Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Večni problem z najemom – še kdo?

Večni problem z najemom – še kdo?

Upam, da nima še kdo podobnega sranja z najemi in imate več sreče. Mene pa se drži smola in res ne vem več, ali je res toliko čudnih  najemodajalcev, ampak pa imam jaz to srečo, da vedno naletim na takega.

Prejšnji me je gnjavil z nenehnimi obiski, ta zadnji vsak mesec kliče za najemnino par dni prej, pa nikoli nisem zamudila. Kot da ne vem?! To me toliko spravljala v stres. Ne vem, morda se preveč obremenjujem ali je to vam normalno?

Konec leta nam mi poteče najem, ker se bo stanovanje prodalo. Čisto sem že v paniki, kakšen bo naslednji in kaj naj naredim, da se izognem problemom. Kako vi rešujete spore in kako se razumete z najemodajalci?

sočustvujem s teboj. Imaš možnost dobiti najem od države, občine? Od kod si? vsekakor poskusi najti kakšno drugo rešitev.

Žal, tako kot mora najemodajalec skrbno pretehtati in z malo intuicije presojati bodoče najemnike, tako mora tudi potencialni najemnik skrbno in z malo intuicije presojati bodoče lastnike. Skratko, malo moraš imeti nos za take zadeve. Jaz sem najemala skoraj 15 let in marsikdaj sem že takoj videla, da je lastnik ali lastnica malo čudna. V glavnem mi je kar ratalo najti dobre, no. Najbolj sem gledala na to, da lastnik ne prebiva blizu stanovanja, ki ga oddaja. Še najboljši je bil en, ki je živel v Piranu, meni pa oddajal stanovanje na Viču blizu Interspara. Videla sem ga dvakrat, prvič ko sva podpisala pogodbo o najemu in drugič, ko sem mu vrnila ključe po izselitvi.

Odgovor na objavo uporabnika
aaaa169, 12.09.2025 ob 09:01

Žal, tako kot mora najemodajalec skrbno pretehtati in z malo intuicije presojati bodoče najemnike, tako mora tudi potencialni najemnik skrbno in z malo intuicije presojati bodoče lastnike. Skratko, malo moraš imeti nos za take zadeve. Jaz sem najemala skoraj 15 let in marsikdaj sem že takoj videla, da je lastnik ali lastnica malo čudna. V glavnem mi je kar ratalo najti dobre, no. Najbolj sem gledala na to, da lastnik ne prebiva blizu stanovanja, ki ga oddaja. Še najboljši je bil en, ki je živel v Piranu, meni pa oddajal stanovanje na Viču blizu Interspara. Videla sem ga dvakrat, prvič ko sva podpisala pogodbo o najemu in drugič, ko sem mu vrnila ključe po izselitvi.

oddajamo stanovanje, živimo par ulic stran, pa nikoli ne gremo na “obisk” oziroma pogledat kako in kaj se dogaja..vidimo se 1x na mesec za najemnino, pa še to ne vedno “v živo”.

jaz imam pa po drugi strani ogromno negativnih zgodbic z najemniki..ko ti reče, da je ženska sama, potem pa vidiš, da ima zraven dva otroka, novega partnerja, ki ej bil tam od vsega začetka in dve mački..ne bi verjela, če ne bi v živo videla. Kaj vse s ljudje izmisljio in zlažejo. Pa 1 sobno stanovanje.

ZAto se ne čudim, da nekateri najemodjalci hodijo gledat oziroma preverjat.

Jaz sem trenutno v takšni situaciji, da sem čisto na tleh. Lastnica mi noče vrniti varščine, čeprav sem stanovanje predala lepo in urejeno. Pravi, da je preveč obrabljeno (mislim what ever); ampak saj sem ga normalno uporabljala tri leta, ne more biti kot novo!  Slišim pa tudi od prijateljev, da imajo lastniki svoje muke,  najemniki ne plačujejo redno, povzročajo škodo, pa potem lastnik nima kam.

ko ti reče, da je ženska sama, potem pa vidiš, da ima zraven dva otroka, novega partnerja, ki ej bil tam od vsega začetka in dve mački

Kakšen je bil razplet?

