Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika vegetarijanska hrana – z ribami in morsko hrano ali brez?

vegetarijanska hrana – z ribami in morsko hrano ali brez?

Pred kratkim sem bila v toplicah. Ob pregledu jedilnika za kosilo me je zmotilo, da so na vegetarijanskem menuju bile ribe. Nekje sem slišala, da naj bi tudi to sodilo v vegetarijansko hrano, a vseeno sem mnenja, da je vegetarijanska hrana brezmesna, tudi zaradi tega, ker so nekateri ljudje vegetarijanci iz etičnih razlogov.
Kaj menite o tem?

So različni tipi vegetarijanstva, eni jedo tudi ribe, drugi jajca, mlečne izdelke… Sama se mesu izogibam, če se le da, iz zdravstvenih razlogov, mene ribe na jedilniku prav nič ne zmotijo, zmoti me pa tisto staromodno prepričanje, da vegetarijanski meni pomeni pohan sir, pohan zelenjavni zrezek in pohana zelenjava.

Vegetarijanska prehrana je vedno brez mesa in brez rib. Če so na jedilniku ribe, potem to ni vegetarijanski obrok. Noben tip vegetarijanstva ni takšen, ki bi vključeval ribe.

Je pa res, da ogromno ljudi tega ne ve. Meni kot vegetarijanki velikokrat ponujajo ribe…. Počasi se sicer ozaveščenost veča, ampak res počasi.

Meni se pa zdi, da se ta tip “vegetarijanstva” vse bolj širi in (nas) vse več ljudi mesa sicer ne je, ribe pa; zato nisem prepričana, da se bo v zvezi z ozaveščenostjo kaj dosti spremenilo, ker je vse več ljudi, ki se razglašajo za vegetarijance, pa to niso.

Sama sem mnenja, da to definitivno ni vegetarijanstvo, saj le-ta po svoji definiciji zavrača prehrano živalskega izvora, ribe so pa menda zaenkrat še živali, bolj sprejemljiv se mi zdi izraz delno vegetarijanstvo.

Trisha2, Rožica3Se strinjam z vama. A kako to dopovedati silnim strokovnjakom za prehrano v Moravskih toplicah, je res problem …
Ozaveščenost morda počasi raste, po drugi strani pa se mi zdi, da je res, kot pišeš ti, Rožica3, veliko delnih vegetarijancev, ki sebe nazivajo za vegetarijance. Po TV sem videla neko znano Slovenko, žal res ne vem več, katero, ki je rekla, da je vegetarijanka, a da si včasih privošči malo pršuta …
Po takšnih lahko sklepamo, da je, hehe, ves svet vegetarijanski, a si včasih (kar lahko pomeni tudi večkrat dnevno) pač privoščijo malo šniclov, pa malo klobas. Pa kakšna paštetka tudi paše, ne? Oh, seveda …
Hvala za mnenji, lp! 😉 😉

Vsekakor so tudi ribe in morski sadeži živali, ampak zaenkrat še ne poznamo enobesednega izraza za ljudi, ki ne jemo ostalega mesa in si občasno privoščimo ribe ali morske sadeže. Težko se enačim z ostalimi mesojedci.
Nekaj časa sem bila namreč prava vegetarijanka in zelo pazila, da bom dobila dovolj beljakovin, železa itd, a sem postala precej slabokrvna. Pri menstruaciji namreč izgubim 3 krat toliko krvi kot povprečna ženska ( do tega podatka sem prišla zaradi uporabe menstrualne skodelice) in se enostavno ne upam umakniti rib z jedilnika pa čeprav bi si jih želela. Moj fant pa je že nekaj časa pravi vegetarijanec in nima težav.
Bi si pa vsekakor želela, da so ljudje, ki se imajo za “prave” vegetarijance malo bolj strpni do tistih, ki si tega kljub velikim željam, ne moremo privoščiti.

Tinka23, morda nisi slabokrvna zato, ker si bila vegetarijanka, morda si slabokrvna zaradi močnih menstruacij, za katere bi bilo nujno najti vzrok. Tudi sama sem imela isto težavo – vzrok za slabokrvnost so bile močne menstruacije, vzrok za le-te pa so bili miomi v maternici. Po operaciji je vse ok.
Zato se mi zdi bolj nujno, da spoznaš, kaj je vzrok slabokrvnosti oziroma močnih menstruacij, potem pa boš verjetno lahko opustila tudi ribe, če boš želela. LP!

poznamo izraz:D pescetarijanci.

Pescetarijanstvo – dieta, pri kateri se poleg hrane rastlinskega izvora uživa tudi ribe in preostalo morsko hrano, ne uživa pa se perutnine in rdečega mesa sesalcev.[15]

no in zakaj bi mi slovenčki uporabili izraz PECSE-PO ITALIJANSKI RIBE….
saj bi lahko imeli svojega ribotarijanci !
Sicer pa so ljudje, ki ne uživajo nič živalskega VEGANI !
DOBRAVOLJA-morska hrana ima zelo mali železa (poglej sestavine pri posameznih morskih živalih) veliko železa ima samo rdeče meso-govedina, junetina,konjsko, divjačina…torej od morske hrane si ne moreš bog ve kaj dvigniti železa v krvi.
Probaj jesti samo surovo hrano (sadje,zelenjava,semena,oreščki) boš po parih mesecih izgubila menstruacijo-je ne boš več imela.
Vprašajte se ženske, zakaj sploh imate menstruacijo, kaj jo povzroča-pa ne spraševat kakšnih ortodoksnih zdravnikov, ki še vedno mislijo da je zemlja ploščata.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close