velikost pekačev za torte
Mihana, če ti matematika ne dela problemov, se to računa s procenti… in pa seveda je treba izračunati površino ploskve pekača… No, pa sem še jaz zakomplicirala :o)
Če pa nam poveč količine, se potrudim… matematika je bila vedno moj najljubši predmet v šoli, prav zares.
Prijeten večer!
Vladka
Jaz ne racunam. Osnova so mi jajcka.Ce dam dve manj, pac sorazmerno manj tudi ostalega.
Ce das v manjsi model, bo obseg manjsi, zato bo pa visja in jo bos trikrat prerezala.
Moj je 26 cm premer. Se v nobenem receptu nisem zasledila, da bi omenjali
tocno za kaksen model.
V istem modelu pecem torto iz 6 jajck ali 9. V prvem primeru je nizja, v drugem visja. No, zdaj sem pa jaz zakomplicirala. Lp
Če hočeš torto enake višine, je razmerje med sestavinami enako razmerju med kvadratoma polmerov pekačev.
Primer: recept je za pekač premera 26 cm (polmer 13 cm), imamo pa pekač premera 30 cm (polmer 15 cm).
razmerje med sestavinami = (15×15)/(13×13) = 1,33
Torej, če so v receptu za 26 cm pekač 3 jajca, jih daš za večji pekač 4.
Pa naj dodam še moje kompliciranje.
Na nekem forumu sem prebrala, da je potrebno najmanj matematike, če za osnovo vzameš recept s 6 jajci za 26 cm pekač, nato pa plus/minus dve jaci, za večji oz. manjši pekač. Seveda pa potem številu jajc prirediš ostale količine. Je pa res tako kot je prej omenila Babi, da mi nastane torta enkrat malo višja, drugič malo nižja. Pa saj tudi jajca niso vedno enako velika.
Lep pozdrav in veliko uspeha pri peki!
Tortica
Forum je zaprt za komentiranje.