Varcevanje
Jaz imam rentno varcevanje za 1 leto na banki. Lahko tudi za vec let izberes. Na dolocen dan, ki ga izberes ti banka obtrga znesek, za kar podpises pogodbo. Po enem letu, ko potece imas sprosceno na racunu za naprej moras novo pogodbo napisat na banki. Ne misli, da so visoke obresti. Par centov in se tisto sem brala, da bodi obdavcili. Lahko pa poljubno nakazujes gor. Edino dvignit ne mores. Moras pogodbo prekinit. Placas eno kazen ene 25€. Ne vem tocno koliko.
Ne urejaj pa varcevanja na kaksni zavarovalnici. Tam te pa fanj na….egnejo.
Jaz si po potrebi kar preko mobitela odprem varčevalni račun. Imam jih več. Eden je recimo namenjen novemu avtu. Ob registraciji prenakažem na njega toliko kot je avtu v tistem letu padla vrednost, da ko se odločim za menjavo prodam starega in dvignem ostalo iz varčevalnega.
Drugi je namenjen investicijam, popravilom….
6 plač je na varčevalnem računu od banke. Ne računaj na obresti. To je pač moj črni fond če gre kaj v franže.
Sproti imam odprtih par “varčevalnih” na revolut, kamor lahko podljubno dodajam (ali pa ti samo trga, kakor pač naštimaš) in takoj lahko nazaj vržeš na račun. Ni omejitev. Tam imam za sprotne letne stroške (zavarovanje avta in stanovanja, fond za veterinarja če je treba, za registracijo in gume, za planirane stroške recimo menjava aparata, novo pohištvo ipd., za dopust…). Ti fondi se pač spraznijo ko pride strošek in potem spet prispevam tja. Običajno vsak mesec nekaj.
Dodatno imam tudi varčevanje v drugi steber (služba plačuje).
Nekaj gre pa v index sklade vsako leto (namenjeno isto za penzijo).
Tako počnem tudi jaz. Vedno imam na strani t.i. črni fond – za nekje 3 do 6 mesecev stroškov (hrana, položnice, …) ali kakšne izredne situacije. Če iz tega zneska kaj porabim, takoj naslednji mesec/mesece vrnem nazaj. Potem pa mesečno dajem na stran še za večje vsakoletne stroške (npr. dopust, registracija avta in podobno) – to dajem na varčevalnike (oz. subspace ali vaulte) in pa v sklade za pokojnino.
Preostanek varčujem namensko ali pa kar tako, za bodoče želje.
Jaz sem delal težaška dela kot študent zdravstvene smeri popoldan in med vikendi v ekstremnih razmerah na corona oddelku v tisti zaščitni opremi za nekje 5€ na uro. Kako si lahko s tem denarjem kaj prihraniš, prišparaš, kdaj si lahko s tem denarjem kupiš stanovanje…. Šparajo lahko le bogato plačani kadri. To kar dobiš je ravno za nekaj hrane, gorivo in kakšno obleko in čevlje. Pa še skoraj novi delovni čevlji so se mi razpadli verjetno od kemikalij za razkuževanje…
Imam samo en račun in vsi prihranki so kar tam, nimam odprtih dodatnih računov za varčevanja. Varčujem že s tem, da plačujem stroške za vodenje samo enega računa.
In imam poleg kartice za TRR samo eno kreditno kartico.
Nikoli nisem koristila limita.
Občasno, ko zlato pade, kupim kak zlatnik.
Na TRR imam trenutno dobrih 70.000€, ne varčujem za nič posebnega.
Enako partner.
Forum je zaprt za komentiranje.