Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek velikost igralnice v vrtcu

velikost igralnice v vrtcu

Kako je z velikostjo igralnice v vrtcu? Če je v vrtcu 13 otrok, koliko vsaj m2 mora imet igralnica?

No, pa sem le našla… Člen 19.

http://predpisi.sviz.si/vzgoja{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20in{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20izobrazevanje/vrtci/3.html

Aja, pa še 59. člen (ker ne vem, za kakšen vrtec gre – novogradnja ali preurejeni prostori).

Glej, ti jaz postrežem s čisto natančnim podatkom, ker se trenutno ravno profi s tem ukvarjam. Takole je v pravilniku o vrtcih: igralnica ne sme biti manjša od 40 m2 oz. 4 m2 notranje igralne površine na otroka (min. pa 3 m2), kar pomeni vključno z dodatnim prostorom ipd./na otroka, a brez sanitarij, garderob in površin, na katerih je pritrjeno težko pohištvo. Šteje se osnova 22 otrok na oddelek. Površina je enaka ne glede na starost otrok.

Za kaj gre, kje imajo manj (sklepam iz posta)?

Točno tako – člen 19. velja le za novogradnje (torej vrtce, ki so bili zgrajeno po letu 2000, ko je stopil v veljavo ta pravilnik).

* “točno tako” se seveda nanaša na post od M&M&M.

Ja saj, povedala sem isto, s tem, da že vse piše na netu in sem si naredila malo dela. 🙂

Joj, tudi “nova” igralnica naše tretje posledice je taka mala luknjica.. ne vem, kam boddo stlačili 15 živahnih 3-4 letnikov :(((

_______________________________________ Nick ne odraža dejanskega stanja posledic :)))

Pa 69. člen je tut važen – glede razporeditve prostorov. Sam pol v praksi to po moje pomeni, da če imajo res veliko igrišče, potem so igralnice lahko kurniki, ker se šteje le skupna površina, razporeditev pa ni pomembna (za vrtce, ki so zgrajeni pred 2000). A mam prav ali se motim? To boš verjetno najbolj ti vedela, črtica, če si iz “prakse”.

Ne, motiš se. Pod igralno površino se v tem kontekstu šteje notranja igralna površina (glej člen 19. – tam je to navedeno). Igrišče je določeno v drugih členih.

No, tole je kopirano direkt iz pravilnika. In ker 69.člen govori o igralnih površinah, gre po moji razlagi za igralnice in igrišče. Ali ne?

Igralne površine so notranje in zunanje; notranja je vsaka, ki je namenjena vzgojnim dejavnostim v stavbi vrtca, zunanja je igrišče;

V vrtcih, ki so delovali do uveljavitve tega pravilnika, je treba obvezno zagotoviti tolikšno igralno površino na otroka, kot je navedeno v tem pravilniku, ni pa obvezna razporeditev igralne površine.

Jaz pa se ne bi strinjala s tabo oz. drugače razumem pravilnik. 19. člen ima že v naslovu napisano, da govori o IGRALNIH POVRŠINAH – iz nadaljevanja je razvidno, da govori o notranjih:

19. člen
(igralna površina)
Na otroka se zagotovijo praviloma 4 m2, vendar ne manj kot 3 m2 notranje igralne površine…..

V 69. členu (prehodna določba) je nato za vrtce, ki so delovali pred uveljavitvijo tega pravilnika, le določen rok za zagotovitev vsaj teh treh kvadratnih metrov na otroka in to je 3 leta. Nasledni člen, ki govori o razporeditvi, pa po moje pomeni “odpustek” od te določbe: (21. člen) igralnice so praviloma neposredno povezane z osrednjim prostorom. Zasnovane morajo biti tako, da je v njih mogoče oblikovati več kotičkov za igro otrok v manjših skupinah ali individualno. Priporočljivo je, da so tlorisi razgibani.

Ne vem, no… Po tvoji razlagi bi potem moralo v 69. členu pisat “notranje igralne površine”, piše pa samo “igralne površine”. To so pa naši predpisi. Vsako zadevo se da razlagat na petnajst načinov, ker ne znajo precizno napisat, na kaj se kakšna stvar nanaša…Čist možno, da maš prav…Je pa tudi možno, da mam prav jaz… 😉 Ne vem, mogoče se bo javil kdo, ki to pozna in nam razložil.

Nič, jaz grem spat. Če boste kaj naštudirale v zvezi s temi igralnicami, pa napište in vas jutri preberem. Nočko!

Se strinjam, da bi lahko bilo bolj natančno napisano. V prid moji razlagi (hehe) pa še tole: če bi veljala tvoja razlaga, bi lahko (starejši) vrtec deloval tudi brez igralnic :)) , le z igriščem. No, zdaj pa resno: skoraj prepričana sem, da imam prav tudi zato, ker so omenjeni trije kvadratni metri – torej ista površina, kot jo za minimalno NOTRANJO igralno površino navaja 19. člen.

Lahko noč.

Pozdravljene,

kako pa je z standardom za zunajnja igrišča? Hvala!

vsi novejši privatni vrtci imajo zelo majhne igralnice. pejte gledat slike, pa boste videli.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close