Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › V občini mengeš pes ubil otroka

V občini mengeš pes ubil otroka

Sklepam tudi, da puncka ni bila prvic na tem dvoriscu. In reakcija psa nakazuje,da z njim ni bilo vse ok

Res je, ne hodiš po tujem dvorišču naprimer, to prepreči ja.

Cisto vsakemu psu se lahko strga. Vsakemu. Nima to veze z lastnikom.
[/quote]
Ampak če se strga čivavi ali basetu ali koker španjelu niti pod razno ne more pokončat ene 8-letnice. Zato bi morali velike in nevarne pasme prepovedati oz. izdajati posebno dovoljenje kot za orožje.

Res je, ne hodiš po tujem dvorišču naprimer, to prepreči ja.
[/quote]
Tudi nagobcnik prepreci. Sploh ce imas nevarnega psa.

Otroci so kot list praznega papirja, kar jih naučiš od majhneg (pač človek je sprogramirano bitje, vsak nauk, slika in disciplina se usidra v podzavest in potem podzavestno tudi kot odrasel počneš ene stvari ) to počne tudi kot odrasel.
Ko sta bila moja otroka majhna so letele zoge taksne in drugačne k sosedom. Kaj storis v tem primeru.? Sosedu pozvonis, se opravicis in prosiš ce ti vrne zogo. Če ni nikogar doma greš kasneje ali drug dan po žogo. Ce želiš kaj od sosedov jih pokličeš po mobitelu ali pozvoniš na ograji, nikoli ne plezas cez ograjo in ne vstopas na tuje dvorisce ceprav so vrata odprta in ceprav vsak dan pijes kavo s sosedi. Se danes jima je to ostalo, primer : nikoli ne vstopita v najino spalnico brez da potrkata, ceprav vcasih sploh ni potrebe po trkanju, to je podzavestno dejanje nauceno iz otroštva . Temu se rece disciplina, vtisne se ti kot otroku v podzavest in tudi kot odrasel potem postopas tako. To je isto kot ce otroka od malega navadis nekih delovnih ali ucnih navad, ki jih mora vsak dan ponoviti in jih v tem dnevu dokoncati, kot odrasli je ze sprogramiran, da mora to in to delati nrp. ne sme zamujati, raje pride 10 min prej kot zadnji trenutek.
Kaj se dogaja danes z otroci- nobenega programa, vse je od danes do jutri in brez predhodnega razmisleka. Ne mislim na to nesrecno dete, naj počiva v miru. Starsi morali boste vse moči napeti v disciplino, po hudem ni vec nic pomembno , hudo se prehitro zgodi kadar si previden, se hitreje ko otrok nima ne discipline ne vzorcev, ki jih vanj položimo od majhnega. Ne vstopajte na tuja dvorišča, ce vas lastnik ne pricakuje ali brez vednosti lastnika- nikoli.

Ampak če se strga čivavi ali basetu ali koker španjelu niti pod razno ne more pokončat ene 8-letnice. Zato bi morali velike in nevarne pasme prepovedati oz. izdajati posebno dovoljenje kot za orožje.
[/quote]

Tole pač ni res. Ubije te lahko tudi čivava. Samo pravo žilo mora pregriznit.
Kje vraga ste zasledili, da je ta pes deklico razkosal, raztrgal??? Morda je šlo točno za to; ugriz v vrat in izkrvavitev iz vratne arterije? Ali dimeljske?

Ta pes, če ne bi otroka bi pa koga drugega napadel.

Seveda bi lahko napadel kakšnega človeka ali pa žensko…

Houston..
do we have a problem here?

Aja psa je treba dat uspavat, tukaj sploh ni debate.

kaj pa hodijo po tuji posesti ti tipi?

Žal si take pse nemalokrat nabavijo ravno lastniki, ki so zanje najmanj primerni.

Imaš prav, če nekdo zleze čez ograjo v živalski vrt in vlomi v tigrovo kletko, je treba tigra uspavat, direktorja zoo pa kazensko preganjat.