MARA215, 12.09.2025 ob 09:25

Jaz sem trenutno v takšni situaciji, da sem čisto na tleh. Lastnica mi noče vrniti varščine, čeprav sem stanovanje predala lepo in urejeno. Pravi, da je preveč obrabljeno (mislim what ever); ampak saj sem ga normalno uporabljala tri leta, ne more biti kot novo!  Slišim pa tudi od prijateljev, da imajo lastniki svoje muke,  najemniki ne plačujejo redno, povzročajo škodo, pa potem lastnik nima kam.

To je resnična slika zlovenske države. In zlovenske države ni brez zlobnega naroda.

Moje izkušnje so na sreco zelo pozitivne. Najemajo zdaj 3ic in vsakič je bilo vse ok. Je pa res, da vedno v naprej zahtevam pogodbo in jo tudi preberem. Po potrebi kaj dodamo in s tem nikoli ni bilo težav. Če je kdaj kakšne nesporazum, pa pogledamo v pogodbo in je takoj jasno.

Zame to deluje.

robi9, 12.09.2025 ob 09:34

To je resnična slika zlovenske države. In zlovenske države ni brez zlobnega naroda.

Kaj ima država s tem, da ji lastnica ne vrne varščine? Tukaj pa si mimo pihnil, da bolj ne bi mogel.

Nujno bi bil potreben nov zakon, ki bi ščitil najemodajalca in najemnika. Ker je kršitev ogromno na obeh straneh. Včasih slabe izkušnje stanodajalec privede do preverjanja, saj je to njegova lastnina in če odda eni osebi,to ne pomeni da jih lahko biva 5, ali pa živali, ki so mu prej uničile kavč, naslednjič ne bo dovolil tega. Na drugi strani neupravičeno vzamejo kavcije ( moje mnenje, da bi morala kavcija čakati pri notarju) pogodba prijavljena in prijava stalnega in začasnega bivališča odobrena s strani lastnika, še posebno stalnega, saj le ta povleče preveč stvari za seboj v primeru dolgov. Ali pa vmešavanje najemodajalca v stanovanje, se posebno ko najemnika ni doma.

Nujno bi bilo potrebno spisati pravičen zakon, ki bi obe stranki ščitili po svojem pravu.

Tudi mene skrbi, kaj bo nekoč z varščino. Sem namreč v stanovanju že 8let. Za stanovanje skrbim kot za svoje. Vsi aparati še delajo po 8h letih, kar je velik uspeh in pokazatelj tega, da sem vestna (čeprav so aparati bili že kot novi zanič – najcenejši). Je pa seveda obraba stanovanja – stene niso snežno bele, kuhinski pult je tu in tam malo zdrsan, seveda se po toliko letih to pozna, čeprav paziš. V pogodbi imam, da moram aparate servisirati sama, ampak kje je ta meja – v letih? Seveda ima vsak aparat neko življenjsko dobo. Obstaja kak zakon, ki določa te zadeve? Ko bo prišlo do problema – na koga se lahko obrnem?

Na najemniku je tekoče vzdrževanje (tudi servisiranje aparatov), na najemodajalcu pa investicijsko.

Stanovanje je treba vrniti v takšnem stanju kot je bilo prejeto. Kar po navadi pomeni sveže prebeljeno (s strani profesionalca) in pa očiščeno s strani čistilnega servisa.

To dvoje bi najemniki radi ob koncu najemnega razmerja kar pozabili, pa čeprav je v pogodbi. Takrat bi radi čimprej poturili ključe nazaj, skomignili z rameni in dobili nazaj varščino.

Tinka99, 12.09.2025 ob 10:09

Tudi mene skrbi, kaj bo nekoč z varščino. Sem namreč v stanovanju že 8let. Za stanovanje skrbim kot za svoje. Vsi aparati še delajo po 8h letih, kar je velik uspeh in pokazatelj tega, da sem vestna (čeprav so aparati bili že kot novi zanič – najcenejši). Je pa seveda obraba stanovanja – stene niso snežno bele, kuhinski pult je tu in tam malo zdrsan, seveda se po toliko letih to pozna, čeprav paziš. V pogodbi imam, da moram aparate servisirati sama, ampak kje je ta meja – v letih? Seveda ima vsak aparat neko življenjsko dobo. Obstaja kak zakon, ki določa te zadeve? Ko bo prišlo do problema – na koga se lahko obrnem?

Ja, zakon določa da popravila okvar, ki se zgodijo zaradi uporabe (ne staranja) nosi uporabnik, ostalo lastnik. Kaj je razlog okvare pa pove serviser.

