina in ne bo ravno kuhane hrane, bolj za pikat , potem izberi kak dober rosé . Za k sladicam pa Traminec, Portovec, Teranov liker, Ledeno vino, ipd.
Moški pa nikakor ne – imajo radi bolj polsuha in suha – kot so Beli in Sivi Pinot, Chardonay, Beli Couvé, Malvazija, Sauvignonaisse ( =Tokaj oz. Jakot) – vse to gre odlično k predjedem in ribjim jedem, testeninam s svetlimi, sirovimi omakami npr., hladnimi prigrizki, ipd).
Za mesne jedi, divjačino, paštete, pršute, salame: Cabernets Saubignon, Cabernet Franc, Merlot, Refošk, Modra Frankinja, Modri Pinot, Montepulciano, Nero d’avola, Sirah, Tempranilo ( za žar, stejke), ipd.
Premalo podatkov si tudi podala – pomembna je tudi hrana – če bo zaraven in kaj bo. Vino se kombinira glede na hrano in strukturo pivcev. Ni eno za vse, vedno moraš imet na voljo vsaj 3 vrste.
Traminec pač ni desertno vino!
Se dobro zavedam svojega preprostega in prav nič prefinjenega okusa, ampak pri belih vinih ga zame čez janževca ni!?? Je prijetno, lahko, polsuho vino. Lahko ga piješ ob hrani, lahko kot špricar, lahko kozarec ob gledanju TV-ja.
Od rdečih vin mi je všeč teran, refošk, modra frankinja, metliška črnina.
Couve pomeni, da to ni sortno vino, ampak je mešanica dveh ali več sort.
Ledeno vino?
Ja, ampak Dišeči traminec – ledeno vino, Rumeni muškat – ledeno vino, ravno tako kot Sauvignon – suhi jagodni izbor.
In kot pravi zgoraj, Traminec ni desertno vino, še najbolj znani naš s črno etiketo se servira k testeninam in jedem iz belega mesa.
oh ja, 20.06.2024 ob 12:02
Oh ja, vsa vina imajo okus.
verjetno je mislila avtorica vina z okusi razna aromatizirana vina kot so npr. “Hugo” in podobna:
https://www.kozelj.si/trgovina/vina/aromatizirana-vina
Bishé ( rdeče aromatizirano vino z jagodnim sokom):
https://mercatoronline.si/sl/jagodno-vino-bishe-1-l/5383167
ali pa peneča vina J.P. Chenet:
Alaria, 20.06.2024 ob 12:18
verjetno je mislila avtorica vina z okusi razna aromatizirana vina kot so npr. “Hugo” in podobna:
https://www.kozelj.si/trgovina/vina/aromatizirana-vina
Bishé ( rdeče aromatizirano vino z jagodnim sokom):
https://mercatoronline.si/sl/jagodno-vino-bishe-1-l/5383167
ali pa peneča vina J.P. Chenet:
Si me spomnila na dogodek izpred par let.
Iskala sem za darilo kako steklenico suhega jagodnega izbora, vprašala prodajalko, če to sploh imajo in me je veselo peljala do polic z vini in pokazala Jagodno vino Bishe…. ROFL
realistka661, 20.06.2024 ob 12:21
Puklavčev, Steyerjev, Jeruzalemov … je celo polsuhi (ne posladki ali sladki).
Verjamem 🙂
a zame popolnoma izven moje preference, ker nisem ljubiteljica štajerskih vin – primorko – goriška regija 🙂
. Ker če že, potem suha bela in rdeča vina ( meni so npr. vina Jakončič ena izmed top slo izborov) , od penečih in šampanjcev pa italijanski prosecco iz regije Valdobbiadene) in opcija brut in extra brut – z zelo malo ali skoraj nič preostalega sladkorja.
Pa dobri makedonski Refošk, pa slovenski Teran, kozarček – ob dobrem pršutu ali tomahavku z žara.
Seveda hedonistično po en kozarček naenkrat, ob dobri hrani, ne tankanje steklenice za steklenico za pribijanje. Tega jaz ne rabim 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.