Nima kaj tuj otrok delati na mojem dvorišču, ograjeno ali ne, nima veze. Če pa hodi po mojem otrok ali odrasel, si je pa sam kriv, če pade v luknjo, se poreže na kosi, ga kljune noj v čelo.

Če ti odleti žoga, si pač nesposoben. Če si ensposoben, zvoniš ali pokličeš lastnika dvorišča, da ti dovoli iskanje žoge ali pa ti jo sam vrne. Če ga ni, pač počakaš oziroma prideš drugič.

Tigra imaš lahko, ampak zanj veljajo strožji predpisi kot za psa. V praksi ga v Sloveniji nima nihče, ima pa en par za zelo visoko ograjo geparde.
[/quote]
Ni čisto tako. Smo v Sloveniji, ne v Ameriki. Sem šla prav pogledat, kakšna je pri nas sodna praksa, in lepo piše, da je to, da se neka tuja oseba znajde na tvojem domačem dvorišču brez tvojega izrecnega povabila, predvidljiv dogodek in se tega moraš zavedati ter temu primerno ravnati. Zaradi tega tudi ne smeš imeti tam (oz. vsaj na relaciji med vrati tvoje ograje ter tvojimi vhodnimi vrati) ničesar takega, kar bi lahko povzročalo nevarnost. V nasprotnem primeru si v primeru nesreče ti odgovoren za povzročanje splošne nevarnosti.

Kar je tudi čisto logično, ker ne glede na to, da gre za tvojo nepremičnino, to ne pomeni, da nima nihče upravičenega razloga za vstop nanjo. Recimo poštar, policija, gasilci, reševalci, kdorkoli drug, če zazna, da se pri vas nekaj nevarnega dogaja in pride nudit pomoč itd. Ali pa, da na dvorišče nenapovedano vstopi otrok. Tudi to se dogaja, kar moraš vzeti v zakup.

Meni je o tem primeru izredno težko pisati, ker gre za tako veliko tragedijo. Moje sožalje staršem in družini deklice. Sočustvujem tudi z lastniki psa, ker sigurno niso niti v sanjah pomislili, da bi se lahko zgodilo kaj tako tragičnega.

Kar se tiče odgovornosti lastnikov psa, sem sicer iz naše sodne prakse izluščila nekaj dejstev:

– pomembno je, če je pes že kdaj prej koga ugriznil, ker ima tak pes status nevarnega psa. Če je v zadnjem času kazal znake popadljivosti ali agresije, se ga ravno tako lahko obravnava kot nevarnega psa, čeprav nima te uradne označbe (in so v tem primeru lastniki dolžni zanj skrbeti kot za nevarnega psa, ne kot za nenevarnega). Za nevarnega psa je določeno, da ni dovolj, da je samo privezan na domačem dvorišču, ampak mora tudi nositi nagobčnik.

– v Sloveniji ne poznamo “nevarnih pasem”, ampak se presoja nevarnost vsakega psa posebej.

– pomembno je, kakšen je bil to sedaj znan karakter psa, zgodovina, šolanje, skrb zanj itd.

– je vstop nepovabljenih oseb na dvorišče t.i. “predvidljivi dogodek” in naj bi zato pes, ki je privezan na dvorišču, imel dovolj kratko vrv/povodec/ketno, da tuja oseba lahko prečka dvorišče do vhodnih vrat tako, da se psu lahko izogne

– je pomembno ali nekdo prostovoljno pristopi k psu ali ne

– je pomembno, kako nekdo ravna s psom

– je pomembno ali ima nekdo dovoljenje lastnika za pristop k psu oz. za vstop na posest

– je pomembno, če je na vratih zunanje ograje jasno označeno, da je na dvorišču pes (“pozor hud pes”)

To so gola dejstva, jih upošteva sodišče.