P.S. Lepo da aparati še delujejo, vendar se meni to ne zdi čudno… Pa obdrsan pult po 8 letih … naš npr nima praskice po 17 letih, pa se precej kuha…

roka943, 12.09.2025 ob 09:13

oddajamo stanovanje, živimo par ulic stran, pa nikoli ne gremo na “obisk” oziroma pogledat kako in kaj se dogaja..vidimo se 1x na mesec za najemnino, pa še to ne vedno “v živo”.

jaz imam pa po drugi strani ogromno negativnih zgodbic z najemniki..ko ti reče, da je ženska sama, potem pa vidiš, da ima zraven dva otroka, novega partnerja, ki ej bil tam od vsega začetka in dve mački..ne bi verjela, če ne bi v živo videla. Kaj vse s ljudje izmisljio in zlažejo. Pa 1 sobno stanovanje.

ZAto se ne čudim, da nekateri najemodjalci hodijo gledat oziroma preverjat.

Zakaj morate osebno pobirati najemnino? Ali ne-bi bilo precej bolj enostavno, da bi vam kar na račun nakazovali?

To tudi mene še čaka. Bili smo sicer samo 4 leta, ampak nekaj se tudi zdrsa ali pa obšlesa.

Se sa, 12.09.2025 ob 09:38

Moje izkušnje so na sreco zelo pozitivne. Najemajo zdaj 3ic in vsakič je bilo vse ok. Je pa res, da vedno v naprej zahtevam pogodbo in jo tudi preberem. Po potrebi kaj dodamo in s tem nikoli ni bilo težav. Če je kdaj kakšne nesporazum, pa pogledamo v pogodbo in je takoj jasno.

Zame to deluje.

Morda bo tole preveč, ampak a bi bili pripravljeni deliti pogodbo, da bi videla, kako imate zapisano? Potem bi se lažje pogovarjala za naprej. Zdaj pa verjetno je, kar je in upam na najboljši izid.

“Slišim pa tudi od prijateljev, da imajo lastniki svoje muke,  najemniki ne plačujejo redno, povzročajo škodo, pa potem lastnik nima kam.”

Pri teh cenah je normalno, da NAJEMNIKI NE PLAČUJEJO REDNO.

Če imaš ČISTO MALO SOLI v glavi, ti mora biti TAKOJ JASNO, DA NAJEMNIKI NE MOREJO PLAČEVATI REDNO.

Ampak kreteni kot ste, neee, ne morete dojeti.

NAMIG:

Najemnina 500 evrov, stroški 200. za garsonjero, za eno osebo. Plača 1200. 800 še stroški telefona itd. ostane 400 evrov. Registracija avta? Nakup česarkoli razen hrane == ZMANJKA.

Še svinčnika ne moreš kupiti, zvezka, blokcev, map, vložkov za tiskalnik, kakšen telefon sem pa tja, luč, zvočnik, likalni itd. POLNO TEH MALIH STVARI… ki jih pač rabiš in so potrošni material!!!!

ZATO BODO NAJEMNIKI ČEDALJE MANJ REDNO PLAČEVALI NAJEMNINE.

DEBIL JE PA TISTI, KI TEGA NE DOJAME. DEBBBILLLL…. VI KI ODDAJATE STANOVANJE STE DEBILI.

ČE ČLOVEK NE DOBI, TUDI DATI NE MORE.

IN KDO JE V NAJEMNU? TISTI, KI IMA DENAR GRE NA SVOJE. REVEŽ, KI MORA BITI V NAJEMU IN NIHČE DRUG. PA SEVEDA KRIMINALCI.

Če zaslužiš tako malo, pač ne moreš v LJ najemati sam. Pojdi komu za cimra. Če zaslužiš kot študent, pa še živi kot študent!

najbolj noro je v bistvu to pri stanovanjih, ki se dajejo v najem….., da lahko pride lastnik stanovanja samo 2x na leto pogledat stanovanje…, v pol leta lahko najemnik naredi totalno štalo….., ta je moral bit totalno doziran v glavo… pošteno bi bilo 1x na mesec, seveda po dogovoru s tistim, ki je v najemu.. zakoni so pa tako napisani, da ima najemnik v bistvu več pravic kot lastnik, čeprav recimo ne plača najemnine…

Ce bi samo 5 najemodajalcev povedalo svoje slabe izkusnje z najemniki, se ne ni noben zdravo razmisljujoc clovek cudil, zakaj najemniki tezko dobite stanovanje. Na ogledu vsi angelcki, redno zaposleni, redni placniki, umirjeni, urejeni, skrbijo za tujo lastnino kot za svojo … Realnost udari, ko so te angelcki vseljeni. Ker so zasciteni z zakonom, je lahko veselja za lastnika stanovanja koncano za leta.

