Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek v penzijo pri 49-ih

v penzijo pri 49-ih

Jaz pa hočem prilesti do vodstvenega delovnega mesta nekje tako, da bom imela bolj free delovni čas. Tako bom lahko združila svoj hobi in vseeno ohranila glavo v razmišljanju.

Kredit bom imela poplačan pri dobrih 50ih. Otroka bosta v letih, ko bosta se mogla postaviti na svoje noge. Čas bo zame in za moža, ki bi takrat sicer že blizu penzije.

Jaz sem ostala doma pri 55. letih. Firma je šla v stečaj, le kdo bi me zaposlil pri teh letih. 19 mesecev sem bila na zavodu, nato sem bila še 6 mesecev brez nadomestila. V penzijo sem tako šla pri 58. letih, zaposlila sem se pri 18. letih in pol, takoj po končani srednji šoli. Študirala sem ob delu, šolnino sem si plačevala sama.

Tisti čas, ko sem ostala doma, nisem lenarila. Skrbela sem za ostarelo mamo, ki je bila stara skoraj 90 let in je bila večinoma v postelji, poleg tega sem občasno pazila tudi na vnuka. Nikoli mi ni bilo dolg čas, vedno je bilo kakšno delo. Če bi bila v tem obdobju zaposlena, bi morala mama iti v dom, vnuk pa v jasli.

Če greš prej v penzijo, daš prostor mlajšim generacijam. Ko si star blizu 60, si že dokaj izgaran in izčrpan, začnejo se tudi zdravstvene težave, mladi pa so polni elana in energije. Prav se mi zdi, da se da mladim možnost. Neumno se mi zdi, da starejši delajo, že vsi bledi in sivi, mladi pa so doma. To je narobe svet!

Odgovor na objavo uporabnika
congumingu, 09.12.2021 ob 22:30

Garat je treba, prihraniti denar in ga na stara leta samo lepo obračat. Ali mogoče vložiš v kakšna stanovanja in oddajaš. Eni tudi oddajajo tu svoje stanovanje, pa se preselijo na primer v Indijo in tam z najemnino živijo kot lordi. Če ti ni problem iti stran, zakaj pa ne. Že v Bosni na primer lahko lepo živiš za na primer 500 evrov na mesec.

V Indijo ali v Bosno? In ko te vrže bolezen, kam greš k zdravniku?

o lady ann, 10.12.2021 ob 12:06

Jaz sem ostala doma pri 55. letih. Firma je šla v stečaj, le kdo bi me zaposlil pri teh letih. 19 mesecev sem bila na zavodu, nato sem bila še 6 mesecev brez nadomestila. V penzijo sem tako šla pri 58. letih, zaposlila sem se pri 18. letih in pol, takoj po končani srednji šoli. Študirala sem ob delu, šolnino sem si plačevala sama.

Tisti čas, ko sem ostala doma, nisem lenarila. Skrbela sem za ostarelo mamo, ki je bila stara skoraj 90 let in je bila večinoma v postelji, poleg tega sem občasno pazila tudi na vnuka. Nikoli mi ni bilo dolg čas, vedno je bilo kakšno delo. Če bi bila v tem obdobju zaposlena, bi morala mama iti v dom, vnuk pa v jasli.

Če greš prej v penzijo, daš prostor mlajšim generacijam. Ko si star blizu 60, si že dokaj izgaran in izčrpan, začnejo se tudi zdravstvene težave, mladi pa so polni elana in energije. Prav se mi zdi, da se da mladim možnost. Neumno se mi zdi, da starejši delajo, že vsi bledi in sivi, mladi pa so doma. To je narobe svet!

…ja in ne … tole o mladih/starih & delo …ker, sori, nihče ni vplačeval, ne vplačuje za črpanje pokojnine še več kot je pa delal —sedaj pa imamo scenarije, oz.”posnete filme” :), ko je folk pri 100ih in čez letih (statistika pravi, da je Slovencev v 2020, ki so starejši kot 100, več kot 250 …), se pravi generacija, ki je delala max 30 let, koristi pa pokojnino 40 – 50 let…

..in sedanje delovno aktivno prebivalstvo nima kaj razmišljati o krajsi delovni dobi, kvečjemu krepko čez 60 bo treba dejavno delati – da ne omenjam tistih, ki so redno šele krepko po 20em začeli delati…

pa na hitro še o “fami” o zgaranosti – ja, v službi zgarani, v pokoju pa taksisti, animatorji, kuharji, vzgojitelji … (malo -veliko pretiravanje, a ne…)

Nihče vas ne sili da delate do 64ga leta. Samo pač za svojo “penzijo” poskrbite pa greste lahko v penzijo pri 30ih če je želja. Ne moreš pa pričakovati da boš 30 let delal pa 40+ penzijo prejemal. Včasih so šli prej v penzijo ja. In prej delat. Sedaj imaš ljudi pri 30+ brez dneva delovne dobe. Kako lahko en tak pričakuje da bo šel v državno penzijo pri 50ih? Moja mami je začela delati pri 16ih letih, v penzijo je šla pri 56ih. Jaz sem se zaposlila redno pri 26ih. Logično da ne morem it v penzijo (državno) pri istih letih kot ona. Od kje točno naj bi se to financiralo? 30 let kao šolanja (financiranega od zaposlenih), 20 let dela (vplačuješ za vse to) in potem 40+ let penzije? Po kakšni logiki to? Mislim da je 40 let čisto normalna cifra za vplačevanje. Kot že rečeno, nihče te ne sili delati toliko časa če si se finančno zmožen preživljati brez zaposlitve že prej.

