Večni problem z najemom – še kdo?
obupana961, 12.09.2025 ob 11:41
Se sa, 12.09.2025 ob 09:38
Moje izkušnje so na sreco zelo pozitivne. Najemajo zdaj 3ic in vsakič je bilo vse ok. Je pa res, da vedno v naprej zahtevam pogodbo in jo tudi preberem. Po potrebi kaj dodamo in s tem nikoli ni bilo težav. Če je kdaj kakšne nesporazum, pa pogledamo v pogodbo in je takoj jasno.
Zame to deluje.
Morda bo tole preveč, ampak a bi bili pripravljeni deliti pogodbo, da bi videla, kako imate zapisano? Potem bi se lažje pogovarjala za naprej. Zdaj pa verjetno je, kar je in upam na najboljši izid.
To ti ne morem takole preko foruma, saj so gor moji osebni podatki.
Ampak je čisto enostavno – pravne zadeve že nekaj let urejam s pomočjo https://www.arag.si/zavarovanje-pravne-zascite in mi vse gladko teče.
Vidalli, 12.09.2025 ob 11:53
Če zaslužiš tako malo, pač ne moreš v LJ najemati sam. Pojdi komu za cimra. Če zaslužiš kot študent, pa še živi kot študent!
Če pa si mlada študentka, najdeš dva starejša gospoda, ki bosta enkrat na teden prišla na masažo.
-
4 X 2 je 8 X 70 = 560 dodatnih evrov mesečno…
Anonimno 8553, 12.09.2025 ob 09:42
Nujno bi bil potreben nov zakon, ki bi ščitil najemodajalca in najemnika. Ker je kršitev ogromno na obeh straneh. Včasih slabe izkušnje stanodajalec privede do preverjanja, saj je to njegova lastnina in če odda eni osebi,to ne pomeni da jih lahko biva 5, ali pa živali, ki so mu prej uničile kavč, naslednjič ne bo dovolil tega. Na drugi strani neupravičeno vzamejo kavcije ( moje mnenje, da bi morala kavcija čakati pri notarju) pogodba prijavljena in prijava stalnega in začasnega bivališča odobrena s strani lastnika, še posebno stalnega, saj le ta povleče preveč stvari za seboj v primeru dolgov. Ali pa vmešavanje najemodajalca v stanovanje, se posebno ko najemnika ni doma.
Nujno bi bilo potrebno spisati pravičen zakon, ki bi obe stranki ščitili po svojem pravu.
naj dodam še jaz glede prijave bivališča – ta bi morala biti veljavna samo za čas najema.
Ne pa da moraš leta čakati, da ti UE odjavijo osebo ki ze davno ne biva na tvojem naslovu.
Da ne govorim o zlorabah prijave, kjer je isto. Namesto da UE popravi napako se vleče v nedogled.
aja, pa soglasje za prijavo bi moralo biti digitalno podpisano ali overjeno s strani notarja.
@Realnost
Ce bi samo 5 najemodajalcev povedalo svoje slabe izkusnje z najemniki, se ne ni noben zdravo razmisljujoc clovek cudil, zakaj najemniki tezko dobite stanovanje.
Podobna tema je bila odprta ze par let nazaj.
Sem nazorno opisala kaj sem dozivela kot najemodajalec, pa so komentatorji napisali, da lazem.
Se mi res ne da ponovno pisat. Dejtvo je, da, po trenutni zakonodaji, je najemojemalec zasciten bolj, kot kocevski medved.
Zato tudi toliko stanovanj praznih. Tudi moja dva.
Tinka99, 12.09.2025 ob 10:09
MARA215, 12.09.2025 ob 09:25
Jaz sem trenutno v takšni situaciji, da sem čisto na tleh. Lastnica mi noče vrniti varščine, čeprav sem stanovanje predala lepo in urejeno. Pravi, da je preveč obrabljeno (mislim what ever); ampak saj sem ga normalno uporabljala tri leta, ne more biti kot novo! Slišim pa tudi od prijateljev, da imajo lastniki svoje muke, najemniki ne plačujejo redno, povzročajo škodo, pa potem lastnik nima kam.
