Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek vejica pred “kot tudi” ?

vejica pred “kot tudi” ?

Kakovost opravljenega dela in zadovoljstvo strank nam je ključnega pomena, zato smo ponosni, da z večino strank, kot tudi našimi zunanjimi sodelavci sodelujemo že več let.

….. in okolici organizira tečaje angleškega jezika za predšolske otroke, kot tudi odrasle.

Tale dva stavka …… a je ok, da je vejica pred “kot tudi”? Meni se sicer ne zdi, a vseeno vprašam. 🙂

Jaz bi napisal brez vejice in dodal ‘tako’: …tako kot tudi…

Ne, vejice ni, ker ni povedka.

Zakaj komplicirate stavke?
Napiši:

Kakovost opravljenega dela in zadovoljstvo strank nam je ključnega pomena, zato smo ponosni, da z večino strank in tudi z našimi zunanjimi sodelavci sodelujemo že več let.

….. in okolici organizira tečaje angleškega jezika za predšolske otroke in odrasle.

A ni lepše pa bolj normalno?

Hvala vsem!

ps: Tega sicer nisem napisala jaz, ampak podjetje, ki se ukvarja z jezikovnimi tečaji in lektoriranjem.

Res je, kot tudi se sploh ne piše, namesto tega se da veznik in ali pa ter.
Ta “kot tudi” smo očitno pobrali od Nemcev in Angležev (as well, sowie). Jaz “kot tudi” striktno mečem ven iz besedil.

Eh ja, saj za slovenščino velja, da je okostenel, konservativen jezik, ki se boji vsega novega – tako kot Slovenceljčki.

Jeziki se pač razvijajo, v stiku z drugimi jeziki se navzamejo tujih sestavin – kako pa mislite, da smo prišli do sodobnih oblik? Zato francozi ne govorijo več latinsko, ampak francosko, itd.
Vsi jeziki so se transformirali in jemali od drugih jezikov – danes, ko je komunikacija s celim svetom tako enostavna, gre to še hitreje. In s tem ni nič narobe. Slovenščina bo pač na podlagi tujih vplivov dobila še veznik ‘kot tudi’, boh ji pomagaj:))))

Smešno mi je to vzvišeno otepanje predrugačenja jezika. En sam ego trip slavistov oz. slovenistov.

Men gre pa skoz bolj na živce, da ne znamo več pisat jezika, katerega smo se učili.

Politicians should be replaced like diapers, often for the same reason Mark Twain

Vsi imate po malem prav 🙂

Je pa res tudi to, da se slovenisti in lektorji vseskozi trudijo po svojih najboljših močeh, da bi uveljavljali uporabo čim lepših jezikovnih prvin in navad, tako v pisnem kot govornem jeziku. Tiste jezikovne prvine in oblike, ki jih še nismo vajeni, se nam seveda sprva zdijo malce čudne, a samo dokler se jih ne navadimo uporabljati, tako je pač že od vsega začetka razvoja katerega koli jezika, vedno so bile in bodo polemike oz. razprave o možnih rešitvah, kar je kvečjemu dobro za napredek 🙂

vejica skače:):)

Vse pozabili?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close