vaše izkušnje s tajnicami?
Nekoč je veljalo, da oseba ne more biti tajnica/tajnik, če ni obvladala desetprstno slepo tipkanje in stenografijo. Imeti je morala tudi druge veščine, zaradi katerih ji je nadrejeni lahko zaupal. Še vedno imamo precej odličnih tajnic (morda se kje najde tudi kak tajnik), a bojim se, da je vse več takih, ki opravljajo navedene naloge kljub pomanjkanju veščin. Zavedati se morajo, da imajo pogosto več informacij kot ostali zaposleni, ker gre vsa pošta čez njihove roke, pa tudi drugače pridejo do informacij.
Zakaj odpiram to temo? Gre za to, da opažam, da je precej tajnic, ki bi lahko imele naziv “javnice”. O marsičem vedo največ in morda celo preveč. Namesto, da skrbijo, da zaokroži naokoli prava informacija, prej poskrbijo, da zaokroži dezinformacija. Postale so informatorji šefom, tudi takrat, ko šef sploh noče dobiti določene informacije. Je pa res, da mnogi šefi uporabijo “ušesa in oči” tajnice, zato da vedo, kaj se v organizacijski enoti dogaja in kaj o njih govorijo.
Kakšne izkušnje imate vi – dobre ali slabe s tajnicami/tajniki? Lahko jih poimenujete tudi drugače, saj nekaterim ta naziv ni všeč, čeprav je časten, če se ga dobro in pošteno opravlja.
Moje izkušnje so takšne: precej je takšnih, ki imajo končano triletno poklicno šolo ali pa v najboljšem primeru diplomo z Dobe, so nerazgledane, polpismene, delajo ogromno slovničnih napak, tuji jeziki so jim španski vas, od računalništva poznajo samo osnove. Kako so prišle do zaposlitve … Hm, raje ne bi 🙂 Seveda pa se obnašajo, kot da Boga do jajca držijo. Pravzaprav jih je precej takih, ki se pridejo v službo pokazat v novih štiklih in cunjah ter obrekovat, ne pa na delo.
Delo pa večinoma ni težko (sam sem včasih nadomeščala tajnico, kadar je ni bilo zaradi študijskega dopusta). Roko na srce, za odpiranje pošte, vnašanje podatkov v računalniške programe, pisanje dopisov (z napakami seveda) in sprejem gostov si še zdaleč ne zaslužijo takšne plače.
Ampak v Sloveniji so taki norci, da bi trgali plači vsem drugim, na tajnice pa nihče ne pomisli.
No, zdaj morajo imeti poslovni sekretarji po novem VI. stopnjo izobrazbe. Večina teh, ki ima nižjo in so že zaposlene, obiskuje tisti kvazifaks Dobo – za ta “faks” pa itak vemo, v kakšnem rangu je.
Da ne bo pomote, to temo sem odprla zato, da bi dokazala, da je vsako delovno mesto pomembno, ne samo tisto visoko plačano. Ni nepomembno, koga imamo za tajnico. S predhodnico se strinjam v tem delu, da mnoge v službo prihajajo razkazat nove obleke in štikle. Če je pa slučajno katera druga lepše oblečena, potem se ji ne piše dobro. Ker kaj je hujšega kot to, da ima nekdo višjo plačo od tebe in da še lepše izgleda. :))))
prinas je čistilka fejst na pogled , kako opravi delo … pa tudi kultivirana je zelo.
dodatno pa še -> če takrat, ko čisti moški WC vletim na iztočenje … mi ga potem še otrese in pod pipo umije ☺
V večji firmi kjem delala prej sem poznala tajnico (ki je šla potem na drugo delovno mesto), ki je bila sposobna za 3. Imela je znanje, informacije niso šle iz tajništva, sposobna, opravljala je poleg tajniškega še delo ki bi ga drugače še ena referentka. Poleg tega je bila še za pogledat super.
Kasneje smo dobili pa eno, ki je sicer bila tih glede informacij, je bila pa drugače čisto nesposobna. Pisalna miza neurejena, papirji razmetani, vedno smo iskali kako pošto. Direktorja se je bala kot hudič križa… Mislim grozno.
Jaz sem takrat in tudi danes občasno nadomeščam v tajništvih in iz prve roke ti povem, da desetprstno tipkanje skoraj ne rabiš. Ga precej bolj rabim na svojem delovnem mestu, kjer pišem zapisnike. Tam je bistvo, da znaš obrniti ljudi na pravega človeka, da vežeš telefone, si prijazen kljub slabemu dnevu in to je to.