Tudi mene skrbi, kaj bo nekoč z varščino. Sem namreč v stanovanju že 8let. Za stanovanje skrbim kot za svoje. Vsi aparati še delajo po 8h letih, kar je velik uspeh in pokazatelj tega, da sem vestna (čeprav so aparati bili že kot novi zanič – najcenejši). Je pa seveda obraba stanovanja – stene niso snežno bele, kuhinski pult je tu in tam malo zdrsan, seveda se po toliko letih to pozna, čeprav paziš. V pogodbi imam, da moram aparate servisirati sama, ampak kje je ta meja – v letih? Seveda ima vsak aparat neko življenjsko dobo. Obstaja kak zakon, ki določa te zadeve? Ko bo prišlo do problema – na koga se lahko obrnem?
Aparat kupi lastnik. Mi smo imeli primer ko je najemnik ful grdo delal s pralno sušilnim strojem, notri pral od psa deke, vse se je zamašilo. Nato nas kliče, mož očisti , vidi kakšen je boben, jim rečemo naj si kupijo svoj stroj in bo tudi njihova last. Prebeljeno stanovanje. V kakšno ste prišli? Če živite notri, ste ga umazali in ga morate vrniti takega kot ste ga dobili. Torej prebelite in očistite , ne malo z metlo, vse očistiti, presesati in obrisati je treba predale, kuhinjo razmestiti . Tako kot ste dobili. Mi napišemo zapisnik da se ve kakšno so prejeli in za tem stojim. Varščino pa vrnem . Normalna obraba se ne obračuna, ne gleda se pikic, če je stol zlomljen , to ni normalna obraba
Koncno se v temi govori o tezavah najemodajalcev. Vse tegobe najemodajalcev kot do sedaj napisano, doziveli veckrat. Nazadnje totalno unicili stanovanje, polno plesni, jogi unicen od umazanije in plesni, razbita stekla, sesalec poln smeti in crepinj – zdaj za odpad, nikoli menjana vrecka v dveh letih. Lonci in posoda vsi zasmojeni, v hladilniku polno razpadajoce hrane. Pustili pet velikih crnih vrec smeti. Še izvršitelj jih je iskal na nasem naslovu… Lazejo v obraz. Za namecek pobegnili brez placila najemnine in se kljuca niso vrnili. Sramota, da imajo mladi (Slovenci) dandanes lahko taksen odnos. In najemodajalec taksnim najemnikom ne more nic… Pa oddaj stanovanje, ce si še upaš.
Ker je bila bela tehnika naša last, smo mi popravili oz kupili nov aparat. Ker pa smo imeli z pralnim in sušilnim strojem največ težav, pri nas doma 20 let dela, pri najemnikih po 3 letih crkne, smo po novem rekli, da si to sami kupijo in je njihova last. Ostalo belo tehniko pa mi kupimo (pomivalni stroj, hladilnik, pečica, steklokeramična plošča).
h4h4t, 13.09.2025 ob 13:02
Te res tako obremenjuje, če te najemnik pokliče par dni vnaprej in pove, da plačaj najemnino? Jaz bi rekla, saj veste, da sem jo vedno do sedaj, zaradi tega me ne kličite, saj bom uredila v roku. In to vsakič, ko bi poklical, če sploh bi. Ne bi pa delala drame okoli klica, če samo to reče.
Jaz pa bi delala dramo, ker to je nadlegovanje.
Peter pan, 12.09.2025 ob 11:22
roka943, 12.09.2025 ob 09:13
aaaa169, 12.09.2025 ob 09:01
Žal, tako kot mora najemodajalec skrbno pretehtati in z malo intuicije presojati bodoče najemnike, tako mora tudi potencialni najemnik skrbno in z malo intuicije presojati bodoče lastnike. Skratko, malo moraš imeti nos za take zadeve. Jaz sem najemala skoraj 15 let in marsikdaj sem že takoj videla, da je lastnik ali lastnica malo čudna. V glavnem mi je kar ratalo najti dobre, no. Najbolj sem gledala na to, da lastnik ne prebiva blizu stanovanja, ki ga oddaja. Še najboljši je bil en, ki je živel v Piranu, meni pa oddajal stanovanje na Viču blizu Interspara. Videla sem ga dvakrat, prvič ko sva podpisala pogodbo o najemu in drugič, ko sem mu vrnila ključe po izselitvi.
oddajamo stanovanje, živimo par ulic stran, pa nikoli ne gremo na “obisk” oziroma pogledat kako in kaj se dogaja..vidimo se 1x na mesec za najemnino, pa še to ne vedno “v živo”.
jaz imam pa po drugi strani ogromno negativnih zgodbic z najemniki..ko ti reče, da je ženska sama, potem pa vidiš, da ima zraven dva otroka, novega partnerja, ki ej bil tam od vsega začetka in dve mački..ne bi verjela, če ne bi v živo videla. Kaj vse s ljudje izmisljio in zlažejo. Pa 1 sobno stanovanje.
