Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ventilacijska pečica

Ventilacijska pečica

Kupili smo nov steklokeramični štedilnik z ventilacijsko pečico. Za slednjo me zanima kakšne izkušnje imate z njo in kaj peči z vklopljenim ventilatorjem in kaj ne. Vsak nasvet mi bo dobrodošel in olajšal začetne
težave.
Hvala!

Hej! Imam prilozena natancna navodila in se pri uporabi pecenja z
ventilatorjem ravnam po njih. Sem zadovoljna;imam Gorenje. Sicer bos tudi po lastnih izkusnjah ugotovila,kdaj jo je najbolje uporabljati. Temperatura ja nizja,cas pecenja nekoliko daljsi. Lep pozdrav Babi

Mi imamo Gorenjevo ventilatorsko pečico.
Nekje sem zasledila sem, da je treba peči na cca. 10 stopinjah manj kot je napisano v receptu, vendar pečem, kar tako kot piše. Pečem pa krajši čas, ker se pecivo hitreje posuši, torej speče.
Biskvit (4 jajca, običajen pekač 32×23 ) pečem 20, max. 25 minut. Rižev narastek sem včasih pekla 45 min, sedaj je po 30 min. že pečen.
Tako nekako.

Naj ti bo peka v veselje!
Natassa

Glede ventilacijske pečice je pomembno razlikovati dva načina.

Pri enem toplota nastaja z grelcem ob ventilatorju. Pri tem načinu imete možnost peke različnih jedi npr. mesa, sladice in še česa, hkrati. Vroč zarak enkomerno speče jedi, vonji in okusi pa se med seboj ne mešajo. Pri tem načinu je temperatura cca 25°C nižja kot pri peki z zgornjim in spodnjim grelcem. Ta način je zelo gospodaren, saj hkratna peka jedi pomeni prihranek časa in energije. Pri tem načinu je potrebno upoštevati, da je obarvanost jedi po končani peki nekoliko svetlejša.
Pri pečenju z vročim zrakom, ko toploto ustvarjata zgornji in spodnji grelec, ventilator pa njuno delovanje samo dopolnjuje, pa je temperatura lahko skladna s podatki v tradicionih receptih. Pri tem načinu lahko v pečici pripravite samo eno jed.

lp Danica-m

Jaz pečem pizzo ob vklopljenem ventilatorju, ker pečem vedno dve pizzi. Naredim pa tako, da je pol časa ena pizza zgoraj in druga spodaj, potem pa ju zamenjam še za preostali čas pečenja. Drugače pa nikoli nič ne pečem v več plasteh, zato ne uporabljam ventilatorja.
Prav za muffine pa sem zasledila, da jih je bolje peči brez ventilatorja.

Helena

Helena

Peka različnih jedi hkrati z vročim zrakom, je nekaj v kar nas mora najprej nekdo prepričati. To je ena od nalog aktivnega kuhanja Miele, da se udeleženci brez lastnega rizika prepričajo, da stvar deluje. Doma je problem, če pripravite okusno pito, dišežče meso pa še zelenjavno musako, da potem to ne bi uspelo. Zagotovo pa je prednost, če vse te jedi pripravite hkrati, saj je jedilnik pestrejši, čas ki ga namenite pripravi nedeljskega kosila pa krajši.

Na tem mestu mogoče še nazaj na temo sušenja hrane v pečici. Temperature za šušenje dišavnic se gibljejo okoli 50°C, ker sicer eterična olja preveč izhlapijo.
lp Danica-m

Tudi jaz uporabljam ventilatorsko pečico, sicer občasno ampak je super. Vedno pečem na 20 stopinj manj in ca 10 min manj, kot drugače. Prav mi pride, če delam pizzo, vendar jo jaz ne prestavljam iz ene na drugo, ker je ravno bistvo ventilatorske pečice, da peče vsepovsod enako. Potem, če pečem sladkarije v večjih količinah ali če želim na hitro zapeči meso ali kaj takega. LP Silvia

Moram priznati, da ste me opogumile in mi pregnale nelagoden občutek
pred to pečico.

Vsem hvala za nasvete in spodbudne besede.

Jaz piškote, pa tudi biskvit za mignon pecivo, ali rulado, pa kruh, rogljiče,… vse to pečem vedno na dveh nivojih. Pico pa pečem vedno v kombinaciji ventilator + spodnji grelc. LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close