večerja
S prijatelji bomo imeli v kratkem pri nas tako večerjico, pa bi rada skuhala kaj bolj posebnega, ne tiste “navadne” večerje. Ima kdo kako idejo za kaj posebnega? Pa še en problemček, vmes bo vegeterjanec, tak, da mora biti tudi kaj brezmesnega. Saj ni treba čisto receptov, jih bom že našla, rabim samo ideje.
100 X hvala
lepo se imejte
Branka
Trenutno mi kaki svečani jedilniki ne pridejo na misel. Imam pa en nasvet… Mogoče bi bilo primerno, da pripraviš nasploh brezmesno večerjo. Vegetarijance še vedno marsikje obravnavajo kot drugorazredne ljudi (poglej jedilnike po gostilnah)… kot neke nebodijihtreba muhaste posebneže. Po mojem pa, če gre za enkratno priložnost, ni treba kuhat posebej “nekaj za vegetarijanca”. Drugo je pri vsakdanji prehrani. Če pa gre samo za eno večerjo, bojo pa mesojedci tudi preživeli brez mesa. Mogoče bojo celo ugotovili, da je vegetarijanska hrana okusnejša?
Imaš odprte roke s kakršnimikoli testeninami, pa polnjene paprike ali čebule ali bučke, pa kaj eksotičnega (kitajsko, tajsko)…
Hej,
za vegeterijanca lahko napraviš kuhane skutine štruklje n zraven čim bolj pestro sestavljeno solato…to sem jedla danes zvečer v gostilni Avsenik na gorenjskem.
Njam mjam, za vse prste obliznit.
Drugače pa mogoče ribe ali pa kakšni lignji, po moje bi bilo to primerno že za zelo “elegantno” večerjo (na nivoju :)). Lahko jih narediš na žaru ali pa po receptu od Babi – THE BEST, kar s kruhom ali pa rižem – zelo hitro, zelo enostavno, zelo dobro.
Lahko pa bi naredila morsko hrano za vse, ne samo za vegeterijanca, nas morski sadeži nikoli ne razočarajo.
LP Zala
Ker sem vegetarijanka že zelo dolgo bi vam morda svetovala naslednje. Najprej se pozanimajte za kakšnega vegetarijanca gre. Nekateri (no po mojem mnenju to niso vegetarijanci) jedo ribe in morske sadeže, drugi pa ne jedo niti jajc in mlečnih izdelkov.
Če pa želite iti na sigurno (torej tudi brez jajc in mlečnih izdelkov) bi vam priporočala hitro pečeno zelenjavo v pekaču: jajčevce, paradižnik, papriko, mlado čebulo, gobe, dimljen sojin sir (dimljen tofu, dobite v večjih trgovinah ali trgovinah z zdravo hrano). Ne more se ponesrečiti, je bogato in hitro pripravljeno.
Jajčevce prerežite na pol in nato še vrežite od zgoraj na njih nekakšno mrežo. Vanje lahko potisnete kakšno tanko ploščico česna. Potem paradižnike, ki jih zarežite od zgoraj 4-6 krat, toda ne tako daleč da bodo razpadli. Papriko prerežite na polovice. Mlado čebulo očistite in ne režite. Nato še vzamite kakšne gobe, šampinjone ali šitake, ki jih samo očistite. Sojin sir narežite na rezine, debele 1-1.5 cm in jih najprej kakšno uro marirajte v sojini omaki. Nato vse skupaj zložite na velik pekač (od pečice), posolite in prelijte z par žlicami dobrega olja. Sama bi proporočala sezamovo olje iz praženih semen, saj ima najboljši okus. Seveda pa gre tudi olivno ali običajno sončnično olje. Vse skupaj posujte še z nekaj sezamovimi in/ali bučnimi semeni. Rezine sojinega sira naj bodo stisnjene skupaj, sicer se preveč izsušijo. Posipate lahko tudi z malo bazilike. Pečete kakšnih 30-40 minut na 200 stopinj v pečici, tako da vse skupaj malce porjavi.
Zraven bi ponudila prav tako v pečici pečen krompir s peteršiljem, ki ga lahko spečete pred zelenjavo. Za tiste, ki niso vegeterijanci lahko ponudite zraven še skodelice s parmezanom, tatrsko omako, majonezo in podobno. Pa tudi kakšen pesto in izbira dobrih kruhov bi bila v redu.
Na koncu ponudite še sladico; najbolj varna bo kakšna sadna solata, po želji še s sladko smetano in sladoledom. Za sadno solato uporabite tudi kakšne eksotične sadeže. Za tiste ki jedo mlečne izdelke pa seveda lahko dodate še kakršnokoli pecivo in/ali zbirko sirov.
Upam da sem kaj pomagala.
Lep pozdrav
Andreja
Ej punce, krasne ste;). Vegi je moj mož, je tudi jajca in mlečne stvari. Ta ideja s zelenjavo v pekaču je super. Tak, da bo najbrž to: bučkina juha, zelenjava v pečici, ena solatka in najbrž kar sadna kupa, to s eksotičnimi sadeži je tudi super, sem se spomnila na liči – njami. Čepra bom probala še kaj malce bolj “kompaktnega” zraven, samo še ne vem kaj, mogoče kaka ribica,vsaj za mojo dušo;)
Hja, ni glih original;)
Petra, kaki pa so češki knedlčki?
hvala vam, Branka
ne najdem jih!:) naredis kvaseno testo. ko se dobro dvigne,ga pregnetes in zvaljas na cca slab cm. narezes star kruh/zemlje/…ga malo popeces na maslu in potreses po testu. posebej preprazis se cebulo /malo masla,malo olja/ in prelijes cez. zavijes precej na trdo v kuhinjsko krpo /ali kaj podobnega/ in skuhas v slanem kropu /cca 20 min/. odvijes in narezes na kolobarje. pasejo bolj k mesu /predlagala sem…mislim..kraco/,lahko pa tudi k golazu!? k ribi pa res ne!? to je original recept. so pa se variante -polijes s preprazeno slanino…to pa ze ni za vegije!:;)) lp petra
Forum je zaprt za komentiranje.