Zdaj, kaj je moralno in pravilno, pravično in primerno, je pa nekaj drugega in v dotičnem primeru nobena sodba ne bo prinesla niti utehe, niti rešitve, niti ničesar drugega v resnici vrednega, ker se je zgodila tragedija. In bo to tudi ostala, ne glede na to, kaj in kako sodišče odloči.

ČE hoče otrok pozvonit mora do bajte, ker imajo hiše zvonec pri vratih.
Pes ima ketno tako dolgo, da ravno seže do dovoza do bajte.
Če se spozabiš mimogrede stopiš na območje, ki ga doseže pes.

Je bil to domači pes?

[/quote]

Sem se že večkrat vprašala, zakaj na kmetih nimate zvonca na zunanji strani ograje, če je znotraj nje spuščen pes? Že poštar ima lahko težave, če naj bi vročil pošiljko osebno. Kaj šele naključni obiskovalci.

Da te pes spusti – ob odklenjenih vrtnih vratih oz. tam, kjer ograje ni – do vhoda hiše, da pozvoniš in potem ne več stran, dokler ne pride lastnik, se sicer bere “red je red”. Zase pa vem, da k taki hiši ne bi hodila. Čeprav bi želela lastnike obiskati oz. jim kaj pomembnega sporočiti.

Ni čisto tako. Smo v Sloveniji, ne v Ameriki. Sem šla prav pogledat, kakšna je pri nas sodna praksa, in lepo piše, da je to, da se neka tuja oseba znajde na tvojem domačem dvorišču brez tvojega izrecnega povabila, predvidljiv dogodek in se tega moraš zavedati ter temu primerno ravnati. Zaradi tega tudi ne smeš imeti tam (oz. vsaj na relaciji med vrati tvoje ograje ter tvojimi vhodnimi vrati) ničesar takega, kar bi lahko povzročalo nevarnost. V nasprotnem primeru si v primeru nesreče ti odgovoren za povzročanje splošne nevarnosti.

Kar je tudi čisto logično, ker ne glede na to, da gre za tvojo nepremičnino, to ne pomeni, da nima nihče upravičenega razloga za vstop nanjo. Recimo poštar, policija, gasilci, reševalci, kdorkoli drug, če zazna, da se pri vas nekaj nevarnega dogaja in pride nudit pomoč itd. Ali pa, da na dvorišče nenapovedano vstopi otrok. Tudi to se dogaja, kar moraš vzeti v zakup.

Meni je o tem primeru izredno težko pisati, ker gre za tako veliko tragedijo. Moje sožalje staršem in družini deklice. Sočustvujem tudi z lastniki psa, ker sigurno niso niti v sanjah pomislili, da bi se lahko zgodilo kaj tako tragičnega.

Kar se tiče odgovornosti lastnikov psa, sem sicer iz naše sodne prakse izluščila nekaj dejstev:

– pomembno je, če je pes že kdaj prej koga ugriznil, ker ima tak pes status nevarnega psa. Če je v zadnjem času kazal znake popadljivosti ali agresije, se ga ravno tako lahko obravnava kot nevarnega psa, čeprav nima te uradne označbe (in so v tem primeru lastniki dolžni zanj skrbeti kot za nevarnega psa, ne kot za nenevarnega). Za nevarnega psa je določeno, da ni dovolj, da je samo privezan na domačem dvorišču, ampak mora tudi nositi nagobčnik.

– v Sloveniji ne poznamo “nevarnih pasem”, ampak se presoja nevarnost vsakega psa posebej.

– pomembno je, kakšen je bil to sedaj znan karakter psa, zgodovina, šolanje, skrb zanj itd.

– je vstop nepovabljenih oseb na dvorišče t.i. “predvidljivi dogodek” in naj bi zato pes, ki je privezan na dvorišču, imel dovolj kratko vrv/povodec/ketno, da tuja oseba lahko prečka dvorišče do vhodnih vrat tako, da se psu lahko izogne

– je pomembno ali nekdo prostovoljno pristopi k psu ali ne

– je pomembno, kako nekdo ravna s psom

– je pomembno ali ima nekdo dovoljenje lastnika za pristop k psu oz. za vstop na posest

– je pomembno, če je na vratih zunanje ograje jasno označeno, da je na dvorišču pes (“pozor hud pes”)

To so gola dejstva, jih upošteva sodišče.

