V tujino za dalj časa- dokumenti
Lep pozdrav vsem!
Kmalu odpotujem v eno izmed evropskih držav, kjer bom delala kot varuška-au pair.
Ker ne potujem preko agencije in sem si tudi družino, pri kateri bom živela, poiskala sama,
ne vem natanko, katere dokumente moram imeti s seboj (vize zdaj ne potrebujem več… ) baje da rojstni list v angleščini??
Kje naj prijavim svojo odsotnost (ne bo me od 6 mesecev do 1 leta), na upravni enoti, ali kje?
Sem pa iz Ljubljane.
Hvaležna za vse nasvete!
LP
Na tvojem mestu ne bi s sabo vzel nič posebnega. Pasoš bo že kar dovolj. Ne vem kako je sedaj glede zdravstvenega zavarovanja. Vsekakor se pozanimaj.
Za pol leta tudi nikakor ne bi odjavljal bivalisca v Sloveniji. Če že želiš, pa greš na upravno enoto in se odjaviš, poveš kam greš, in to je to. V tujini pa ponoviš vajko na njihovi upravni enoti in se tam prijaviš.
Vsako odsotnost, daljšo od 3 mesecev je treba prijaviti na območju UE, kjer stalno bivaš. Mislim, da boš tudi ostale inf. o tem, kaj je potrebno urediti v RS dobila na UE. Glede potrebnih postopkov, dokazil, dokumentov, ki jih potrebuješ za ciljno državo, pa ti bodo najbolje svetovali na veleposlaništvu oz. konzulatu te države pri nas, če ne enega ne drugega v RS ni, ti svetujem, da se obrneš na konzularni oddelek Ministrstva za zunanje zadeve oz. prebrskaš po njihovih spletnih straneh.
Srečno!
Jaz sem ze 4 mesece na Irskem kjer prav tak delam kot varuska in sem si tudi sama poiskala preko neta. S seboj sem si vzela samo potni list in narocila sem si zdr. kartico zavarovanja ki ti velja 3 msece potem pa si vsake 3 mesece narocis novo preko neta in ti nekdo od doma poslje. Tukaj imam odprt bancni racun, … kot normalni irski drzavljan.
Prav tako se doma nisem odjavila iz bivalisca.
Svetujem ti samo, da preden se odlocis za druzino se res pozanimaj kaj je tvoje delo in kaj od tebe pricakujejo. Jaz imam tega dela ze pocasi prek glave, ni tak fajn ko si folk predstavlja.
Forum je zaprt za komentiranje.