Tu prav pride tale koronca in cepljenje 3-4x letno.

Bo jih kar nekaj poškripalo še pred penzijo.

Pa bo plac za mlade.

Ne bo treba socialne plačevat.

Pa ne penzije izplačevat.

Pa zdravstvena blagajna bo prišparala.

Pa v domovih za ostarele bo plac.

Dejansko je tako, da bi moral biti človek tam do 50.leta priden in iznajdljiv, da nekaj ustvari, prihrani, pridela, pozneje pa bi moral uživati v sadovih svojega dela. To je človeka vredno življenje.

Moj plan je tak, da bom kupila dve manjši stanovanji na zelenih lokacijah (Lj, obala) in ju oddajala, kar bo čisto dovolj za pokritje stroškov (skromnejsega) življenja. Potem grem pa na samostojno poklicno pot, bom delala, kolikor in kadar mi bo ustrezalo, če me bo izpolnjevalo tudi dlje, če ne pa do cca 55. leta. Potem pa čakam na penzijo. Življenje je samo eno. Ne mislim ga zapraviti.

ahmm, 10.12.2021 ob 12:41

…ja in ne … tole o mladih/starih & delo …ker, sori, nihče ni vplačeval, ne vplačuje za črpanje pokojnine še več kot je pa delal —sedaj pa imamo scenarije, oz.”posnete filme” :), ko je folk pri 100ih in čez letih (statistika pravi, da je Slovencev v 2020, ki so starejši kot 100, več kot 250 …), se pravi generacija, ki je delala max 30 let, koristi pa pokojnino 40 – 50 let…

..in sedanje delovno aktivno prebivalstvo nima kaj razmišljati o krajsi delovni dobi, kvečjemu krepko čez 60 bo treba dejavno delati – da ne omenjam tistih, ki so redno šele krepko po 20em začeli delati…

pa na hitro še o “fami” o zgaranosti – ja, v službi zgarani, v pokoju pa taksisti, animatorji, kuharji, vzgojitelji … (malo -veliko pretiravanje, a ne…)

In kaj zdaj predlagaš? Da se tiste ta stare postreli, ali da se jim vzame pokojnino? Ali da se delovno dobo podaljša do 80. leta? Kaj misliš, da je tistim, ki so stari 100 let strašno lepo, še posebej, če so priklenjeni na posteljo?

Dajte, ustavite se malo, ne veste, kaj bo z vami jutri. Nekateri si mislite, da ne boste nikoli stari! Da bos te večno na vaših delovnih mestih nenadomestljivi???!!!

Jaz sem ostala doma po sili razmer, če ne bi bilo stečaja, bi svojo delovno dobo pripeljala do konca. Tako pa sem imela “srečo” v nesreči, da se mi je vse lepo izteklo.

o lady ann, 10.12.2021 ob 13:12

In kaj zdaj predlagaš? Da se tiste ta stare postreli, ali da se jim vzame pokojnino? Ali da se delovno dobo podaljša do 80. leta? Kaj misliš, da je tistim, ki so stari 100 let strašno lepo, še posebej, če so priklenjeni na posteljo?

Dajte, ustavite se malo, ne veste, kaj bo z vami jutri. Nekateri si mislite, da ne boste nikoli stari! Da bos te večno na vaših delovnih mestih nenadomestljivi???!!!

Jaz sem ostala doma po sili razmer, če ne bi bilo stečaja, bi svojo delovno dobo pripeljala do konca. Tako pa sem imela “srečo” v nesreči, da se mi je vse lepo izteklo.

Nihce tega ne pravi, a dejstvo je, da se živi dlje in ne samo životari, temevec je, hvala bogu, zivljenje starejših že sedaj v marsikaterem pogledu kvalitetnejše kot je bilo še pred desetletji; a vendar, zatiskati si oči, da je oddelanih 40 let ‘tu mač’, ob tem pa ‘racunati, da bo priliv mesečno dolga desetletja zadostoval z avse potrebe, …iluzija. Ne more.

Jaz se pa prav vidim v službi do 60 leta. Ker imam res prijetno službo, če bo tako ostalo. Vnukov do takrat ne bom imela, sem imela sama pozno otroke, najbrž tudi oni ne bodo imeli otrok že pri 20 letu … Je pa res, da je vprašanje, kako visoka bo takrat penzija in ali bom samo životarila ali živela z njo

Ne berete gluposti po fb in instagramu, a berete starševski cvek ???