ZAto se ne čudim, da nekateri najemodjalci hodijo gledat oziroma preverjat.
Zakaj morate osebno pobirati najemnino? Ali ne-bi bilo precej bolj enostavno, da bi vam kar na račun nakazovali?
Ne.. Ker je potem to dohodek, halo?? Vecina jih oddaja na crno.. Zahvala gre pa drzavi, ki pobere 25%, davka.
Vzamem eno najemnino za varscino, ta potem ostane meni za poravnavo stroskov zadnji mesec in se kaksne malenkosti, ko najemnika ni vec.. Recimo profesionalno ciscenje, beljenje itd.
Kar se tice mojih slabih izkusenj, kar nekaj, zato ne jemljem albancev, ukrajincev, mladih druzin, oseb z evidentno nizkimi dohodki itd.
Anonimno 8823, 13.09.2025 ob 15:38
Če je tako grozno, pa nehajte varčevat v dobrini, ki naj bi bila osnovna človekova potreba. Prodajte in varčujte v čem drugem, ane. Ne pa, da kopičite stanovanja. Pa nehajte, če je tako grozno.
Ne gre v vseh primerih za najemodajalce bogatune, ki kopicijo nepremicnine in s tem plemenitijo svoje premozenje. Nekatere situacije so zelo drugacne. Nepremicnina se npr. ne more prodati, ker se vsi lastniki ne strinjajo. Nekateri najemodajalci so starejse osebe z zelo nizkimi pokojninami in oddajajo zaradi golega prezivetja. Res ne mores vse najemodajalce v isti kos basat…
jaz sem na drugi strani in oddajam. Nimam tezav z najemniki in tudi najemniki ne z mano. na zacetku se zmenimo kako bodo pravila igre, kaksni so pogoji, postopki in pravice. oddajam 4 stanovanja. prvo pogodbo mi je pripravil odvetnik in rekel da je to ziva stvar in ni samo copypaste. tako da pogodbo vsakic malo zdaj predelam v skladu z realnim stanjem novih najemnikov. ker se to dogaja vec kot enkrat letno imam kar sklenjeno zavarovanje pri arag, kjer za minimalni mesecni znesek dobim pravico, da koristim njihove nasvete. poklicem jih lahko vsak mesec 1x, ampak v resnici to koristim 3krat letno povprecno. za niti ne 9 eur sem brez skrbi, ker vedno vem, da lahko poklicem. vsakemu bi to priporocila, sploh pa tebi avtorica, ce imas toliko slabih izkusenj.
drzi se in bodi bolj odlocna. pa skleni si paket, da ti scitijo hrbet! https://www.arag.si. lahko tudi si prskrbis odvetnika, samo verjetno za to nimas denarja, tole pa je res dostopno.
drzim pesti zate.
obupana604, 12.09.2025 ob 08:29
Upam, da nima še kdo podobnega sranja z najemi in imate več sreče. Mene pa se drži smola in res ne vem več, ali je res toliko čudnih najemodajalcev, ampak pa imam jaz to srečo, da vedno naletim na takega.
Prejšnji me je gnjavil z nenehnimi obiski, ta zadnji vsak mesec kliče za najemnino par dni prej, pa nikoli nisem zamudila. Kot da ne vem?! To me toliko spravljala v stres. Ne vem, morda se preveč obremenjujem ali je to vam normalno?
Konec leta nam mi poteče najem, ker se bo stanovanje prodalo. Čisto sem že v paniki, kakšen bo naslednji in kaj naj naredim, da se izognem problemom. Kako vi rešujete spore in kako se razumete z najemodajalci?
11 selitev v 4 letih. Najbrž ker sem ful čudna.
Prvi mi je oddajal nad picerijo, ena dva sta prodala po 2,5 mesecih, tretji je oddal napol rebovirano in dodajal po obiskih. En mi Je oddal otroško sobico s pol kopalnice za 500 eur plus stroški ker sem bila v buli med stanovanji in je izrabil mojo stisko. Dva sta mi oddala ki sploh nista bila lastnika in me je pravi lastnik čez noč deložiral (predhodnik otroške sobe s pol kopalnice namreč), ena prasica iz Grosupelj mi je hodila vsak teden težit ker je v isti stavbi kjer je oddala meni živela njena bivša soseda in frenidca.
