vensko popuščanje
Prosim, da mi pomagate s kakšnim nasvetom. Lani poleti so mi začele zatekat noge (gležnji) in pojavile so se po narti in okoli gležnja take drobne rdeče pikice, ki so čez zimo postale rjave. Bila sem pri zdravnici in mi je svetovala jemanje detraleksa. sem ga začela jemati in upam, da bo letos bolje. V službi sedim 8 ur in še eno uro pa pol v avtu do službe in domov.
Zdravnica je rekla, da se to zabarvanost ne da odpravit. Je pa grozna za videt in si res želim vsaj malo omilit in letos ko se začne vročina vsaj preprečit nastanek nove obarvanosti.
vsak nasvet ali izkušnja bo zelo dobrodošla.
lp
Ne vem koliko si stara, verjetno je mladost že mimo. Jaz imam tudi to težavo že nekaj let. Najhuje je poleti v vročini, ko mi noge močno otekajo. Ravno danes sem gledala goleni, ki postopoma spreminjajo barvo. Ne vem, če imam pikice, a ni videti prav lepo. Jemljem podobne tablete kot ti in ne vem, koliko pomagajo. Po nogi me večino dneva skeli, ponoči je še kar v redu. Sem pa stara malo več kot 60. Priporočljivo je nositi kompresijske nogavice, dokolenke. Jaz jih še nisem pričela, a bo treba. Neke rešitve ni, z leti pride tudi to, na žalost.
genetika – to je tudi dedno, imaš mnogo preveče sedenja za to tvoje stanje; mnogo premalo gibanja, preveč prekrižane noge ob sedenju.
Takoj nehaj konzumirat alkohol, če ga piješ -alkohol povzroča edeme povsod po telesu , srčno in vensko popuščanje na dolgi rok.
Rekreacija – plavanje drenira telo, pretok limfe in odvaja odvečno vodo ( edeme). In ciljane vaje:
https://www.lekarnaljubljana.si/info/vensko-popuscanje
Prav tako limfne masaže in drenaže.
Čaj in tinktura iz kopriv, korenine regrata.
Detralex je učinkovit, če je odkrito to dovolj na začetku, ga je pa treba jemat dosledno vsaj pol leta, leto.
Ne vem, kaj si lani pocela, da nisi reagirala ob prvih oteklinah in se trudila cim bolj ublazit stanje, ker ko pride do pikic na kozi, pomeni da si otekla zelo.
Jaz jemljem Detralex stalno, Flebaven mi ne pomaga nic, Detralex pa vsaj malo. Poleti jemljem 2x 2tbl,zacnem ze maja, se preden se zacnejo vrocine.
Nosim kompresijske nogavice in to tiste visoke, ker dokolenke me stisnejo pod kolenom in je se slabse. Kompresijsje nogavice 1. stopnje, 18-22 kompresije, so popolnoma drugacne od najlonk in ni v njih tako vroce kot v najlonkah. Za poletje imam tiste, ki imajo odprte prste in so samostojece, vsako jutro jih oblecem se v postelji, potem jih pa slecem cez dan, ko postane vroce. Ko zacutim, da mi nogavica sicer poskusa stisnit nogo, a vrocina prevec siri, je dovolj za ta dan. Ce si v sluzbi v klimatiziranem prostoru, brez tezav nosis kompresijske nogavice.
Potem doma pa prvo noge gor in na njih hladne obloge, da se zile skrcijo in oteklina splahne.
Ce to ne deluje, potem nujno do zdravnika. Torej, ko dvignes noge in jih hladis, mora oteklina izginit, ce ne izgine, je nekaj narobe.
Itak pa ves, sama se bos morala precej potrudit, ce bos hotela poletje preziveti s cim manj otecenimi in bolecimi nogami.
Vsa poanta je v tem, da imaš premalo gibanja.
Ure in ure sedenja ravno do tega kar opisuješ vodijo, kasneje pa lahko še do hujših zapletov ob enem pa do popuščanja srca.
Koža dobi pegice, popokane kapilare , koža postaja hitreje starikava na nogah, med sedenjem so nekatere žile zelo omejene za prehodnost zaradi zvitosti katera je razlog sedenja in njih zatiskanja. Cirkulacija je na minimumu , kar privede tudi kasneje do zatekanja nog.
Tableti niso rešitev ampak gibanje.
