Vaši nenavadni kuharski triki?
Nekatere se pritožujejo nad suhim puranjim zrezkom. Jaz puran obvezno pomokam na obeh straneh, ga dam v zelo vročo ponev in ga najprej na hitro opečem na obeh straneh kot na žaru, zatem zmanjšam temperaturo, zalijem z vinom in posolim. Še najevč 5 minut (če so debeli, sicer pa prej) se tako dela in je narejeno – sočno in okusno. Včasih dodam origano ali gorgonzolo ali sir in šunko, po želji.Tudi brez dodatkov pa jim nič ne manjka.
Drugi trik pa so okusne polpete, ki jih namesto cvrte v olju naredim v pečici in so take še boljše, predvsem pa “dietetične”.
Noben trik pa seveda ni zrasel na mojem zeljniku .. od ust do ust kot to gre.
Lp!
Vse, kar gre v pečico, tudi krompir, pečem na peki papirju. Krompir narežem na cm rezine, ga mokrega namečem na peki papir, posolim in malo pooljim, dodam narezano čebulo in lovorove liste, pečem na vročem do rumene skorjice. Da vse prste poližeš!
Čokoladno glazuro dvakrat segrejem, ima potem lep lesk.
Kruh pečem doma, v kruhomatu in tako prihranim na živilih, ker ne hodim vsak dan v trgovino, pa še dober je. Kruhomat je odlična naložba.
Dunajske zrezke postrežem s kislo smetano.
Zelenjavo za francosko solato kupim zmrznjeno in je narejena v pol ure, če si jo zaželimo (sin jo ima rad).
Riževe in testeninske solate najprej polijem s kisom od kumaric, so boljše in sočnejše.
Kuham v AMC posodi. Prihranim ogromno časa. Vem, da je vsak ne more kupiti, a noro je, da jo marsikdo ima v omari, pa je ne uporablja.
Za kitajske zvitke uporabim kupljeno omako (Spar), ker so z njo odlični. Uporabljam jo včasih tudi na piščanca in druge kose mesa.
Piščanca včasih polivam pri pečenju s tekočo smetano, krasna skorjica, včasih pa ga pred peko namočim v martini-čudovit okus.
Lep pozdrav, Miranda
Hej!
Trik, ki mi ga je priporcil francoski stric, kuhar in je tudi v njegovi knjigi, se glasi:
Rizoto odstavi malo preden je gotova, jo s pokrovko vred obrni, da stoji na
pokrovki se 10 minut ( zato pa uporabljam vednoisto posodo s pokrovko, ki ima okrogel ploscat pokrov na vrhu). Para se dviga, rahlja in vsako zrno stoji zase.
Se v zvezi z rizoto; na koncu dodan ( preden obrnes na pokrovko) koscek masla in naribani siri, rahlo umesano ( vsaj dva sira), je boljse kot parmezan na krozniku na vrh. Maslu se sicer izogibam, a tu popustim; saj ni treba veliko.
Poskusite, ne opecite se, ce pokrovka v redu dihta, ne bo nic steklo. Potem spet obrnes, odkrijes in postrezes.
V polpete, cufte rada dam v mleku namocene ovsene kosmice ( namesto kruha) in malo parmezana. Vnuku je zelo vsec, ce v polpeto skrijem koscek
toplivega sira; enako pri zelenjavnjih polpetkah.
Tudi jaz rada polpetke pecem v pecici.
S sosedo sva ugotovili nacin, kako narediti krompircek in zelenjavno prilogo s cim manj mascobe ( olja).
Na majhne kocke narezano rdeco mesnato papriko samo malce pomesam na malo olja, da se zacne peci. Ko zacne oddajati lasni sok, dam nanjo majhne kocke krompirja, posolim in zacinim ter hitro pokrijem in znizam temperaturo. Para, ki nastaja pod pokrovom, skuha oziroma zdusi krompir in papriko do mehkega.
Tudi cebulo, por…tako naredim. Seveda so priporocljive majne kolicine v sirsi ponvi. Za dva je v redu.
To verjetno ze veste: Sladkor za sladice razdelim in ga nekaj dam v rumenjake, nekaj pa tudi v beljake za sneg. Pecivo manj upade.
Biskvit bo manj upadel, ce ga pustimo se nekaj casa v pecici pri odprtih vratcih.
Kako narediti goveji zrezek, da bo lepo debel ? To me je naucil en sodnik, strasten kuhar.