Zdaj, kaj je moralno in pravilno, pravično in primerno, je pa nekaj drugega in v dotičnem primeru nobena sodba ne bo prinesla niti utehe, niti rešitve, niti ničesar drugega v resnici vrednega, ker se je zgodila tragedija. In bo to tudi ostala, ne glede na to, kaj in kako sodišče odloči.
[/quote]
Še to dodam: enkrat sem nekje prebrala, da so v Avstriji zakonodajo spremenili tako, da so definirali nevarne pasme psov. Kdor želi postati lastnik psanevarne pasme, mora najprej opraviti neko izobraževanje in pridobiti licenco.

Ne bi bilo popolnoma nič narobe, če bi tudi pri nas začeli delati kaj v tej smeri. Kot ste že mnogi napisali, si čisto preveč pogosto bolj zahtevne pasme omislijo taki ljudje, ki zanje niti slučajno niso primerni.

[/quote]
Ja to je lahko tezava ce ni zvonca, se strinjam. V tem primeru je alternativa mobi.
Mi smo v mestu, imamo ograjo, zvonec, kamere, alarme, skoz zaprta vrata, varnost na visokem nivoju, nimamo pa psa, se je ze zgodilo da so nam solarji cez plezal pač otroška navihanost. Jaz se nisem jezila, lepo sem vrata odprla in jih pospremila ven, da ne bi kdo z ograje padel. Kaj ce bi bila jaz malo zmesana in bi koga s kijem po glavi.?
Se enkrat to govorim na splošno, ta tragedija ki se je zgodila je strasna tako za otroka kot lastnike psa. Namesto hudih psov naj si lastniki nabavijo varnostne sisteme, bo manj hudo.

Še nekaj dodajam vsem neuravnovešencem, ki so celo ponosni, da bi njihov pes reagiral isto. Žal z svojimi ekstremno omejenimi možganskimi kapacitetami niste sposobni razumet, da vas bo to nekega dne še drago stalo. Tak pes ne le, da lahko napade kogarkoli, lahko napade tudi nekoga od vam bližnjih in tudi konec koncev vas. Ekstremno upam in držim pesti, da jih v tem primeru ne skopi nihče drug kot VI! In to konkretno, ne le par šivčkov. Vsak gnus, ki ni sposoben pokazati trohico empatije do umrlega OTROKA si najmanj to zasluži. Upam iskreno pa še najbolj, da bo ta primer tisti odločilni, ko se bo tudi spremenil zakon in bodo takšnim jakim mudonjam kot ste pobrali psa še preden se lahko zgodi kakršenkoli napad in je še prostora za prevzgojo. V tem primeru ga žal ni več. Jaz od danes dalje kličem policijo za vsakega psa brez povodca, brez opozoril in brez debate! Pa bila čivava ali doberman. Za vsakega “izgubljenjega” ala ga izpusti da gre sam na sprehod – zavetišče. Da pa se pes še zakadi vame “ker bi se rad le igral” se pa pripravite še na zasebno tožbo poleg policije. Bog ne daj da se pozna ena praska ker boste plačevali do konca življenja – garant. Skrajni čas, da vse neodgovorne lastnike spravimo v red. Držite se pravil ali ostanite brez psa, simpl. Saj pes ni vaša pravica, to si boste mogli dat dopovedat. In da nima pravice napadat ljudi – NIKJER! Ne na javni, ne na zasebni površini. Država ukrepaj!! Skrajni čas da se neuravnovešenim psihopatkom z manjvrednostim kompleksom zaradi revščine spodaj in med ušesi onemogoči lastništvo psa.

