Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek v penzijo pri 49-ih

v penzijo pri 49-ih

Odgovor na objavo uporabnika
moja mati, 14.12.2021 ob 14:24

Stara 60. Kredit. Dela kot trgovka. Tamladim se fučka. Ona pa krije vse bolniške, vse dopuste, vsa koriščenja ur, vse….Ko pride domov se samo še zvali na kavč. Dela petek in svetek zjutraj popoldan deljeno celi dan u name it. Kaj imajo vnuki od babice? Nič. Razvalina totalna. Da bi šla v bolniško in penzijo. Pa ni šans. Je treba delat. Ne vem na kaj računa….na zlati kip?

očitno tvoji nevzgojeni razgrajači le niso tak blagoslov in služba ne taka muka, kot tebi razlaga.

Poznam že kar nekaj žensk, ki nočejo v penzijo, ker vedo, da se jim bodo tamladi obesili in petek in svetek. V službi lahko vsaj kakšen kofe spijejo v miru.

Glede na to, da delam polovičko in hodita tako ata kot mama čez teden k meni jest…..

Saj bi tudi danes šli delat takoj po OŠ, ampak, kdo te pa takrat zaposli?

fhfgjfg, 10.12.2021 ob 08:47

Mene je moja mama imela pri 40. Okoli 50 leta je šla v penzijo – tedaj so bile neke kolobocije sem tja in se je še to dalo. Sedaj je v penziji 32 leto – penzije ima več kot jaz plače, s tem, da ima rešen stanovanjski problem (hiša prek 200m2 + lepa parcela) in nima otrok za katere mora skrbet oz nikoli nista imela z očetom kredita, in sta našparala lep kupček denarja.

Jaz imam pri 40ih kredit za 3 sobno stanovanje do penzije in 3 otroke pod 8 let. Delovne dobe mi kar nekaj manjka, ker so me po porodniških odpustili, bila je kriza in bla bla bla….pač sem tista j* generacija…

Mama je stara 82 let in bo počasi potrebno razmišljat o domu. Predvidevam, da bom morala doplačevat dom – sem namreč edinka. Zadaj sta že tast in tašča oba nad 75, oba z minimalnimi pokojninami in zdravstvenimi težavami, oba se branita doma kot hudič križa. Ne vem kako bo. Bili so že namigi da naj pustim službo ju oskrbujm ko ne bosta mogla več in dobimo hišo. Nekako ne bi hvala.

Tuki komt rešite tak, da mamo, tasta,taščo date skupi. Eno nepremicnino oddajate plus tri penzije bodo dovolj za plačilo zasebne oskrbovalke. Pa oni si bodo za družbo in manjšo pomoč ala eden kuha kavo, drug na glas prebere cajtng…

Tak smo naredli mi in se imajo fajn, si še kej privoščijo, mi vskocimo med vikendi,…

Jaz sem ful skromna. Če bom pri 60 pri moči, računam, da bom oddajala dodatno nepremičnino (dve stanovanji), kar bo pokrilo stroške. Preidet mislim na polovicni delovni čas, kar bo za priboljške. Dodatno bo bonus, da obožujem vrtnarjenje, vlaganje in delo na majhni kmetiji. Tako mislim do 70, potem bo itak penzija kolikor pač bo. Če ne bom pri moči bom pa od 60. pač na bolniški zarad starostnih težav (sklepi, hrbet, …) do penzije z seveda občasnimi mini prekinitvami.

Potovanj, toplic, morja ne maram. Vnuke naj si otroci sami štimajo, kak obisk, igra, počitnice pa so seveda dobrodošli.

Ko ne bo več šlo pa prodam vse in se kupnino spokam v dom.

Z ženo imava isti cilj, le v penzijo z jaz 45. leti ona 38. Pred 7. leti sva se preselila v Švico, našla dobro službo, že od prvega dne sva se odločila, da bova skromno živela cca 10-12 let, trenutno nama to uspeva, tako da ves prešparan denar sva vložila v nepremičnino v Slo., kjer trenutno gradiva 5 stanovanjsko hišo. Po moji računici, še 2 leti šparanja in gradnja bo zaključena. Nato pa še naslednja 3 let pa za nekaj rezerve.

Vsi pa vemo kolikšne so najemnine v Slo. Tako, da z 5. najemninami se da lepo živeti.

Nasvet za mlado generacijo: “ne čakaj penzijo, penzija pride sama po sebi, ustvari nekaj pred penzijo, tako da uživaš 20 let v tem, da čakaš penzijo” 🙂

Moj plan, 10.12.2021 ob 13:08

Dejansko je tako, da bi moral biti človek tam do 50.leta priden in iznajdljiv, da nekaj ustvari, prihrani, pridela, pozneje pa bi moral uživati v sadovih svojega dela. To je človeka vredno življenje.

Moj plan je tak, da bom kupila dve manjši stanovanji na zelenih lokacijah (Lj, obala) in ju oddajala, kar bo čisto dovolj za pokritje stroškov (skromnejsega) življenja. Potem grem pa na samostojno poklicno pot, bom delala, kolikor in kadar mi bo ustrezalo, če me bo izpolnjevalo tudi dlje, če ne pa do cca 55. leta. Potem pa čakam na penzijo. Življenje je samo eno. Ne mislim ga zapraviti.

