Velika noč
Bližajo se prazniki, gotovo se boste izkazale v kulinariki.
Katero pecivo boste pekle za Veliko noč?
Zanimiv pa bi bil klepet tudi o drugih dobrotah, ki bojo krasile praznični pogrinjek.
Pri nas doma je mama ponavadi pekla pinco, kupili smo tudi kakšno italijansko pecivo, ki se prodaja ob tej priložnosti – npr. jagenjčka oz. goloba iz kreme.
Letos pa bi raje sama spekla kaj primernega – sočnega, osvežilnega, kar bi pospravili po kosilu. Pinca seveda ostaja zakon. Ampak še kakšna popestritev po kosilu?
Me prav zanimajo vaši odgovori ..
Najprej sem se javila jaz, ki sploh ne pečem sladkih stvari. Ne uspe in ne uspe. Ponavadi se drugam povabim ali pa kdo kaj prinese.
Letos bo kot po navadi orehova potica ali pa potratna potica (oboje darilo) . Včasih dobimo kakšno kvašeno pecivo polnjeno z orehi ali marmelado. (kifelčki)
Drugače pa smo se navadili da nekaj malega skuhamo suhega
mesa ali klobase, nekaj jajc in hren zraven. Ko pojemo, se zadeva s hrano zaključi. Pred leti ni bilo konca z velikonočno hrano, posledice smo občutili še cel teden.
Lp, Ela S
Pozdravljena!
Jaz bom od sladkega pripravila eno napol svojo sladico, to je torto v obliki petelinčka, malo po vzoru 3D tort, ki so mi dale idejo, malo po receptu za ježke in po sliki, ki jo je zadnjič posredovala, če se ne motim, Vladka.
Osnova bodo Albert keksi. Nanje bom naložila kremo iz koščkov z rumom prepojenega biskvita, zmešanih s pudingovo kremo iz kuhanega pudinga z rumenjaki, ter margarine s sladkorjem in čokolado ali kakavom. Podobno je 3D torti, le bolj čokoladno in zelooo dobro. Oblila bom s čokoladnim oblivom. Sem že zadnjič naredila za sinov rojstni dan (oblika torza, se lepo oblikuje) in je zmanjkalo kot bi trenil.
Kaj dosti drugega ne mislim peči, ker bom cel vikend vsak dan dopoldne v službi…
Miranda
Hej!
Letos bom pekla tiste cross buns ( angl. tipicno velikonocno pecivo);
Z neko nonico z vasi peceva vsako leto pince v krusni peci. Tega se zelo veselim, ker nonica potegne toliko storij na dan:)
Tam bom tudi spekla kos sunke v testu, ker si moz zeli.
Colombo bom dobila v dar od trzaskih sorodnikov – to je it. sladica v obliki goloba, saj so jih nase trgovine ze polne; cez so cenejse:)
Tudi nekaj pirhov bom pobarvala – to je bilo vnukovo najljubse opravilo – ampak nic po reglcih, kot je sam zelel ustvarjati z vsemi tehnikami- kuhinja pa tudi malo pobarvana:)
Kosilo? Se tocno ne vem.
Bo kar dovolj za naju dva in kaksen obisk. Letos vnuka ne bo.
Je pa pred leti za te praznike obstal na vratih sobe, kjer je bilo na mizici nanizano za njegov prihod vse polno dobrot s pirhi vred ( za lep sprejem) in me kar zaskrbljeno pogledal:
Babi, kaj bom moral vse to pojesti? 🙁
Takrat mu je bila hrana deveta briga.
Mandeljni so koncno zacveteli z enomesecno zamudo. Lep soncen dan:)
Hej!
Zraven sunke v testu bom dala toplo hrenovo omako.
Zdaj sem se spomnila, da letos necesa dobrega verjetno ne bom skuhala:
Zolca – pri mami in noni je vedno bila za te praznike. Jo katera se kuha?
Mogoce jo pa bom, samo 4 kroznike.
Ko sem jo prvic kuhala, sem pri mesarju kupila tocno po receptu in potem je prislo toooliko, da sem razdajala:) Seveda sem potem ugotovila, da je recept za 12 oseb!!
Lep pozdrav
Pinca je tipičen velikonočni sladek kruh, ki simbolizira kruh zadnje večerje.
Lepše ne bi znala odgovoriti kot je to storil Alberto Pucer v knjigi Istrska kuhinja.
Recept pa imam isti kot si ga tudi ti že dobila, v tej knjigi obstaja sicer še eden, je pa bolj zapleten.
Moja nona mi je vedno, ko sem bila majhna naredila tičico – to je pinca spletena v kito ali krono z jajcem na sredini.
Kje so ti lepi, stari časi .. ko je še dišalo po noni, pinci .. ko smo sedeli okoli nje in poslušali njene Štorije iz mladosti. Bila je odlična pripovedovalka, tako mi je žal, da moji otroci niso deležni teh zgodb.
No, zdaj pa moja mama želi nadaljevati s to lepo tradicijo .. in na starost bom gotovo tudi sama rada pekla svojim vnukom. Kot pravi Babi – že v spomin na mojo nono.
Lp.
Forum je zaprt za komentiranje.