Če mi ne verjameš počakaj dan, ko bodo noge zautečene, jih poglej potem pa se spravi v aktiven pogon. Zautečenost bo manjša , po nočnem spanju, kjer si v leže in cirkulacija lahko normalno deluje pa boš imela noge ok in brez zautečenosti, kar je dokaz v čem je problem. Vendar zautečenost lahko mine na ta način, pegice, pikice pa ne bodo izginile, kar tako ali pa sploh ne bodo. Bodo ostanek nezdravega življenja.
sdrfg, 06.05.2023 ob 11:37
Vsa poanta je v tem, da imaš premalo gibanja.
Ure in ure sedenja ravno do tega kar opisuješ vodijo, kasneje pa lahko še do hujših zapletov ob enem pa do popuščanja srca.
Koža dobi pegice, popokane kapilare , koža postaja hitreje starikava na nogah, med sedenjem so nekatere žile zelo omejene za prehodnost zaradi zvitosti katera je razlog sedenja in njih zatiskanja. Cirkulacija je na minimumu , kar privede tudi kasneje do zatekanja nog.
Tableti niso rešitev ampak gibanje.
Če mi ne verjameš počakaj dan, ko bodo noge zautečene, jih poglej potem pa se spravi v aktiven pogon. Zautečenost bo manjša , po nočnem spanju, kjer si v leže in cirkulacija lahko normalno deluje pa boš imela noge ok in brez zautečenosti, kar je dokaz v čem je problem. Vendar zautečenost lahko mine na ta način, pegice, pikice pa ne bodo izginile, kar tako ali pa sploh ne bodo. Bodo ostanek nezdravega življenja.
Pri meni ni tako. Po hoji mi noge zatecejo, a ko se vsedem in jih dvignem, splahnijo.
Je pa res, da hoja in plavanje pomagata, predvsem hoja, ki krepi misice nog. Tudi vaje za noge, za gleznje in meca pomagajo. Je p treba redno delat.
Glede nocnega lezanja in zatekanja, moje noge so vsako jutro rahlo zatecene in to od kar vem zase. Ko se razgibam, splahni. Vcasih se mi zdi, da tocno cutim, ko grem zjutraj lulat, kako mi vlece vodo iz nog, verjetno je to samo namisljen obcutek, a tak je.
moja izkusnja, 06.05.2023 ob 12:13
Pri meni ni tako. Po hoji mi noge zatecejo, a ko se vsedem in jih dvignem, splahnijo.
Je pa res, da hoja in plavanje pomagata, predvsem hoja, ki krepi misice nog. Tudi vaje za noge, za gleznje in meca pomagajo. Je p treba redno delat.
Glede nocnega lezanja in zatekanja, moje noge so vsako jutro rahlo zatecene in to od kar vem zase. Ko se razgibam, splahni. Vcasih se mi zdi, da tocno cutim, ko grem zjutraj lulat, kako mi vlece vodo iz nog, verjetno je to samo namisljen obcutek, a tak je.
Ni nič namišljen občutek ampak se gre za pritisk, tlak. Začni si meriti tudi tega. Kajti ne gre se samo za zautekanje, po vsej verjenosti imaš tudi večkrat prekomerni tlak. Dejansko te tisto lulanje sprosti.
Točno to, razgibavanje. Zato sem omenil, da ko se spraviš v aktiven pogon bo to zmanjšano ali izginilo, če se začneš redno rekreirati. Seveda pa bo prekomerno sedenje vedno vleklo na svojo stran tvoje zdravje.
Verjetno pa se tudi rediš kar potem še pripomore k temu in vse skupaj poslabša.
Fizična aktivnost, prekrvavljenost organov, ožilja in mišic in predihanost. To je pač to, ne tableti.
Če se zasediš ali ure in ure ležiš potem pa misliš, da je v tabletih rešitev je pač noro , nespametno.
Vendar se pri tebi vidi, da veš v čem je problem to pa je veliko saj veš kaj ti je storiti.
————————————————-
Službe ne moreš verjetno kar odpovedati , tako, da predlagam telovadbo vsak dan preden greš v službo.
Ni potrebno veliko bo pa pripomoglo k boljšemu počutju in zaustavitvi ali upočasnitvi tega kar se ti dogaja.
Plavanje ja, super. Počepi, razgibavanje raznovrstno, tek, poskakovanje. Nasplošno, da si dvigneš srčni utrip, predihaš , utrdiš mišice itd. Hoja v hrib tudi zelo fajn za kaj takega. Tam se ti po naravnem terenu tudi gležnji in vse ostalo dobro, kot pri plavanju razgiba.
Forum je zaprt za komentiranje.