Dober zrezek potolcemo, potresemo z nekaj drobtinami, ga prepognemo, spet rahlo potolcemo in spet malo drobtin, spet prepognemo in se malo potolcemo, da se malo raztegne. . Namazemo z gorcico in rahlo pomokamo; popecemo po obeh straneh in nadaljujemo kot ze znamo.
Priporocljivo za zrezke v omaki. Drobtinice vpijajo omako in zrezek je socen.
Ce se bom se cesa spomnila, napisem:) Lep vikend Babi
Kadar pražim čebulo za golaž , jo vedno posolim in dodam noževo konico pecilnega praška. Čebula se zelo hitro razpusti. Ta trik me je naučil tast in se ga vedno poslužujem v jedeh z veliko čebule.
V ribji namaz dodam kapljico balzamičnega kisa.
LP
Speedy
Pecenke pripravljam v pokriti jenski posodi brez dodatka mascobe, samo cebulo, cesen in zacimbe, dolijem pa malo belega vina. Ko je peceno, prelozim meso kar v pokrov od jenske posode in ga se 5-10 min pecem odkritega, da dobi lepo skorjico in ostane socno. Omako, ki se nabere, precedim, ohladim, odstranim mascobo in shranim v zmrzovalnik – dodajam v rizote, zelenjavne jedi, minestre in podobno.
pozdravcek,
proxima
Za čokoladni puding poleg praška za puding dam še žličko pravega kakava in žlico čokolade v prahu. Puding je zelo temno-čokoladen in seveda skrivnostno dober.
Če je namenjen za otroke bolj za večerjo kot obrok, v mešanico praška in mleka nazadnje gladko razmešam še rumenjak, samo potem res pazim, da razmešano v mleko vse skupaj dobro prevre.
LP Mimi
Hm, babi, saj če priznam, je to tako ali tako polovico tvoje ideje. Čokolado in kakav sem sicer že sama dajala prej, rumenjak in piškote pa po tvojem vzoru. Hruške noter naši žal niso marali. Pa tako je dobra :-)), vendar ne more večno mamica vsega pojesti :-))
In še nekaj: zadnjič sem takle puding s hruško in piškoti vred naredila enkrat popoldne, ko je bila na obisku še sosedova punčka. Kar gledala je in spontano rekla, da njena mamica pa ne zna takih (fantastičnih) sladic. Šmenta, saj je samo puding… sem si mislila.
LP Mimi
Mimi, z otroki je tako: lahko naredis ne vem kaksno suuuuper sladico, ki jo vsi pohapsajo, otrokom… ne gre. En dobro narejen puding pa je
the best:)))
Vnuk se je rad zavaroval; vedno se je bal, da mu drugje ne bi bilo kaj vsec.
Na ponujeno je odgovoril: Hvala, jaz jem vedno samo doma:)
Cokolada je bila izjema:))) Lep pozdrav
Tejc, hej!
To z mandarinami je res fino!!
Vceraj sem v pecici pekla zelenjavne polpetke. Leta nazaj sem jih panirala in ocvrla. Zdaj ze dolgo ne vec. Dam jih v samo malo naoljeno jena posodo in…, da dobi tudi v pecici lepo hrustljavo skorjico, polpetke ali zrezke premazem z mesanico stepenega jajcka in parmezana. Na koncu vkljucim malo se gril. Rezultat – lepo zapecene rumena skorjica, ki je vsec tudi otrokom:)
Lep pozdrav z obale
Da še jaz pristavim piskrček:
– v omake in golaže skoraj vedno dodam nekaj smetane in proti koncu malček belega vina za piko na i
– v zelenjavno juho vržem en kos sira za mazanje (v kocki), da ji enkraten okus
– panirane zrezke dam vedno najprej v moko, jajco, ponovim in potem še v drobtine, ki jih z rokami dobro potapkam in nastane res hrustljava skorjica
– za pasulj uporabim kar fižol iz pločevinke in Fant za pasulj (saj vem, da ni zdravo, je pa tako dobro), malo mesa, lovor in pest testenin (polžkov) in pasulj je tu. Nobenemu ne povem kako ga naredim, pa vsi pravijo, da naredim najboljši pasulj, jaz pa se le nasmiham, ko bi vedeli kako ga naredim (me ne bi več tako hvalili)
– če imam goveje zrezke jih na rahlo posujem s soljo za mehčanje (tudi grešno!), vendar so zrezki zelo hitro pripravljeni in fantastično mehki in dobri
Forum je zaprt za komentiranje.