VANILIJEV BISKVIT S SADJEM – za Babi
Babi, pozdravljena,
v enem starih postov sem zasledila tvoj vanilijev biskvit s sadjem (tisti biskvit, na katerega daš sadje, in ga biskvit potem nekoliko prekrije). Zanima me, ali morda v napisanem receptu manjka kaksna sestavina (vanilijev puding, vanilijev koncentrrat…?), saj se imenuje Vanilijev biskvit, pa je notri le en vanilijev sladkor, ki pa tudi (vsaj meni se tako zdi) ne da dosti okusa po vaniliji.
Helena
Hej,Helena!
Ves, da se ne spomnim,da bi napisala ta recept po imenom Vanilijevo biskvitno testo.Mogoce je post imel tak naslov,pa sem dodala se svoj recept ,ki ga imenujem Sadna pogaca.
Mislis tega, ki gre takole?
4 jajcka, 4 zvrhane zlice sladkorja + vanilij sladkor, 4 zvrhane zlice moke,
cimet(lahko tudi malo ingverje v prahu,kardamoma…)
in na krhlje narezano sadje(marelice,breskve,slive,visnje- pac po sezoni).
Nobenega pudinga …
Najprej z metlicama el.strojcka dobro mesas jajcka z zmletim sladkorjem,da se zgosti in lepo naraste,s kuhalnico narahlo primesas se moko in vlijes v pekac. Potem polagas krhlje,da je vse pokrito in peces pri srednji vrocini priblizno pol ure.
Ce ti se kaj ni jasno, se oglasi. Mogoce sem napisala se kaj drugega…
Lep pozdrav Babi
Hoj,
to je ta biskvit, ja. Očitno me je zavedel stavek v postu, ki si ga napisala. Citiram:
“Receptov za vanilijev biskvit je vec.
Zelo enostaven in primeren za oblozitev s sadjem je ta.
4 jajca,4 zvrhane zlice zmletega sladkorja+vanilij sladkor,limonina lupinica ,4 zvrhane zlicepresejane moke
Ce delas z vec jajci,pa vec zlic.
Jajca stepamo( z elektricnim stepalnikom)s sladkorjem,da se vse lepo zgosti,naraste in postane zelo svetlo;dodamo limonino lupinico in pocasi s kuhalnico umesamo se moko.Damo v namascen in pomokan model.
Pecem na vodilu 1 pri temperaturi170 do190 stopinj okoli 35 minut.Ce je visja pa malo vec. Poizkusis s palco.”
OK, samo da sem razčistila, da v receptu nič ne manjka:-), hvala.
Misliš, da bi bilo dobro, če bi dodala malo vanilijevega koncentrata? Koliko naj ga dodam, da ne bo preveč? Nikoli ga namreč še nisem uporabljala.
Helena
Hej!
Koncentrat je kar mocan;sicer ga redko uporabljam-dve kapljici bo dovolj.
Ves, nimamo radi teh mocnih umetnih arom.Italijanska peciva so jih polna.
Ko smo imeli psa, sicer kar sladkosnednega, se je ob njih vedno obrnil stran.Vnuk pa jih sploh ne prenese.
Raje bi dala pravi vanilijev strok(to je imenitno) ali se vrecko v.sladkorja.
Meni je vsec mesanica zacimb za bozicna peciva in limonina lupinica.(cimet,kardamon,klincki) Lep dan Babi
Babi,
hvala za opozorilo o teh umetnih aromah!
Kkao pa naredim s pravim vanilijevim strokom? Vanilijev strok sem kupila, na vrecki pa nic ne pise, kaj naj delam z njim. Kako močan okus pa da vanilijev strok?
Še to me zanima. S katerim sadjem pa delaš pecivo v tem letnem času, ko je bolj malo svežega sadja? Trenutno se mi zdi pravi greh uporabljati naktarine, marelice…, ker je vse še tako drago, da raje sveže pohamsamo.