Dva sta mi hodila not med odsotnostjo sem ju ujela na kameri. Dva sta mi tudi kradla, šel je en zlat prstan, dizajn očala, 400 eur v kosu pri enem, neznano število denataj9, okoli 1000,pri drugem. Zaradi kraj sem sploh sama montirala svojo kamero in snemala, tako sem ulovila tistega ki je spizdil 400 eur v kuverti v predalu.
Zadnji mi oddaja zraven ceste v totalnem trušču in tudi ne bom zdržala dolgo.
Od teh 11 so mi samo 3je vrnil sorazmerni del varščine nazaj.
Pod črto. Tudi jaz imam največjo možno smolo z najemi in najebodajalci.
NAJEM JE NAJEB NAJHUSJE SORTE ZA NAS KI ŽIVIMO IZ ROK V USTA.
V najem me je odgnala tašča ko je vse podedovala. Kakorkoli, od teh 4 let najemov si dejansko želim samo še umreti.
In zajebat enega od najebodajalcev da me najde mrtvo not.
A sem omenila da mi je en zatajil, da je komaj mesec prej notri zgnila stara 91 letna ženica? Vse je smrdelo po sladkobni trohnobi. Šele sosedje so mi povedali, da se stanovanje še dobro ohladilo ni, pa je vnuk oddal. Ti je bil tisti, ki je spotoma renoviral, ležala sem na istem mestu kjer je starka spustila dušo.
Jeba je to. Od vseh teh sta bila dva korektna a je bil najem omejen za določeno časovno obdobje.
Sovražim vse ki imajo več kot eno nepremičnino in drugo ali druge oddajajo nam ki nimamo nič ki vse potrošimo za njih in nam zato od plače ne ostane nič.
Sovražim državo ker nima državnih stanovanj za najem z možnostjo nakupa, pri čemer se najem štejem že v kupnino in je odštet na koncu od te vsote vrednosti stanovanja.
Sovražim pofukano Slovenijo ker je šerif bananalandija ki sanja da je Švica ali skandinavski model.
Mi nismo en odstotek podobni niti Švici niti skandi državam, pri nas se dogaja samo posiljevanje z norimi tržnimi cenami, lopovski lobiji in sprege države ter politike.
In za konec tega sobotnega večera, sovražim vas vse, ki imate več kot jaz. In takih vas je večina.
Veteranka najemov, 13.09.2025 ob 21:58
11 selitev v 4 letih. Najbrž ker sem ful čudna.
Prvi mi je oddajal nad picerijo, ena dva sta prodala po 2,5 mesecih, tretji je oddal napol rebovirano in dodajal po obiskih. En mi Je oddal otroško sobico s pol kopalnice za 500 eur plus stroški ker sem bila v buli med stanovanji in je izrabil mojo stisko. Dva sta mi oddala ki sploh nista bila lastnika in me je pravi lastnik čez noč deložiral (predhodnik otroške sobe s pol kopalnice namreč), ena prasica iz Grosupelj mi je hodila vsak teden težit ker je v isti stavbi kjer je oddala meni živela njena bivša soseda in frenidca.
Dva sta mi hodila not med odsotnostjo sem ju ujela na kameri. Dva sta mi tudi kradla, šel je en zlat prstan, dizajn očala, 400 eur v kosu pri enem, neznano število denataj9, okoli 1000,pri drugem. Zaradi kraj sem sploh sama montirala svojo kamero in snemala, tako sem ulovila tistega ki je spizdil 400 eur v kuverti v predalu.
Zadnji mi oddaja zraven ceste v totalnem trušču in tudi ne bom zdržala dolgo.
Od teh 11 so mi samo 3je vrnil sorazmerni del varščine nazaj.
Pod črto. Tudi jaz imam največjo možno smolo z najemi in najebodajalci.
NAJEM JE NAJEB NAJHUSJE SORTE ZA NAS KI ŽIVIMO IZ ROK V USTA.
V najem me je odgnala tašča ko je vse podedovala. Kakorkoli, od teh 4 let najemov si dejansko želim samo še umreti.
