večerja za otroke
Ne vem več kaj pripraviti za večerjo.Včasih so ful lačni, včasih niso. Otroka sta stara 8 in 10.
Včeraj sem naredila gris, pa so se pritoževali, da imamo kar naprej gris, pa žgance, pa hrenovke. Pa sploh ni res. Naredim testenine, jajca,ribe iz konzerve… Je to premalo za večerjo?
Nimam idej, rada bi naredila kaj iz salame, sira.. pa jim ne gre najbolj.
Prosim za par nasvetov kaj kuhate za večerje, da so želodčki siti.
hvala.
Pri nas imamo med tednom pozno kuhano kosilo, zato si sploh ne predstavljam, da bi še večerjo kuhali.
In tudi v mojem otroštvu, ko smo kosilo jedli ob dveh ali treh popoldne, za večerjo nikoli nismo imeli makaronov. Kakšno polento, gres, ocvrta jajca včasih,… sicer pa marmelado, med, salamo, tople sendviče,…
Morda jim kdaj naredi pica muffine, pa razno razne žepke iz listnatega testa s slanimi nadevi – mleto meso, pica nadev, skuta in špinača (če to jejo). Pa polento, obloženo kot pico ali s tuno in koruzo pa malo sira in zapečeno v pečici. To je taka močna hrana, pa radi jo imajo, no vsaj večina. Fajn so tudi kaneloni (testeninski in tisti iz palačink) samo je precej dela. Lušten recept so tudi “pop overs”, ki jih lahko narediš na sladko ali na slano z raznimi nadevi ali kot prilogo. Mesne kroglice po švedsko v naravni omaki.
Pri nas so večerje bolj lahke…
mlečni riž,praženec,namazan kruh,jogurti,sadje,občasno sendvič,včasih zelenjavna juha,sirni namzi,rezina sira in paprika,kuhano ali ocvrto jajce,izjemoma hrenovka,ali pica,poleti ko so počitnice kak hamburger…dostikrat pa suho sadje-rozine,marelice,orehi,sveže jabolko… 🙂
predvsem kruh in jabolko je zadnji čas zelo in pri nas…
Glede na to, da imata kosilo v šoli oziroma v vrtcu, je popoldne kako sadje, včasih sendvič in podobno, večerjo pa spet želita bolj konkretno, ker sta lačna. Enako mož. Torej testenine, rižote, kak zrezek, tudi solata je skoraj obvezna in ja, tudi jaz ne maram tega večernega kuhanja, ampak je ceneje, kot če vsak poje par sendvičev, ker tudi mlečne stvari pri nas ne laufajo :S
Skuhaj kaj podobnega, kot bi za kosilo, ampak preproste, hitre reči. Testenine z različnimi omakami, kako gostejšo juho, bogato obložene tople sendviče, doma narejen hamburger, ajdova kaša s čimerkoli že (lahko na slano ali na sladko), kako bogatejšo solato (da daš notri jajca, krompir, koruzo, mocarelo …) in kruh …
Pri nas imamo kosilo in lahko večerjo.
Malce premalo si povedala, kako se na splošno prehranjujete čez dan, da bi ti bolj konkretno svetovali.
Iz izkušenj vem, da v grobem družine prakticirajo dve varianti:
Ena je, da imajo bolj pozno kosilo, se pravi pojedo konkreten obrok, ko pridejo starši iz službe in skuhajo, se pravi tam okoli 17.00. Potem pač ne rabiš kuhat še večerje. Kakšen jogurt, sadna ali zelenjavna solata oz. sadje ali popečena zelenjava, juha, mlečne stvari, tudi kos kruha z namazom … Skratka nekaj bolj lahkega in na hitro. Ni nujno kuhano.
Drugi tega ne prakticirajo, ampak imajo malico in potem bolj krepko večerjo, ki je v bistvu bolj podobna kosilu. Se pravi testenine, rižote, zrezke …
S stališča zdravega prehranjevanja je bolj priporočljiva prva varianta.
V obeh primerih pa naj večerja vsebuje čim manj sladkorja in predelanih OHjev.
V službi oz.šoli se je jedlo kosilo, ki pa je bilo bolj topla malica- v šoli je bilo približno ob 12h. Popoldan se je pojedlo kakšno sadje, jogurt, okrog 19h je bila večerja. Nič posebnega, makaroni na 101 način, rižota, kakšna enolončnica, zrezek s krompirjem, solata, palačinke.
Nikoli nismo kuhali ‘kosila’, ko smo prišli domov.
Pa saj zdaj bi že lahko vedela, da večina ljudi ni narejena tako kot ti, ki ješ samo enkrat na dan :))
Mogoče si se tega nalezla od psov, saj oni se menda tudi hranijo samo enkrat na dan? :-P[/quote]
Ja in ravno zato, ker večina ljudi ne je samo 1x na dan, se mi zdijo zgornji jedilniki bolj podobni kosilom kot večerjam.
Moji psi jedo 2-3x na dan sicer :p
Forum je zaprt za komentiranje.