Ko temu dodamo se zakonodajo, so pa sploh joki lastnikov, ce je napacne ljudi spustil v stanovanje. V praksi to izgleda takole. Ne placujejo, unicujejo, si naselijo se prej ‘neobtojece’ partnerje, sorodnike, zivali … Jim lastnik da krivdno odpoved, pa nocejo ven. Najame odvetnika, gre v tozbo. Postopek na sodiscu traja cca 2 leti. V tem casu ne dobiva najemnine (gremo rect 600€/mesec), v izogib tozbi dobaviteljem el, plina, vode, upravnika …, placuje mesecne stroske npr. 200€/mesec. To pomeni za lastnika stanovanja izgubljenih 14.400€ iz naslova najemnine plus 4.800€ za mesecne stroske plus placilo odvetnika cca 3.000€, do takrat, ko sodisce delozira najemnika. Temu je potrebno dodati se vso povzroceno skodo v stanovanju, ki lahko znese dodatnih nekaj 10.000€, ce so una top golazen najemnikov. Ker kljub sklepu sodisca najemniki ne poravnajo svojih vec 10.000€ dolg, lahko lastnik ponovno placa odvetnika in jih tozi. Rezultat: lastnik dobi prst v rit, ker golazen nic nima, na minimalca in socialno se pa nihce ne more obesit.

Ker se ne odjavijo iz prijavljenega naslova in ne sodelujejo, lahko traja leto ali vec, da se stanovanje ne more oddati, ker je lastnik dolzan omogociti novemu najemniku prijavo, ki pa glede na kvadraturo stanovanja in stevilo prijavljenih ne vec tam stanujocih ni mogoca. Uni so ze spizdili ali v domovovino ali pa naprej v Evropo.

Takihle, podobnih in se hujsih primerov je se pa se. Zato je pa toliko stanovanja praznih. Zgodb o slabih najemnikih je veliko vec kot zgodb slabih najemodajalcev. Lastnik lahko izgubi veliko vec, pa ne samo denarja, zivcev in energije gre se pa se … Ni vredno.

Anonimno 9141, 12.09.2025 ob 11:50

“Slišim pa tudi od prijateljev, da imajo lastniki svoje muke,  najemniki ne plačujejo redno, povzročajo škodo, pa potem lastnik nima kam.”

Pri teh cenah je normalno, da NAJEMNIKI NE PLAČUJEJO REDNO.

Če imaš ČISTO MALO SOLI v glavi, ti mora biti TAKOJ JASNO, DA NAJEMNIKI NE MOREJO PLAČEVATI REDNO.

Ampak kreteni kot ste, neee, ne morete dojeti.

NAMIG:

Najemnina 500 evrov, stroški 200. za garsonjero, za eno osebo. Plača 1200. 800 še stroški telefona itd. ostane 400 evrov. Registracija avta? Nakup česarkoli razen hrane == ZMANJKA.

Še svinčnika ne moreš kupiti, zvezka, blokcev, map, vložkov za tiskalnik, kakšen telefon sem pa tja, luč, zvočnik, likalni itd. POLNO TEH MALIH STVARI… ki jih pač rabiš in so potrošni material!!!!

ZATO BODO NAJEMNIKI ČEDALJE MANJ REDNO PLAČEVALI NAJEMNINE.

DEBIL JE PA TISTI, KI TEGA NE DOJAME. DEBBBILLLL…. VI KI ODDAJATE STANOVANJE STE DEBILI.

ČE ČLOVEK NE DOBI, TUDI DATI NE MORE.

IN KDO JE V NAJEMNU? TISTI, KI IMA DENAR GRE NA SVOJE. REVEŽ, KI MORA BITI V NAJEMU IN NIHČE DRUG. PA SEVEDA KRIMINALCI.

In kaj ima najemodajalec zveze s tvojo nizko placo?!!! Povej delodajalcu, da je kreten in naj ti da visjo placo. Ne upas,a?!!

