Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Velikost smuck

Velikost smuck

Deklica ima 163cm. Koliko dolg smuci se po danasnjih standardih kupi? 150? Samo za rekreacijo..cca 10x/leto. Hvala!

Odvisno od nivoja znanja. Načeloma so daljše smuči vedno stabilnejše od krajših predvsem pri večjih hitrostih. Je pa tu pomembna še trdota oz. togost smuči – slabše znanje in počasnejše smučanje bo bolje s krajšimi in mehkejšimi smučmi.

Za povprečno znanje smučanja pri 163cm bodo 150cm dolge smuči čisto vredu.

Kot pravi BTDT – za bolj začetniške smučarje glejte dolžino neke med višino brade in oči. Važno pa je – ker najbrž ne bo hitro smučala – da so tudi bolj zmerne oz začetniške smuči. To pomeni mehkejše, pa raje naj ima nekaj krajši stranski lok, ker je lažje zavijati z njim in ne bo šlo ravno hitro.

Občasni smučarji imajo lahko kar probleme, če smučajo na zahtevnih (tekmovalnih, trdih) smučeh. Ta zahtevajo več kondicije, uporabo večje sile pri zavojih in tudi več znanja.

P.S. Tudi še malo pod brado ne bo nič narobe.

Danes se smuči ne kupujejo po višini, ampak po loku zavoja, ki ga imajo in stilu smučanja , ki ga ima smučar.

Za kratke in hitre zavoje , slalom varianta , lok 11,5 m višina smučk 150 cm …. pa sem visoka 176 cm .

Če bi hotela za veleslalom tehniko , potem pride v poštev smučka z daljsim lokom tam od 13 m do 15 m ( pišem na pamet) bi imela smučko max. do višine 165 cm.

Potem je tu še trdota smučke boljši smucar si trša je smučka.

Pred nakupom smuči je dobro najprej preizkusiti nekaj variant smuči . V primeru pa, da se smučate zelo malo pa si jih je bolje izposojati.

Odgovor na objavo uporabnika
ladygaladriel, 16.11.2022 ob 12:15

Danes se smuči ne kupujejo po višini, ampak po loku zavoja, ki ga imajo in stilu smučanja , ki ga ima smučar.

Za kratke in hitre zavoje , slalom varianta , lok 11,5 m višina smučk 150 cm …. pa sem visoka 176 cm .

Če bi hotela za veleslalom tehniko , potem pride v poštev smučka z daljsim lokom tam od 13 m do 15 m ( pišem na pamet) bi imela smučko max. do višine 165 cm.

Potem je tu še trdota smučke boljši smucar si trša je smučka.

Pred nakupom smuči je dobro najprej preizkusiti nekaj variant smuči . V primeru pa, da se smučate zelo malo pa si jih je bolje izposojati.

Lok zavoja smučke smučarka izkoristi šele po tem, ko zna zaviti brez oddrsavanja z  zarezovalno tehniko. Na Krvavcu sem pred korono bil po 2x na teden v sezoni pa moram reči, da smo v manjšini smučarji, ki uporabljamo zarezovalno tehniko.

Dokler pa smučarka oddrsava pa je dolžina smučke še kako pomembna, ker se z dolgimi smučmi nikoli ne bo naučila zarezovalne tehnike.

Smučke na katerih se odrasle (!!!) uči zarezovalne tehnike so namreč zelo kratke – 90cm. Murovčeva tehnika poučevanja s temi smučmi je zelo uspešna. 😉

Še to: Lok zavoja je neposredno odvisen od dolžine smuči. 😉

BTDT nepr., 16.11.2022 ob 14:22

Lok zavoja smučke smučarka izkoristi šele po tem, ko zna zaviti brez oddrsavanja z  zarezovalno tehniko. Na Krvavcu sem pred korono bil po 2x na teden v sezoni pa moram reči, da smo v manjšini smučarji, ki uporabljamo zarezovalno tehniko.

Dokler pa smučarka oddrsava pa je dolžina smučke še kako pomembna, ker se z dolgimi smučmi nikoli ne bo naučila zarezovalne tehnike.

Smučke na katerih se odrasle (!!!) uči zarezovalne tehnike so namreč zelo kratke – 90cm. Murovčeva tehnika poučevanja s temi smučmi je zelo uspešna. 😉

S temi smučmi, ki jih danes kupiš ni več oddrsovalne tehnike. Enostavno oblika smuči tega ne dopušča. Poskusi smučat tako kot se je smučalo s ” sulicami” ni isto. Je pa res da čisto pravilno zarezovalno tehniko redko uporabljajo.

ladygaladriel, 16.11.2022 ob 14:27

S temi smučmi, ki jih danes kupiš ni več oddrsovalne tehnike. Enostavno oblika smuči tega ne dopušča. Poskusi smučat tako kot se je smučalo s ” sulicami” ni isto. Je pa res da čisto pravilno zarezovalno tehniko redko uporabljajo.

Jaz s svojimi smučmi in svojim znanjem lahko uporabim obe tehniki, lahko pa tudi malo pokombiniram. Meni najbolj pašejo Elan XTi 88, dolžina 180cm. Med kuclji pač ne zarezujem, ampak oddrsavam, pri čemer smuči spremenijo kot oz. smer na vrhu kuclja, če kuclji niso previsoki. 😉

No ja… Če greš na Krvavec med tednom, je zarezovanja tja do 10-te, 11-te ure kar nekaj, potem je konec, ker “drsalci” naredijo kuclje. Jaz takrat praviloma odidem…

In večina “drsalcev” ima zadnji model carving smuči. :))))))))

Uf, se je spremenilo od mojih časov. Pri 170 višine sem imela 180 smuči. Potem so rekli, da so krajše smuči boljše in sem kupila 170, pa je vse opletalo in sem šla nazaj na 180. 

BTDT nepr., 16.11.2022 ob 14:37

No ja… Če greš na Krvavec med tednom, je zarezovanja tja do 10-te, 11-te ure kar nekaj, potem je konec, ker “drsalci” naredijo kuclje. Jaz takrat praviloma odidem…

In večina “drsalcev” ima zadnji model carving smuči. :))))))))

Jaz smučam z Atomic Race SL . Mi bolj paše slalom tehnika. Večinoma smučam v Avstriji.

Kot pravi BT – z današnjimi smučkami se večinoma (če znaš) uporablja obe tehniki; Tudi sam na gladkih in ne prestrmih progah uporabljam zarezovalno tehniko, pa imam za glavne alpske smuči Volkl allmountain smučke s cca 17,5m loka, ki omogočajo oboje. Na kucljih, zelo strmih zadevah ali pa zelo razritem… je kar klasika. Oddrsovalno včasih zmore več – sploh s preskoki na večjih naklonih.

Včasih – in na določenih terenih – imam pa raje slalomke. Takrat sem na Blizzard smučkah s cca 13m loka in res skoraj ni oddrsavanja.

Spet drugače je pri debeluhinjah (smučke) za cel sneg… pa odvisno od tipa snega.

Ker pa je tale tema o primernih dolžinah smuči, lahko povzamem nekaj; boljši smučarji približno tele spodaj naveden dolžine, slabši pa manj. Načeloma je vse pod višino ramen prekratko za normalno smučanje, je pa lahko OK za učenje. Veleslalom smuči (Radij cca 17 metrov in več) – cca višina telesa do – 10cm, Slalomke (R – 14 metrov in manj) cca višina brade do obrvi. Turne/Freeride – cca višina telesa do – 10cm. Za Freeride in višje hitrosti (samo za to pri nas skoraj ni terenov) lahko tudi + višini telesa.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close