V Turčijo z vlakom
cao, mene pa zanima ali je varno potovati v Istanbul z vlakom, glede na to da sva sama s fantom?
Glede na to da se vlak ustavi v Sofiji oz. se prestopi tam, in Sofia je itak meka za tatove:)
namrec razmisljam kaj bi bilo boljse, z vlakom je cenej kokr z letalom, letalo je se enkrat drazje.
Prosim za kakrsnkoli nasvet.
hvala
Pozdravljena!
Lepo da si se odlocila za Turcijo. jaz jo namrec obozujem in se letos (v petek) spet vracam tja, tokrat samo za 14 dni. Lani sem potovala 5 tednov po Turciji, vecino casa s turskimi prijatelji, 1 teden pa sama.
Do Istanbula sem potovala z vlakom in morem ti rect, da sem navajena na vse kar se ti lahko pripeti, pa mi je bila ta voznja cez Bolgarijo neprijetna. Vlaki so obupni, ampak to se znese, ljudje na njih so pa vcasih cudni. Vsi samo tihotapijo in prekupcujejo s sprevodniki in kupeji so ponavadi totalno nalozeni z “robo”. Tako se pac Bolgari prezivljajo. do mene so sicer bili prijazni, a sem jim morala kao cuvati robo na meji, ko moras sredi noci z vlaka stemplat potni list. Bolgarski sprevodniki rabijo si pa vzamejo cajt in si prepisejo po mojem celotni potni list, pa se vprasanja sledijo, kolko kesa imas in podobno. =)
Varno naceloma je, ceprav sem slisala, da lahko pades v kako racijo, ko spraznijo vlak in kar nekaj casa traja, da jim dopoves, da si turist.
Sofija se mi ni zdela nevarna, pac pa kar dolgocasna in pusta. Ljudje so revni in to se jim pozna na obrazih.Vse se spremeni, ko preckas mejo in na vlakih te ze pozdravijo nasmejani Turki.
Voznja dol je pa doooolga.Najprej do Beograda, kjer moras kakih 5 ur cakat na nocni vlak do Sofije. Potem se vso noc vozis in zjutraj prispes. Nato imas cel dan casa za ogled Sofije in zvecer spet vlak za Istanbul, kamor prides zjutraj menda tam okol 9ih, ker ima vlak dostkrat zamudo.
Jaz grem letos raje z letalom.Ce se te kaj zanima, kar vprasaj.
Glede na to da sem lani in letos potoval v bolgarijo z vlakom, lahko tudi sam povem svoje mnenje.
Niti lani niti letos nisem imel nobenih problemov, bolgarski vagoni pa so vsaj zame dosti boljši
od npr. srbskih, tudi na postaji v Sofiji se nimaš česa bati… kar se tiče potovanj z vlakom skozi
Bolgarijo pa še to; dobro je da si v sofiji na “šalterju” rezerviraš sedež, saj se zna v nasprotnem zgoditi da boš ostala brez njega, če pa imaš rezervacijo, potem veš da ti sedež pripada..
Najboljša varijanta pa je da doplačas spalnik, letos sem ga rezerviral na relaciji Sofija-Beograd
(vožnja traja cca. 10 ur – odvisno od postanka na meji). Za spalnik sem doplačal cca. 2000sit.
jaz sem tudi sel letos prek Sofije in bi te le rad opozoril da imas na njihovi glavni postaji precej mutnikov katerim je namen le da iz tebe iztisnejo kes.
Ne jim nasedat kao da ti bojo razkazali mesto ker te bodo peljali v najhujsi slum da jim das na koncu cim vec kesa ker so te kao varovali v tem “nevarnem” mestu
pot cez center do enega parka je dolga 20 minut hoje, taksi do tja pa 200 sit tako da res ne potrebujes pomoci “prijaznih domacinov”
za nazaj pazi ker je med vikendi (ne vem kako je med tednom) en vlak na dan od sofie do beograda in ce ga zamudis gre 24 ur
lp
Ce nista omejena z casom, potem je najcenejsa varianta prek Budimpeste, Bukareste, in v Bolgarijo na Svilengrad in tam potem naprej proti Istambulu, pa ne se ustrasit Romunije, ker ce pred desetimi leti ni bilo panike….
Sicer pa je potovalo nekaj znancev letos z vlaki po teh koncih in niso nic porocali o kaksnih problemih, preventivna varnost nic drugega…..
Lp,
Shanti
Forum je zaprt za komentiranje.