In zajebat enega od najebodajalcev da me najde mrtvo not.
A sem omenila da mi je en zatajil, da je komaj mesec prej notri zgnila stara 91 letna ženica? Vse je smrdelo po sladkobni trohnobi. Šele sosedje so mi povedali, da se stanovanje še dobro ohladilo ni, pa je vnuk oddal. Ti je bil tisti, ki je spotoma renoviral, ležala sem na istem mestu kjer je starka spustila dušo.
Jeba je to. Od vseh teh sta bila dva korektna a je bil najem omejen za določeno časovno obdobje.
Sovražim vse ki imajo več kot eno nepremičnino in drugo ali druge oddajajo nam ki nimamo nič ki vse potrošimo za njih in nam zato od plače ne ostane nič.
Sovražim državo ker nima državnih stanovanj za najem z možnostjo nakupa, pri čemer se najem štejem že v kupnino in je odštet na koncu od te vsote vrednosti stanovanja.
Sovražim pofukano Slovenijo ker je šerif bananalandija ki sanja da je Švica ali skandinavski model.
Mi nismo en odstotek podobni niti Švici niti skandi državam, pri nas se dogaja samo posiljevanje z norimi tržnimi cenami, lopovski lobiji in sprege države ter politike.
In za konec tega sobotnega večera, sovražim vas vse, ki imate več kot jaz. In takih vas je večina.
Naslovi svoj post na svoje starse. Ni kriva drzava. Niti posamezniki.
Starsi te niso pripravili na zivljenje. Niti niso nic ustvarili v lajfu.
Anonimno 9141, 12.09.2025 ob 11:50
“Slišim pa tudi od prijateljev, da imajo lastniki svoje muke, najemniki ne plačujejo redno, povzročajo škodo, pa potem lastnik nima kam.”
Pri teh cenah je normalno, da NAJEMNIKI NE PLAČUJEJO REDNO.
Če imaš ČISTO MALO SOLI v glavi, ti mora biti TAKOJ JASNO, DA NAJEMNIKI NE MOREJO PLAČEVATI REDNO.
Ampak kreteni kot ste, neee, ne morete dojeti.
NAMIG:
Najemnina 500 evrov, stroški 200. za garsonjero, za eno osebo. Plača 1200. 800 še stroški telefona itd. ostane 400 evrov. Registracija avta? Nakup česarkoli razen hrane == ZMANJKA.
Še svinčnika ne moreš kupiti, zvezka, blokcev, map, vložkov za tiskalnik, kakšen telefon sem pa tja, luč, zvočnik, likalni itd. POLNO TEH MALIH STVARI… ki jih pač rabiš in so potrošni material!!!!
ZATO BODO NAJEMNIKI ČEDALJE MANJ REDNO PLAČEVALI NAJEMNINE.
DEBIL JE PA TISTI, KI TEGA NE DOJAME. DEBBBILLLL…. VI KI ODDAJATE STANOVANJE STE DEBILI.
ČE ČLOVEK NE DOBI, TUDI DATI NE MORE.
IN KDO JE V NAJEMNU? TISTI, KI IMA DENAR GRE NA SVOJE. REVEŽ, KI MORA BITI V NAJEMU IN NIHČE DRUG. PA SEVEDA KRIMINALCI.
Točno tako, zmanjka. Nihče ki ima denar, ni najemnik. Vsi najemniki smo reveži. Jaz dobim minimalca. S subvencijo najemnine sta se strinjala v preteklosti samo dva lastnika stanovanja, žal noben ta najem ni bil daljši od 11 mesecev.
Torej, na mojem koncu v Mengšu je komaj kaj ponudbe plus okolica. In sem morala vzet garsonjero za 550 plus stroški, stroškov je od 180 do 250, dobim 900 eur plače in… Čaram. Kakor vem in znam. Sama. Brez fukaca brez sponzorja, brez živali otrok, sama samcata. Že leta in leta. In seveda nikoli ne bom splezala na zeleno vejo pač pa crknila zadolžena do grla.
Hvala ZLOvenija in kapitalistični kriminalci ZLOvenci, so državljani my ass črne kteature prodane satanu in kapitalu ki nas obirate do kosti iz meseca v mesec, da bi vrnili kdaj v od varščine pa itak ne doživiš.
Same prasice in prasci ste lastniki stanovanj ki se redite na nesreči drugih.
Forum je zaprt za komentiranje.