Jaz nikdar ne vrnem varščina, naj kar pozabijo nanjo.

Anonimno 8553, 12.09.2025 ob 09:42

Nujno bi bil potreben nov zakon, ki bi ščitil najemodajalca in najemnika. Ker je kršitev ogromno na obeh straneh. Včasih slabe izkušnje stanodajalec privede do preverjanja, saj je to njegova lastnina in če odda eni osebi,to ne pomeni da jih lahko biva 5, ali pa živali, ki so mu prej uničile kavč, naslednjič ne bo dovolil tega. Na drugi strani neupravičeno vzamejo kavcije ( moje mnenje, da bi morala kavcija čakati pri notarju) pogodba prijavljena in prijava stalnega in začasnega bivališča odobrena s strani lastnika, še posebno stalnega, saj le ta povleče preveč stvari za seboj v primeru dolgov. Ali pa vmešavanje najemodajalca v stanovanje, se posebno ko najemnika ni doma.

Nujno bi bilo potrebno spisati pravičen zakon, ki bi obe stranki ščitili po svojem pravu.

Najemniki so močno zaščiteni. Najemodajalci nismo! Če ti ne plačuje, uničuje stanovanje ga ne moreš enostavno fuknit ven ampak z izvršbo. Pa imam vse prijavljeno s pogodbo, tudi začasno bivališče ima prijavljeno. Stanovanje ni bilo 1x pomito v zadnjem letu in pol. Kadijo v stanovanju, čeprav je prepovedano in imajo 10m2 veliko teraso ob stanovanju. Zdaj so šli ven, stanovanje pa v takšnem razfuku kot bi živeli 30let pozabljeni kleti. Plesen jim je not udarila, ker butli sploh oken ne odprejo! Nič ne luftajo! Enomesečna najemnina kot varščina nikakor ne bo pokrila stroškov popravil in čiščenja.

In ti povem, da me vsakič razpizdi, ko kdo pokaže fotko plesnivega stanovanja, da kako je možno da kdo to oddaja, ker jaz takega ne oddajam ampak je tako stanovanje ob malomarnih najemnikih!

Bitka, 12.09.2025 ob 12:28

Najemniki so močno zaščiteni. Najemodajalci nismo! Če ti ne plačuje, uničuje stanovanje ga ne moreš enostavno fuknit ven ampak z izvršbo. Pa imam vse prijavljeno s pogodbo, tudi začasno bivališče ima prijavljeno. Stanovanje ni bilo 1x pomito v zadnjem letu in pol. Kadijo v stanovanju, čeprav je prepovedano in imajo 10m2 veliko teraso ob stanovanju. Zdaj so šli ven, stanovanje pa v takšnem razfuku kot bi živeli 30let pozabljeni kleti. Plesen jim je not udarila, ker butli sploh oken ne odprejo! Nič ne luftajo! Enomesečna najemnina kot varščina nikakor ne bo pokrila stroškov popravil in čiščenja.

In ti povem, da me vsakič razpizdi, ko kdo pokaže fotko plesnivega stanovanja, da kako je možno da kdo to oddaja, ker jaz takega ne oddajam ampak je tako stanovanje ob malomarnih najemnikih!

Isto. Razen tega je notri zivel se ob vselitvi 1 letni otrok, ta drug pa se je rodil cez par mesecev. Oba starsa verizna kadilca. Je sla prijava na CSD. Rezultat: nic (0), svinjarije, plesni in smradu si niti ena socialna delavka ni prisla pogledat.

Sem imela več primerov groznih najemnikov. Eden mi je v kopalnici zvrtal v ploščice polno lukenj za svoja stojala za ščetko, milo, brisače,., in ko je šel ven, vse to pobral s sabo, meni pa pustil luknje v ploščicah. Seveda je hotel varščino nazaj in grozil z vsem mogočim.

Nato sem imela druge, ki so mi sušili obleke v sobah, in v dveh mesecih pridelali črno plesen. Zraven so imeli balkon, kjer bi lahko komot sušili, ampak ne.

Tretji je bil tako malomaren, da v celem letu ni niti enkrat počistil oken. Tudi ostalega ne. Zlomil je več pohištva. Itak, da sem morala vrniti varščino, ker sodišče verjame “ubogim” najemnikom, in nobena moja slika ni bila dovolj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close