Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Vdovski dodatek k pokojnini

Vdovski dodatek k pokojnini

Pred  mesecem je umrll moj izvenzakonski partner, kar nekaj let skupaj. Oba upokojena.  Zanima me vdovski dodatek k pokojnini. Vem, nekaj čez 11% zajamčene pokojnine za moškega po 40 letih dela. Koliko približno je to in kako je treba ukrepati.  Iti na območno enoto ZPIZ?

Je potrebno prej opraviti zapuščinsko obravnavo?

Najbolje,da čimprej vprašaš  na Spizu. Sem že pozabila,kakšen je postopek. Po možu dobivam malo čez 100 evrov, je pa že petnajst let od tega.t

Na ZPIZ-u vprašajte, ali se vam morda bolj splača vzeti njegovo pokojnino, sicer je nižja kot jo je dobil on, ampak naj se vam izračun naredi.

Vem, da je koruznišvo izenačeno z zakonsko zvezo a je med njima včasih tudi velika razlika. Še posebno, ko se dva najdeta že v zrelih letih, nimata skupnih otrok, živita vsak na svojem, skupaj pa samo uživata in pohajata. Ja, super, nič nimam proti temu, se pa sprašujem nekaj drugega. Kaj pa ločeni pari, poročeni napr. 15, 20 ali več let, ko je ženska, (včasih tudi moški), v bistvu nosilka vzgoje in skrbi za otroke (vsaj s starejšimi generacijami je bilo tako)? Pošteno bi bilo, da bi tudi tem “udovim” pripadalo za obdobje skupnega življenja določen procent pokojnine po bivšem pokojnem zakoncu? Pogosto so si moški ustvarili kariero prav na račun svojih bivših žena, ki so v družini nosile vso odgovornost.

Ne zanima jo njegova pokojnina, ampak dodatek k vdovski pokojnini. Do nje je upravičen vsak, ki že ima svojo, ne glede na višino  svoje pokojnine. Prevzame pa lahko njegovo, če se splača.

Odgovor na objavo uporabnika
bibi376, 11.02.2025 ob 09:28

Vem, da je koruznišvo izenačeno z zakonsko zvezo a je med njima včasih tudi velika razlika. Še posebno, ko se dva najdeta že v zrelih letih, nimata skupnih otrok, živita vsak na svojem, skupaj pa samo uživata in pohajata. Ja, super, nič nimam proti temu, se pa sprašujem nekaj drugega. Kaj pa ločeni pari, poročeni napr. 15, 20 ali več let, ko je ženska, (včasih tudi moški), v bistvu nosilka vzgoje in skrbi za otroke (vsaj s starejšimi generacijami je bilo tako)? Pošteno bi bilo, da bi tudi tem “udovim” pripadalo za obdobje skupnega življenja določen procent pokojnine po bivšem pokojnem zakoncu? Pogosto so si moški ustvarili kariero prav na račun svojih bivših žena, ki so v družini nosile vso odgovornost.

Imajo tudi taki oz.take pravico, če ji/mu je bila ob ločitvi prisojena preživnina.

stara forumašica, 11.02.2025 ob 10:30

Imajo tudi taki oz.take pravico, če ji/mu je bila ob ločitvi prisojena preživnina.

Preživnina za partnerja ali otroka?

bibi367, 11.02.2025 ob 10:34

Preživnina za partnerja ali otroka?

za partnerja oz. moža in ženo.

Kakšni pa so pogoji za vdovsko pokojnino? Moja mama ima 850 €. Bi dobila kaj po očetu, ki je imel približno enako?

Seveda dobi dodatek k vdovski pokojnini.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close