Helena
Hej! Helana ti je ze dala napotke. Samo se to;ko delam vanilijevo kremo(ne za ta biskvit),zakuham vanilijo v mleku.Bos videla,kako zadisi.
Kar se pa sadja tice, bi res bil greh, kupovati ga po teh cenah. Imamo sadovnjak in veliko tega si ze prej zamrznem. Zdaj imam trenutno se malo ze narezanih marelic in visenj za se dve peki.
Jabolka bi bila tudi v redu, taka bolj socna in ko narezes,jih malo pokapljaj z limoninim sokom.
Sicer si v receptu prebrala, da lahko to naredimo tudi z v kompotu vlozenem sadjem. Lep pozdrav Babi
Pozdravljena BABI in vsi ostali
sem mlado dekle, ki se učim kuhanja, zato sem zašla tudi na ta forum. Moram priznati da potrebujem prav temeljne recepte in prosim, da se mi ne smejite če vprašam ali v ta biskvit ne gre tudi pecilni prašek?
Rada bi spekla to pecivo predno pridejo starši iz službe.
Za odgovor vam bo hvaležna Sandra
Hej, dekllice!
Ne vem, ali imam srecno roko – pecivo meni zelo uspe tocno po receptu.
Ker je tako preprosto, brez mascobe, cela jajcka, nic pecilnega – in se za mamo sem ga delala z umetnim posipom v prahu, je poleti med mojimi priljubljenimi sladicami.
V prvi objavi sem tudi poudarila, da je bolje, ce ni peki papirja, ker se na njem naredi malo pare in spodnja skorjica ni tako lepa.Torej, samo pomascen in malo pomokan pekacek.
Ko nalozim sadje, so rezine druga ob drugi, slive pa z lupinico navzdol, ce so prerezane na cetrine. Ko biskvit narasca, malo pokriva sadje, nikakor pa ni vse na dnu in niti vse ni popolnoma prekrito.
Kako ukrepati v tem primeru, ne vem. Mogoce malo povaljati rezine v moki?
Verjetnost je tudi v pravilni toploti pecice. 170 do 180 stopinj 30 do 50 minut. To so navodila pecice za sadni biskvit. V receptu pravi srednje vroca pecica. Seveda so mogoce nektarine bile prezrele. vedno pazim, da je sadje kar trdo, ko ga rezem; da ne razpada. Marelice in pozne slive so idealne, ker nimajo toliko soka.
V navodilih pise, da v primeru vlozenega saadja( kompot), malo popecemo biskvit in sele potem nalozimo. Sama sem to naredila samo enkrat in pecivo ni bilo tako rahlo, ker je sredi peke pac prislo v stik z mrzlim sadjem in se potem ni vec dvigalo.
Ce je pecivo pravilno narejeno, je rahlo, socno in tudi mrzlo ne upade, obdrzi svojo rahlo konsistenco.
Dobro umesana jajcka s sladkorjem, da postane skoraj belo in potem moko rahlo umesamo s kuhavnico od spodaj navzgor- ne vodoravno.
Drugega ne znam svetovati. Ko bo enkrat uspelo, ga boste ponovile:)))
Mislim pa, da so nekatere prav uspesno vse izvedle. Lp Babi
Hej!
Na krhko testo sem ga ze nalagala; nastane prav okusna crostata ali pita. V biskvit se ne. Mogoce bi bilo treba poskusiti. Nevarnost je le, ker so ribezove kroglice majhne in kar tezke in bi zaradi majhnosti res poniknile v testo. Malo prej popeci, da dobi biskvit skorjico in v manjsi posodi, da je kar visoko, da ne bi ribez poniknil ves na dno.
Danes bom tudi sama nekaj eksperimentirala. Delam orehvo rulado s stepeno smetano. Namesto jagod (ki niso vec tako okusne) bom na smetano verjetno nalozila maline, ali pa koscke marelic.Moram se povprasati za zelje. Upam, da bo v redu.
Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.