In jako mislis izpolniti pkan, dobiti denar za dve nepremicnini?

Ne delajte neumnosti. Zivite svoje zivljenje.

Brez otrok in dobra izobrazba. To je to.

Na zalost  se leta službovanja podaljšujejo in ko je čas za pokoj,smo pregoreli.ŽAL

penzičinpol, 09.12.2021 ob 22:37

Ne me narobe razumeti, lepo je biti z vnuki in uživati življenje, a si pri 49 še mlad in moraš delat, tudi zaradi družbe. Poleg tega ti ne bo pomagalo nobeno dodatno varčevanje, niti dodatno pokojninsko plačevanje, ker je to enostavno prehitro in ti penzija ne pripada. In konec koncev, kdo pa ima vnuke pri 49, saj se tedaj eni komaj lotijo imet otroke

Moja mati je imela mojo sestro pri 20tih in mene pri 21tih. In je pri 42 dobila vnuka tako da je imela pri 49letih 9, 7, 5 in 1letne vnuke.

Kar se pa tiče družbe pa ja bi bilo fajn da se dela čimdal samo kaj ko se vse pokrade. Naši dedki in babice so depali tovarne kjer je delalo po 1500 ljudi. Sedaj pa se vse porazproda in pokrade. In ja včasih so šli v penzijo pri 50tih pa pustili državne blagajne polne in pokojninske blagajne nafilane. Zdej se pa dela do 65 in kljub miljonom ki si jih vplačal je za tabo luknja v proračunu ker se krade več kot se notri daje.

To je čisto napačen način razmišljanja. Zakaj ne bi poskušala najti stila življenja v katerem bi uživala že danes in ne šele v penziji? Morda kakšen hobi ki te veseli in od katerega bi se dalo še kaj zaslužiti? Morda veliko bolj skromno življenje? Veliko se da če je taka želja. To čakanje na vikend, poletni dopust, penzijo….je povsem zgrešen način življenja naše družbe.

Eno je sprememba življenja na zunaj, drugo pa še to kako stvari ki se nam dogajajo sami doživljamo. Veliko se da na tem narediti in bolj uživati življenje že danes.

Ko sem končala faks sem se zaposlila. Hodila kar nekaj let v službo, potem zanosila. Bolniška porodniška odpoved drug otrok tretji otrok. Doma sem bila 5 let. Imela sem dohodek – to sploh ni bila težava, finančno nam ni manjkali nič, bili smo preskrbljeni, mariskaj smo si privoščili.

Ampak po 5ih letih se je meni doma že mešalo.

Komaj sem čakala, da grem v službo.

Kaj pri hudiču pa bi počeli pri 49 v penziji?

Ne rečem par mesecev off bi tudi meni pasalo al pa delovnik 6 ur .

Ampak stalno doma –  tega bi se kmalu naveličala.

Da bom pa doma špilala gospodinjo možu, otrokom in vnukom pa hvala lepa al pa po možnosti še imela kakšnega ostarelega doma….žal nisem človek za to.

Rajši čičam v službi, s plačo si s plačo plačam tetko, da mi spuca stanovanje 1x tedensko,

otroci so že konec OŠ/ SŠ in prihajajo domov za mano – vedno v toplo svetlo in po kosilu dišečo hišo.

Ko bodo imeli svoja partnerstva in svoje otroke pa pričakujem da se bodo organizirali skupaj s svojimi partnerji tako, da bodo svoja življenja furali sami, ne pa kot privesek babice in dedka. Na vnuke bom z veseljem popazila tu in tam in jih kak vikend/počitnice vzela na počitnice – vsak dan pa zagotovo ne.

Moja želja bi mogoče edino bila, da bi bila finančno tako močna, da bi nama dohodek 6 ur zadostoval in bi delala od 55-65 6 ur.

Pri 49 v penzion? Poznam primer 40-letnice, ki je šla v redno penzijo. Beneficiran delovni staž. Osebno sem v dvomih da jo bom dočakal, kaj šele zasluženo užival. Ne bo s čim. (€). Iz pisarne, kjer sem začel kariero, jih je že 5 umrlo. Trije so šli v redno penzijo in so umrli v roku enega leta, dva je nista dočakala. Vsi umrli za rakom …

Moja mami na primer. 1. vnuka je dobila pri 40. Sedaj je star 24. Ona je imela sestro pri 20, sestra pa prav tako sina pri 20. Sedaj je babi 7 vnukom, pri njenih 64 letih.

Za 1. vnuka so pa vsi mislili, da je njegova mami.

Kdo, 16.12.2021 ob 20:32

Moja mami na primer. 1. vnuka je dobila pri 40. Sedaj je star 24. Ona je imela sestro pri 20, sestra pa prav tako sina pri 20. Sedaj je babi 7 vnukom, pri njenih 64 letih.

Za 1. vnuka so pa vsi mislili, da je njegova mami.

Tole je bilo misljeno za gospo, ki je sprasevala, kdo je babi pri 49 letih…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close