varstvo pri nunah Vir-Domžale
Tega vrtca ne poznam, bi pa povedala samo svoje mnenje. Pri nas smo verni, otroci hodijo k verouku itd., vendar se za tak vrtec ne bi odločila. Razlogov je več, za tako majhne otroke pa je včasih dovolj že eden: nune (sestre) so oblečene v svoje uniforme. Naša izkušnja je, da se otroci tega bojijo ali pa jim vsaj ni všeč. Imamo namreč teto, ki jo lepo sprejmejo, ko je “v civilu”, kadar pa se oglasi v uniformi – jok in stok pri najmlajši.
Pri vzgoji so gotovo drugi poudarki kot v navadnem vrtcu, čeprav dvomim, da bi jih učili kaj slabega. Ne vem, bodo še drugi povedali.
Draga Mojčica!
Jaz sama sicer nimam izkušenj, ampak imam oz. sem imela sosedo ki je svoja malčka dala prav v vrtec, ki ga vodijo nune, imamo ga v M. Soboti. No skratka vse lepo in prav, toda tamala sta začela uporabljat pri igranju besede kot so Marija pogaj, Jezus Kristus, Jezus Marija in podobne.
No naj povem da sem sama verna, pa vseeno se mi zdi da tamalim to ne paše oz. vsaj meni se je takrat zdelo da to ni vredu.
Sicer pa sama mislim da glede nato če je tvoj otrok še tako mičken in če ga ne boš pri nunah pustila dlje časa ampak le kake pol leta, da ni panike pa še v dobrih rokah bo.
LP!
Ali so to morda iste sestre, ki so pred leti varovale otroke, pa so potem z varstvom za nekaj časa morale prekinit, ker je šla ena od njih za nekaj časa v Rim, če se ne motim.
Tudi sama sem pred leti iskala varstvo in našla začasno možnost varstva pri njih. Mene je motilo, ker imajo prostore za varstvo v kleti in to brez pohištva, sestra, ki je pazila otroke, pa ni bila Slovenka, kar se je odražalo tudi pri njeni govorici, tako da so starši otroke puščali v varstvu tam le toliko časa, da so prerasli jasli oziroma da so dobili prostor v vrtcu. Imeli so tudi starejšo kuharico, ki je za zajtrk otrokom vsak dan kuhala čokolino, da so se ga pošteno preobjedli. Sicer pa so imele otroke rade in jih niso “posiljevale” z versko vzgojo.
Pomoje jih ne bodo nič napačnega naučile. Pa saj je lepše, če otok reče Marija pomagaj (kot je to počela moja prababica), ko gre kaj narobe, namesto p**** m******, a ne?
P.S.: Vmela sem versko vzgojo, vendar sem se nekaj let nazaj odločila, da ta cerkev ni moja cerkev in prekinila z vsem formalnim verskim življenjem (zgolj civilno poročena, otrok ni krščen).
ne bodi tako sigurna. Jaz živim v bližini te hiše in velikokrat vidim kako se tam obnašajo. Kot prvo mi ni všeč, ker nimajo nobenega igrala za otroke, razen par žog sem vidla. Večina nun prihaja iz juga naše bivše države in bi jim najprej rekla, da se naučijo slovenščino. Je imela pa tam tudi prijateljica otroka in je morala prinesti tudi svojo posteljico, vendar je čez pol leta izpisala otroka in je bila posteljica tam kjer jo je pustila (ni razumela sploh zakaj jo je morala prinesti) in tudi potem je imela še kar nekaj časa probleme, če se je sprehajala tam mimo, saj se je otrok pričel takoj jokat.
Jaz bi 100 krat premislila, če bi dala otroka tja. A v vrtcu ne moreš dobiti? Če lahko ti svetujem vrtec Palček, tam so najboljše vzgojiteljice.
Forum je zaprt za komentiranje.