Niso vsi stari onemogli in v posteljah. Imaš kar krepke stoletnike in stoletnice.

V Laosu, na Tajskem itd. boste živeli kot Lordi za 100 € na mesec. Pa še nafukali se boste moški, saj so tam dekleta po 1 $.

Js sem stara 41 in imam 2,5 leti starega vnuka.  Hodim v službo in ob prostem času uživam z vnučkom in s še tremi mladoletnimi hčerkami (15,10 in 6).

To me ohranja mlado.

ha,ha,ha, jaz sem bila babica pri 38-ih.  Če je šla pa njena babica v penzijo pri 49-ih, to pomeni, da je začela delati takoj po OŠ, in je napolnila 35 let delovne dobe. Kaj je s tem narobe?

Tisti, ki hitro začnemo. Jaz sem bil dedek pred 40.

Si že slišala za kripto valute?

Malo se pozanimaj. 50€ na mesec ti lahko prinese zajeten kupček v 10-15 letih, predvidevam, da si stara nekje 35.

poznam ljudi, ki so se upokojili že pri 40.

Slišal sem za nekatere, ki so izgubili zajeten kupček. Ni logike, da bi vsi zaslužili

mijav mijav, 10.12.2021 ob 07:40

Boljše življenje, 10.12.2021 ob 05:27

penzičinpol, 09.12.2021 ob 22:37

Ne me narobe razumeti, lepo je biti z vnuki in uživati življenje, a si pri 49 še mlad in moraš delat, tudi zaradi družbe. Poleg tega ti ne bo pomagalo nobeno dodatno varčevanje, niti dodatno pokojninsko plačevanje, ker je to enostavno prehitro in ti penzija ne pripada. In konec koncev, kdo pa ima vnuke pri 49, saj se tedaj eni komaj lotijo imet otroke

Mlad moraš imeti otroke, ker imaš še energijo zanje.

mlad moraš biti zato, da imajo stari starši energijo, da vzgojijo še vnuke. Tale avtorica je eno leno babše, ki vidi samo sebe in svojo rit. Tale njena babica je šla delat v fabriko s 15 leti, šla v penzijo pri 49 , potem je dobila na grbo še vse vnuke in najbrž tudi vsaj eno družino svojih otrok za kuhanje in pucanje. Haha pa uživala je na vrtu seveda, avtorica ne more uživat na vrtu, ker ima predolge kremplje. Sedaj ko bo babica  rabila pomoč, se bodo pa vsi poskrili. Seveda tole babše moti, da njena starša še delata, ker jima ne more poturiti svojih otrok v varstvo za 24 ur na dan, večino dni v letu.

Tukaj se pa strinjam z vami!?

Imam idejo, ki preverjeno deluje

vec na mail

ubkilka, 09.12.2021 ob 22:24

Stvar je taka, da je šla moja nona v penzijo pred petdesetim letom. Zdaj jih ima čez 80, še vedno čila in zdrava in dokaj vesela. Že več kot 30 let uživa, najprej z vnuki, potem s svojim vrtom, psom itd … Moja starša pa … Oče že 64, še vedno dela. Mama 60, še vedno dela, mama pregorela, nima časa za pospravljat, nima časa za vrt, vnuke … In jaz ne mislim tako. Logično, pri 49 zdaj niti ne morš v penzijo, pa me vseeno mika, sem si zadala za nek cilj, da bi pa takrat začela res v miru uživat … Kaka ideja, kako?

Tvoja starša sta se ujela v hudičev krog iz katrege ne moreta, sploh pa ne pri teh letih.

Jaz bom čez par let 50… Prodal sem firmo, sicer prislužil dovolj tudi, če ne bi prodal firme in prenehal s sodelovanjem v “podganji dirki”. Ustalil sem se v severni Dalmaciji.

Vic je v tem, da znaš določiti pravi trenutek za izstop iz “podganje dirke”. Če tega ne zmoreš pač garaš do kraja. Nekaterim pa je tak način življenja edini znan, zato v njem vztrajajo do konca.

V severni Dalmaciji? Kje?

Greš na ZPIZ in rečeš, da si transage… da se ti počutiš staro 65 in da moraš v penzijo. Tako, kot se oni počutijo, da so ženske ujete v moškem telesu ali pa obratno pa jim država plača operacijo.

Stara 60. Kredit. Dela kot trgovka. Tamladim se fučka. Ona pa krije vse bolniške, vse dopuste, vsa koriščenja ur, vse….Ko pride domov se samo še zvali na kavč. Dela petek in svetek zjutraj popoldan deljeno celi dan u name it. Kaj imajo vnuki od babice? Nič. Razvalina totalna. Da bi šla v bolniško in penzijo. Pa ni šans. Je treba delat. Ne vem na kaj računa….na zlati kip?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close