Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika vanilijev strok

vanilijev strok

kje se kupi vanilijev strok. v trgovinah ga nisem nikjer našla.

Mogoče v kaki večji trgovini, kjer imajo bolj založeno polico z začimbami? Vem da se dobi od Kotanyja, v rumeni vrečki…

Zadnjič sem jih videla v Interšparu v City parku (v rumeni vrečki).

tzt

v vseh vecjih trgovinah ga najdes od razlicnih proizvajalcev. Je pa zabavno, da ga ne dajo poleg zadev za sladice in pecenje, ampak poleg ostalih zacimb!! (v Mercatorju in Sparu se ga najde pri zacimbah za meso in ostalo in ne med pecilnimi praski ;-))

Nyah
(ki ga je ravno v petek iskala in uspesno nasla)

Smejte se!

Hej,se nekaj o vanilijevem stroku.Jaz sem ga zadnjic kupila.V Kotany vrecki
en strok in cena nekaj cez 400 sit.In kaj ugotovim? Popolnoma izsusen,da sredice sploh nisem nasla in ucinka nobenega.Drugace ga najveckrat kupim cez mejo.Bila sem prav razocarana.Zdaj na obali tudi kardamoma ne najdem. Upam,da imate v Ljubljani vec srece. Lep pozdrav Babi

Babi s tvojo ugotovitvijo glede vanilijevega stroka se moram, žal, strinjati. Tudi moj je bil čisto izsušen, pravo razočaranje po tem, ko recimo gledaš na televiziji Jamija z njegovimi vanilijevimi stroki :(. Ali se jih pri nas sploh dobi še od kakega drugega proizvajalca?
Kardamoma pa tudi v celem Novem mestu ni. Hotela sem speči Uršine (švedske) piškote, pa sem zdaj v dvomih, ali naj se jih sploh lotim brez te začimbe. Misliš da bi se ga (kardamom) dalo nadomestiti s čim drugim?
Pa še tole, mimogrede – komaj čakam na recepte iz srečanja, berem vaše vtise in vidim, da ste dobro jedli, pa še boljše se imeli.
LP iz oblačne Dolenjske
Damjana

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Hej! Mislim,da bodo piskoti enako dobri,ce bos dala cimet,mlete klincke,malo pimente,malo muskatnega orescka in cveta(ce ga dobis-seveda ce ti to ugaja).Jaz pimento kar rada dam v take piskotke.
V novemberski Lisi je stran prav z disecimi bozicnimi zacimbami.Jaz imam ze mesanico,ki sem jo dobila iz Anglije.Mogoce se take mesanice dobijo tudi pri nas. Ne gledam,ker sem kar zalozena,samo kardamom mi je posel.
Zdaj mi bo prisla prav mesanica. Lep pozdrav Babi

Doma sem našla pozabljeni vanilijev strok, glede na pretečeni rok in vonj je v vrečki nekako zgnil, zato sem ga vrgla v smeti. Kupila sem novega, vendar sem bila vseeno presnečena. Sicer ni bil suh, prej moker, vendar ima čuden vonj, ne po gnilem, vendar ne preveč prijeten. Zrnca so bila kar spacana, tako da so bile črne pike v vanilijevi kremi (no, na koncu se je nekako pokuhalo in jih ni bilo več). Ali je to v redu? Jaz sem si predstavljala bolj suh strok, kot. npr. fižol.
In še nekaj. Brala sem, da lahko daš cel prerezan strok v kozarec s sladkorjem in “dobiš” vanilijev sladkor. Z ostankom stroka sem res tako naredila in sedaj včasih dam kakšno žlico tega sladkorja namesto vanilijevega. Ne morem reči, da je kakšna posebna razlika, vendar saj tudi pri kupljenem ni. Z zaskrbljenostjo pa voham tale sladkor, meni to nič ne diši po vaniliji (no, tudi kupljen ne), prej smrdi. Ali bi moral “pravi”, nič pokvarjen vanilijev strok dišati?
Hvala vnaprej, Mimi

Draga Mimi!

Takšen vanilijev strok kot si ga dobila mora biti. Je nekako vlažen in nekako gumijast. Vanilijev strok ima na splošno precej čuden vonj, ampak pravo bistvo se pa skriva v njem. Ko ga razpoloviš so v njegovem jedru črna semena (pikice), ki dajo jedem tisto pravo aromo.
Če daš celoten vanilijev strok v sladkor in pustiš stati nekaj časa, pa dobiš vanilijev sladkor.

Nikoli pa ne sme biti suh, oz. izsušen.

lp
Nika

dobiš ga v vseh velikih hiparmarketih. Jaz sem ga 2 dni nazaj kupila v Mercatorju v Šiški, proizvajalec KOTANY stane pa 442 SIT. Notri je 1 strok, ki ga prerežeš po dolžini in postrgaš ven črna semena. To je vanilija. Pazi, ker je močen, ne rabiš porabiti takoj celega. LP Silvia

Hej,Nika! Prav takega suhega sem jaz staknila.Nic od nica!! Pozdravcek

No, jaz sem potem izgleda imela srečo, ker je bil tak lepljiv in gumijast.

Babi, kakšen kardamom pa uporabljate? Mleti ali cel? Glede na to, da berem in berem, da ga iščete povsod tudi ostali, imam res v mislih, da bi ga poslala kakšno vrečko v Slo. Pri nas ga je vedno dovolj, ga pa jaz še nikoli nisem uporabljala. Resno mislim… lahko se zmenimo…
Pozdravček!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Res ga je zelo težko dobit…

Ja Vladka, v našem malem mestu ga ni za dobiti (ne mletega ne celega). Pred novim letom pa je kolegica obrnila okoli celo Ljubljano in ga tudi tam ni našla. Takrat sem ga rabila za v piškote….
Babi pravi da je najboljši cel, in da ga potem sam zdrobiš. Kot rečeno, sama žal nimam izkušenj.
LP iz mrzle Dolenjske.
D.

Mi lahko kdo pove kaj o vanili stroku. Npr. kako zgleda, ali ga lahko s čim nadomestimo oz. kaj je pri njem tako posebnega?

odvisno za kaj ga rabiš…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close