Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Vegeta…kaj namesto nje?

Vegeta…kaj namesto nje?

Pozdravljeni… Sama sem ljubiteljica Vegete… Ampak…zelo je nezdrava. Kaj mi priporočate, da dam v juho namesto vegete (katere začimbe)? Prosim za pomoč, saj imam juho zares zelo rada.

Hvala!

v juho dam vedno ogromno zelenjave. vegete nikoli!! ne vem,jaz sem “sovraznica” vegete…ce se po tvoje izrazim! ? 🙂 doma je nimam. ce je res nujno,dodam 1/2 kocke za juho /naj bi bilo priblizno istio? /. meni je po okusu bolj sprejemljiva. v glavnem- v juho res lahko das veliko razne zelenjave. lp petra

Zakaj pa mislita, da je nezdrava?

Sestavine v njej so zelo nezrdave… To sem že večkrat prebrala. Dosti je pkodljivih barvil.

Majhno čebulo, celo, neolupljeno… oz. pustim vsaj 1 plast rjavega olupka, odrežem samo zgoraj in spodaj in dobro operem. To je predvsem za barvo. V govejo juho po možnosti rdečo čebulo. Včasih uporabim jušno kocko, včasih ne; odvisno, kaj imam za eno meso. Potem pa korenček, koren peteršilja, včasih 1 majhen cel papradižnik; zelene pa ne dam, ker mi ni všeč okus. Pred serviranjem potresem s sesekljanim zelenim peteršiljem in/ali z drobnjakom.

Lahko si pa pripraviš jušno zelenjavo za vnaprej; nekateri rečejo temu “domača vegeta”: drobno nastrgaš ali zmelješ korenje, peteršiljeve korene in po želji malo zelene in vmešeš še sesekljane peteršiljeve liste. To mešanico nalagaš v kozarec v plasteh, izmenično s soljo. Ali pa zmešaš s soljo in naložiš v kozarec. Žličko ali dve te mešanice potem dodaš juhi. Moraš pa paziti, ker za pripravo potrebuješ precej soli, potem juhe dodatno ni treba soliti.

Res… kaj je narobe z vegeto?

Oprosti, medtem, ko sem pisala, si ti že odgovorila…

Pa, saj umetna barvila so skoraj povsod, tudi v kruhu, pijačah, namazih…

Takih pač ne uporabljam, kruhek pa pečem doma…

Hvala…to bom naredila.

Ampak, barvila dobiš tudi v gostilniški hrani in v menzah, ali na sosedini večerji. Ali vedno kar sama kuhaš?

Poglej sem:

Tu je nona Karolina napisala recept za domaco vegeto.

Urša, odličen recept. Če pa želiš, da ne bo samo dobrega okusa, ampak tudi “zdravilo”, uporabi namesto običajne soli zdravo sol, pri kuhi pa to zdravo začimbo uporabljaj vedno pod 65°C.
Če mi pošlješ naslov, ti dozo, 240gr, zdrave soli pošljem brezplačno po pošti in boš videla, kako gurmanski okus je to. Zadošča za 1kg, 760gr začimb in 240gr zdrave soli, pa imaš svojo koncentracijo. Za liter juhe pa uporabi med 3 in 4 dkg, brez drugih začimb in soli.

Hvala za ponudbo, ampak ne hvala, ker bi te postnina za sol na Svedsko zihr ful veliko stala. Pa se lahko se zgodi, da zadeva ne bi prisla skozi carino (se je enkrat zgodilo, da so mi starsi poslali cokolado, pa jo je svedska carina poslala nazaj v Slovenijo, ker je iz ne-EU drzav prepovedano “uvazat” hrano).
🙂
Kdaj drugic, a prav?

Nič se ne boj, me prav zanima, kako bo to pri tebi na Švedskem, ker za nekatere druge države to ni problem. Če pa ne bo šlo, pa po prvem Prazniku dela, ko bomo v eni državi. Kar daj mi naslov, če želiš.

Študijska skupina mladih študentov je pred nekaj leti ugotovila in dokazala, da je vegeta kancerogeno živilo. Ker sem informacijo dobila neposredno od enega sodelujočih, od tedaj vegete niti pogledam ne več.