Tudi tu kjer sem sedaj smo imeli prej eno babnco (ne morm ji drugače rečt), ki je delala samo probleme. V vse se je vtaknila, vse informacije so šle ven, povsod je svoj nos vtaknila in ko je bilo potem kaj narobe – največkrat zaradi nje, pa ni bila samo ona nič kriva… obup od obupa.. Po drugi strani so vsi (ne samo v podjetju tudi izven) vedeli osebne informacije od določenih sodelavk… Sem zelo vesela, da jo nimamo več. 🙂
antilopa, ne vem zakaj, ampak nekako imam občutek, da (na splošno) nimaš najlepšega mnenja o ženskah … :)[/quote]
lepše, mlajše, bolj priljubljene pri moških – kostka, ki se marsikateri “zrelejši ženski” rada zatakne v grlu zavisti in nevoščljivosti… :)))[/quote]
Matjažko, meni se ravno ne zdi, da ne bi bila priljubljena pri moških, nočem pa se hvaliti. Kakšen dan nazaj sem odprla temo z naslovom “težavna moška srednja leta” v kateri sem okrcala moške. Ampak, žal, Bibita kljub temu, da se tako obremenjuje z mojimi posti, tega ni zasledila.
Sicer pa, Bibitka, ne skrbi, saj ti ne bom prevzela m111, on je precej izbirčen. :)))) Opažam, da si postala napadalna odkar več z njim komuniciram. Poglej, kako je Matjažko diplomatski.
lepše, mlajše, bolj priljubljene pri moških – kostka, ki se marsikateri “zrelejši ženski” rada zatakne v grlu zavisti in nevoščljivosti… :)))[/quote]
Matjažko, meni se ravno ne zdi, da ne bi bila priljubljena pri moških, nočem pa se hvaliti. Kakšen dan nazaj sem odprla temo z naslovom “težavna moška srednja leta” v kateri sem okrcala moške. Ampak, žal, Bibita kljub temu, da se tako obremenjuje z mojimi posti, tega ni zasledila.
Sicer pa, Bibitka, ne skrbi, saj ti ne bom prevzela m111, on je precej izbirčen. :)))) Opažam, da si postala napadalna odkar več z njim komuniciram. Poglej, kako je Matjažko diplomatski.[/quote]
A Matjažkotu je tudi m111 všeč? :O
Sicer pa, Bibitka, ne skrbi, saj ti ne bom prevzela m111, on je precej izbirčen. :)))) Opažam, da si postala napadalna odkar več z njim komuniciram. Poglej, kako je Matjažko diplomatski.[/quote]
A Matjažkotu je tudi m111 všeč? :O[/quote]
Ne, Matjažko ne skače v luft, če še kdo koketira s kakšno žensko na MON-u. :)))
Bibita pa se je preveč čustveno navezala na m111. Če bi on hotel karkoli konkretnega, bi se itak registriral.
Če imaš dobro tajnico, je ta neprecenljiva. Najboljša tajnica, ki je sem jo poznala, je naredila tisto triletno šolo za poslovne sekretarje.
Če je dobra, ima vse niti v rokah in je ob njeni zamenjavi res čutiti, da je zmanjkal nek nosilni steber kolektiva.
Res pa je, da je tako dobrih zelo malo. Ponavadi je tako, da ali so “overqualified” ali pa si z njimi nimaš kaj veliko pomagati ….
Sja to, Antilopa, tajnice in forumašice se petljajo za moškimi na vsakem koraku. Lepotičijo se, izbirajo izzivalne oblekce, visoke petke – vse z namenom – te frdamane lovače, moški so 10x boljši! 😀
Če bi bila šefica Antilopa, bi najeb** lepe in (mlade), oz. teh sploh ne bi zaposlovala, ker:
krive, ker so lepe (in mlade),
nesposobne, ker so lepe (in mlade),
nespametne, ker so lepe (in mlade),
namiguše, ker se moški ozirajo po njih…
:)))
Aaaa, da je tako opazno? :))))))) Vroče je bilo danes. 🙂
Vsaj meni no, ker sem imela pralno likalni dan.;)))
A to si v zvezde pogledala? :))) Mogoče pa se je…. registriral…. pa ti ne veš. :)))))))[/quote]
Prijateljica, prizadela si me. Hladila sem se ob reki, ko sem preko telefona videla, kaj si napisala. Sicer je pa res, da sem izbirčna glede prijateljic. Vsako ženšče pa že ni moja prijateljica. :)))
Sja to, Antilopa, tajnice in forumašice se petljajo za moškimi na vsakem koraku. Lepotičijo se, izbirajo izzivalne oblekce, visoke petke – vse z namenom – te frdamane lovače, moški so 10x boljši! 😀
Če bi bila šefica Antilopa, bi najeb** lepe in (mlade), oz. teh sploh ne bi zaposlovala, ker:
krive, ker so lepe (in mlade),
nesposobne, ker so lepe (in mlade),
nespametne, ker so lepe (in mlade),
namiguše, ker se moški ozirajo po njih…
:)))[/quote]
Seveda jih ne bi zaposlovala. Jaz bi zaposlovala mlade, pametne in mišičaste moške. Ti si pa čuden, da sploh pomisliš, da bi zaposlila kakšno konkurentko, hehe.
Forum je zaprt za komentiranje.
[img]http://blog.layered-nylons.com/wp-content/uploads/2012/05/Tammy-In-White-Stockings-Under-Layer-Of-Black-Nylon-Pantyhose-At-Layered-Nylons.jpg[/img]