Celotna situacija je tragična. Sedaj to besedno dokazovanje kater forumski ego ima prav je dobesedno idiotsko in narcisoidno in brez kančka sočutja. Deklica je mrtva, zaznamovani so pa prav vsi. Če se poskušate dati v kožo v vse deležnike, boste videli, da je za vse težavno. Ne eni stran imaš mrtvega otroka, na drugi strani pa vedenje, da je tvoje posredno dejanje pripeljalo do smrti otroka. Za nikogar ni lahko.

Psa so imeli na verigi še poleg ograje, torej so očitno vedeli, da ni ravno “mucek”. Če ni zaveden kot nevaren, mu ni treba nositi nagobčnika, na domačem dvorišču pa itak ne.
Kar je tukaj kriv pes, je to, da ni lajal in renčal, še preden je deklica prišla dovolj blizu – lahko pa, da je, pa je vseeno rinila naprej. Ampak kot si napisal-a, otroci imajo svojo pamet in kdaj naredijo neumnost. Jaz mislim, da so lastniki vseeno ravnali dovolj preventivno, razen da je bila ograja odprta oziroma se je dala odpreti, ni bila zaklenjena. Lahko, da ga je že kdaj božala, ko so bili lastniki zraven, in je mislila, da bo okej tudi, ko jih ne bo.
Pes mora imeti ta zadržek, preden ugrizne, samo tukaj res ne vemo vse zgodbe. Mene je kot otroka ugriznil pes, pa me je dobro poznal, jaz pa očitno njega ne dovolj dobro.
Vsi si verjetno želimo, da se ne bi zgodilo. Grozna tragedija je, a mislim, da je vseeno kriv splet okoliščin, ne lastniki in pes.
[/quote]

Ne vemo, kako se je puncka priblizala, kaj ce mu je prisla za hrbet in je refleksno reagiral, se presteasil. . Ce bi prisla direkt pred njega, ga gledala v oci, da jo pes vidi, bi zagotovo prej zalajal, in jo tako odgnal oziroma preprecil njeno priblizevanje.

Ker je branil svoje najdražje?

Pravilno! Toži ga do te mere, da če ne bo imel denarja, da bo ledvice prodal. Ko ga jebe, naj se nauči kaj je odgovornost.

Naj kar pripravijo kakšno linijo več. Jaz bom klicala za vsak pasji drek!!! Nemogoči ste pesjakarji. Ne sam da nam serjete po otroških igriščih, v Domžalah na otroskem igrišču (pri lokalu Faraon) se nonstop sprehajajo psi brez povodcov. Pa ne samo igrišču ampak po celi tisti sprehajalni poti. Ko hodiš tam dobesedno vohaš pashi drek in scanje, nerava ne dohaja to pucat za vami. Svinjarija taka da ti je slabo.
Občina se potrudi, zrihta sprehajalne poti in igrišča na koncu je pa vse skupaj last psov in pasjejebcev!!!! Prokleto res je to, da veste! Vse bom poslikala in prijavlaja, posnela pa če je to zadnja stvar ki jo bom počela v življenju.

Še to dodam: enkrat sem nekje prebrala, da so v Avstriji zakonodajo spremenili tako, da so definirali nevarne pasme psov. Kdor želi postati lastnik psanevarne pasme, mora najprej opraviti neko izobraževanje in pridobiti licenco.

Ne bi bilo popolnoma nič narobe, če bi tudi pri nas začeli delati kaj v tej smeri. Kot ste že mnogi napisali, si čisto preveč pogosto bolj zahtevne pasme omislijo taki ljudje, ki zanje niti slučajno niso primerni.
[/quote]

Imaš prav, v Sloveniji, kjer ni nobene kulture, je ‘predvidljivo’, da ti po tvoji posesti skačejo osebe, ki tam nimajo kaj iskati. Pa četudi imaš 2 metra zid in z zapisi, da je privat in vstop prepovedan.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close