VALENTINOVO
Valentinovo se nezadrzno bliza in ker je letos se na soboto, bi svojega dragega rada presenetila s cim, kar sem sama naredila – oba imava rada sladkarije, a sva trenutno tudi oba na dieti in je ne bi rada prekinila. Hkrati pa bi ga rada presenetila in zato naj bo nacin priprave cim krajsi, ker mu prav dolg cas ne bom mogla preprecevati vstopa v kuhinjo….
Imam pekac v obliki srcka – kaj mi predlagate da naredim v njem, da bo primerno za ta cas in ne prevec redilno?
Hvala za vse nasvete
Soncka
Hej! Jaz imam zelo rada sadne stvari. V modelcku bi spekla to sladico,ki je hitra in glede na sadje ne prevec redilna.Mogoce ti bo ideja vsec.
Problem je samo v tem,da bi morala uporabiti zamrznjeno ali vlozeno sadje.
4 jajca,4 zvrhane zlice zmletega sladkorja,4 zvrhane zlice bele presejane moke,malo cimeta,kardamoma,klinckov,limonina lupinica.
Maslo in malo moke za model.
Surovo sadje,lahko tudi vlozeno,kot so breskve,cesnje,marelice,jabolka itd.
Sladkor za potresanje.
Sladkor in jajca stepamo,da dobimo gosto naraslo maso Z el.stepalnikom).Potem primesamo temu narahlo se moko in zacimbe(narahlo od spodaj navzgor samo s kuhalnico).
Vse skupaj damo v model ter oblozimo z na krhlje narezanim sadjem tako,da je vsa povrsina popolnoma prekrita.Pecemo pri srednji temperaturi priblizno pol ure.Peceno potresemo s sladkorjem in postrezemo lahko s stepeno smetano.
Pri vlozenem sadju je bolje,ce napol specemo,potem pa oblozimo.
Imej lep Valentinov dan Babi
Hej,
tudi jaz bi naredila nekaj sadnega. Misli mi vedno bolj uhajajo že k poletju in svežim jagodam – naredila bi krhko testo in z njim obližila pekaček ter spekla. Na to bi dala pa skutin nadev in obložila s sadjem, čez pa lahko poliješ še preliv za torte, za večjo kompaktnost…..Najbolše bi bilo pomoje z jagodami, čeprav garantiram da tudi z vloženimi višnjami ali borovnicami ni slabo.
LP in lepo valentinovo tudi z moje strani 🙂
Zala
Tan, nič nisi tečka 🙂 Poglej, preliv za torte se kupi. Poišči tam kjer so pecilnipraški in vanilini in podobno, našla boš vrečkico modre barve Dr. Oetker z napisom Preliv za torte. Mislim da lahko kupiš 2 barvi – rdečega in brezbarvnega-nevtralnega….. Pipraviš ga po navodilu, ki je zadaj, vendar ga res pripravi točno po navodilih in medtem ko se hladi, ne hodi stran, ker se zane strjevati in ga potem ne boš mogla več polit po torti lai piti.
Nadev pa jaz naredim tako, da dobro z mikserjem zmešam samo suho skuto (light) ljubljanskih mlekarn 500g, nato dodam poljubno količino mletega sladkorja in NE MIKSAJ VEČ ker skuta rada razvodeni. Dobro premešaj z večjo žlico. Nato dodam še okoli 300 g pasirane skute – v ta nadev zame najbolj paše pasirana mercatorjeva skuta (belo-zelen pokrovček) in jo ČISTO NARAHLO MEŠAŠ, toliko časa da se enakomerno premeša z zrnato skuto. Fino je, ker se potem še občutijo zrnca tiste prve skute. Mnjam! Seveda se še izboljša okus, če stepeš res trdo 2dcl sladke smetane z dodatkom kremfiksa in jo čisto narahlo primešaš. Ta nadev daš na pečeno testo, obložiš s sadjem in poliješ s prelivom. Potem pa vsaj za kakšne 3 urce v hladilnik. Pomoje ni treba delati dan prej, ni pa prepovedano 🙂
LP, zala
Kresnica, najprej hvala lepa za pohvalo:) Me veseli, da so ti recepti všeč, res niso tako slabi za “prilagojene zadeve” 😉
Glede testa je pa tako: osnova je lahko tudi iz zdrobljenih piškotov(npr. petit beurre ali piknik keksi) in masla – mlao bolj kalorična varianta, bolj po amriško. Jaz tega ne delam, bolj uporabljam recept za navadno krhko testo, ki pa ga še malo prilagodim:
-za npr. 300g moke (te količine prilagajaj po potrebi pekača!) vzamem 100g masla (nikoli več, kvečjemu manj) in malo kisle smetane 12% mm. Dodam tudi malo tekočine in obvezno še pecilni. Testo razporediš po NAMŠČENEM PEKAČU (ali pa peki papir, ne pozabi tudi robov). Pred peko obvezno prepikaš z vilicami
-najraje pa uporabljam “moj izumljeni recept” za “skutino krhko testo” (tu maslo iz prejšnjega recepta nadomesti pasirana skuta z dodatkom malo masla), napisala sem ga že večkrat – vpiši v iskalnik “skutino krhko testo”, “krhko testo” ali pa “jabolčni žepki” ali pa še “jabolčni žepki iz skutinega testa” 🙂
Nekje tukaj boš sigurno našla. Oprosti, saj bi poiskala ampak sem tako an trdem s časom zaradi učenja….zdaj sem ravno na 10-minutni pavzi 🙂
Če ne boš našla tega recepta, pa povej in bova že nekako…..
S tem skut.krhk.testom delam vse pite, in tudi našim je zelo všeč. Do sedaj sem vedno dodajal pecilni prašek in testo se je malo napihnilo (zato moraš prej prepikat), večkrat pa sem že premišljala o tem da ga ne bi dodala, ker me včasih ta npihnjenost malo jezi med peko – testo včasih zleze z roba pekača zato ga moraš dobro pritrditi.
Testo je zelo voljno in krčljivo – dobro ga razvaljaj ker rado “zleze” nazaj.
OK, če imaš še kakšno vprašanje, kar povej. Jaz pa grem nazaj za knjige;)
LP, zala
Hm…Zala, te čisto razumem. jaz sem ravno danes imela še en izpit, sedaj pa nekajdnevno pavzo. Na srečo!
Tvoje krhko testo je pa res odlična zadeva. resda jo še nisem preizkusila, ampak glede na to, da mi je krhko testo super in rada jem sladice narejene z njim, ga bom sigurno uporabila za kakšne torte oz. pite.
Pred nekaj dnevi sem že večkrat vprašala na kulinariki, če bi se dalo narediti jogurtovo torto namesto z biskvito s krhkim testom. resda ni nihče odgovoril, ampak mislim, da bi se dalo.
Res komaj čakam, da preizkusim tvoj recept.
Veliko uspeha pri učenju! 🙂 in lp
Forum je zaprt za komentiranje.