Je pa tudi res, kar pravi Stane, da so barvila ali druge substance skoraj v vsakem živilu.

Ampak brez vegete se da shajati – vsaj jaz je ne pogrešam kaj dosti.

lp
Modra

Če je kaj slabega v vegeti, je to nezdrava sol in nasploh nepravilna uporaba začimb nad 65°C, seveda pa tudi umetna barvila in drugi dodatki niso kaj prida. Toda, če si boš pripravila Uršino začimbo in jo pravilno uporabljala, se tem nadlogam v veliki meri izogneš.

Pri vseh teh stvareh gre za natrijev glutaminat, ki je konzervans in ojačevalec okusa. Tipičen okus tega je SLANOST.

Edina stvar, ki sem jo do sedaj našla, da tega verjetno nima (vsaj v sestavinah ne piše), je KOTANY sušena jušna zelenjava. Izgleda, da je to samo sušena zelenjava brez dodatkov, ja pa zato tudi neslana in temu primerno manj okusna – učinek na juho ni isti kot pri Vegeti.

Iz tega vidika torej ni nezdrava le Vegeta- vegeta ni v tem pogledu nič posebnega in malo pertirano je reči Vegeta je kancerogena- prav nič bolj in nič manj kot še kopica drugih podobnih živil… natrijev glutaminat oz. razne ojačevalce okusa (in E-je) ima tudi recimo sojina omaka in veliko podobnih pripravkov (EVO začimba..) – nahaja se seveda tudi v vseh instant juhah, jušnih kockah, raznih soleh (Aji-shio itd…).. Kdor se tem stvarem resnično izogiba, bo našel kopico živil, ki so zaradi istega vzroka kot vegeta kancerogena.

Stane, je bil tole pravi podatek – 3 do 4 dkg zdrave soli z začimbami na 1 l juhe? Verjetno ste milsili grame?
LP
Damjana

p.s.: v reviji Rina (oktober-november) sem videla članek o vaši soli – razmisleka vredno. Moram reči da me je začel prav firbec matrat, kakšen je okus te soli.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Pri vseh teh stvareh gre za natrijev glutaminat, ki je konzervans in ojačevalec okusa. Tipičen okus tega je SLANOST.
Ali ne, Daisy, vse se vrti okoli slanosti, samo nekateri tega ne želijo vedeti.

Hvala, ampak res ne bi. Nocem imet tezav s svedsko carino, zadnjic za cokolado sem dobila obvestilo, da bom kazensko ovadena, ce jo sprejmem in sem jo pac zavrnila.
Drugic. 🙂

Ne 3dkg zdrave soli, ampak 3dkg te začimbe v kateri je cca25% zdrave soli, torej okoli 8gr zdrave soli na liter juhe je to, kar je približna koncentracija soli v krvi, ki je normativ okusa za slanost.
V soboto je izšla nova številka, tudi zanimivo.

V redu, razumem.

Hvala Daisy, to je pametna obrazložitev. Jaz Vegeto za kakšne jedi prav rada uporabim. Če bi bila tako zelo škodljiva sem prepričana, da bi jo že zdavnaj vzeli iz prometa.
Tan, pri kuhanju goveje juhe uporabljam tudi zeleno in luštrek; slednji da juhi res dober okus, prav tako tudi muškatni orešček.
Seveda je vse odvisno od osebnega okusa. LP

Hej,v juho dam vse od ze povedanega z muskatnim oresckom vred.
V cebulo zataknem dve nageljnovi zbici – nam sta aroma in okus vsec.
V kroznik pa redno nasekljan svez drobnjak. Lp Babi

Hej,Stane! Nikoli ne uporabljam raznih kock – res nobenih.Pri nas se sveza zelisca dobijo skoraj cez celo leto. Po Karolininem receptu sem si tudi naredila domac zelenjavni dodatek.Sicer ga je mama v njenih casih,ko ni bilo zamrzovalnikov, vedno naredila.Potem smo na to pozabili,ker
smo zamrzovali.Tvoja sol pa postaja res “predmet pozelenja”.Lp Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close