V naši vasi je cel kup neodgovornih lastnikov popadljivih psov ki imajo pse spuščene
Včeraj sem šla na sprehod in se v mojo psičko zapodi Šarplaninka, ki je bila spuščena. Sem jo prepodila z palico, tako da ni prišlo do pretepa, nato pa šla k lastniku in on čist ignorantsko reče, da je ta kužika čist prijazna. Nisem mogla verjeti. Lastniku sem rekla, da naslednjič kličem policijo. Namesto da bi se opravičil, me gleda ves zaboden in poln sovraštva. Ljudje so res blesavi. Zadnjič isto. En velik pes, 60 kg se podi za menoj, ko sem mimo pripeljala z motorjem.. Sem mu komaj ušla, noge sem gor držala, ker me je hotel šavsniti, za menoj je tekel še 300 m. Ma noro…. Takim bi privoščila, da bi jih nekdo tožil in da bi se ti lastniki končno zavedali, da je lastništvo psa odgovornost in da če psa spustijo, naj ga imajo tisti čas pod kontrolo, ne da prosto šeta po vasi. Ljudje so skrajno brezobrazni. Sama imam celo življenje pse, a imamo vse zagrajeno okoli hiše, psička pa je notranja.
To je obup, pri nas podobno., Jaz sem parkrat poklicala policijo, pa na sprehod grem z porajklom v roki. Zadnjič sem enga psa z palico podila, lastnik pa gledal kot eno tele. Se strinjam avtorica, taki bi rabili eno poučno dozo, da bi jih nekdo tožil. Mi imamo v vasi enega psa, ki je ugriznil otroka na javni cesti, lastnik pa ima še naprej psa spuščenega, briga ga.
ti verjamem. Tudi meni gre zelo na živce. Nikamor sploh ne moreš več brezskrbno na sprehod.
sama nimam psa sem pa zadnjič opazovala dva psa in dva lastnika – glede te prijaznosti psa, ki jo omenjaš.
Namreč lastnik z velikim psom (ne vem katere pasme), je tega svojega psa sprehajal po travniku na povodcu. na bližnji klopci so bili eni otroci, med njimi je imela ena punčka malega psa (ena mala pasma) še manjši kot maltežan. In tisti mali pes, je bil ob klopci spuščen. Zagotovo bi vsi zanj rekli,da je tako prijazen mali kuža. No in ta kuža, ko je videl onega velikega na drugi strani travnika se je v laježu zapodil proti velikemu psu na povodcu. Če se ta mali ne bi zapodil proti njemu, ga veliki pes sploh opazil ne bi, ker se je mirno sprehajal na povodcu s svojim lastnikom.
In ko je lastnik pasa na povodcu videl to je rekel samo tem otrokom, če bo kaj narobe jaz vam nisem kriv, moj pes je na povodcu, vi vašega nimate.
En fant iz skupine otroke se je zapodil za njihovim malim psom in ga komaj ujel, da se ni zagnal v tavelikega.
Toliko o prijaznosti psov in da oni se ne zaganjajo in so sami prijazni mali kužki.
Če bi se kaj zgodilo bi se ziher govorilo veliki pes raztrgal malega, ampak dejansko se je mali zagnal z vsem šusom in na ves glas z lajanjem proti velikemu. Zato pes je pes, in mi gre na živce poslušanje tega je tako prijazen, me ne briga, vsakega psa je potrebno imeti na povodcu.
Pri nas je zanimivo to, da se pred leti kaj takega ni dogajalo. V našem kraju, kdor je imel psa, je zanj skrbel, bili so v boksih ali v hišah. Kljub temu, da smo na vasi, so jih vodili na sprehode in to na povodcih.
V zadnjih letih pa se na podeželju zida na polno in tako tudi v našem kraju. Postalo je prav nevzdržno, selijo se mlade družine, ki si želijo biti na podeželju, hkrati pa ne vem kaj so si mislili, morda da se na vasi živali kar same sprehajajo, da jim ni treba skrbeti, kot v mestu ali kaj…Polno psov, ki se prosto sprehajajo čez dvorišča, vrtove, puščajo iztrebke kjer koli, ali je asfaltirano ali je negovana travica, briga njih. Nenavadno je tudi to, da priseljenci z avti pičijo, kot da so na avtocesti in jih ne briga, čigav pes ali mačka je na ulici, to samo gazi. Ni dolgo nazaj, ko je tako voznica zbila mladega psička do smrti in ni niti ustavila, samo šla je.
Včasih, ko so otroci hodili v šolo (peš do šole ali do avtobusne postaje, tisti, ki so na začetku vasi, ki je pač dolga in ob cesti), je tu pa tam kak pes zalajal izza zagrajenega dvorišča, zdaj pa otroci srečujejo pse, ki se prosto sprehajajo.
Domačini še naprej vodijo pse na povodcu, ti “new kids on the block” pa briga njih!
Zanima me ali je kdo od vas že poizkušal take kam prijaviti oz komu in kam ? In ali je vsaj kdo imel kaj uspeha glede tega.
Pri nas, so samo eni lastniki takšni v okolici, in ena njihova đukela, (med drugimi) – totalno popadljiva. To enostavno ven zaprejo nobenih ograj okoli hiše in potem to ali laja cele noči , se zaganja v folk, še kakšnega froca malo obgrize. Lastniki veljajo za totalne kretene- splošno prepričanje. Če jim kaj rečeš oni itak odgovorijo “ja sej drugi tud pa nas ne moti” . Čeprav drugih psov razen njihovih ni videti ,da bi se prosto šetali. Imajo se za orto ljubitelje živali po raznoraznih javnih omrežjih na veliko rešujejo živali in in zbirajo peticije.Če kdo vstraja naj skrbijo za svoje živali ima probleme z njimi. Primer ene ženske ko je taista đukela popadla otroka. Sodnija. Nazadnje je bil otrok kriv . So baje lagalii celotna familija družno na obravnavi .
Njihovi mački, da ne omenjam…..Kolk dejansko imajo teh mačkov se niti ne ve, ker tista njihova mačka je nonstop breja.
Ena soseda je že na vetirinarsko klicala, po zakonu jim veterinarska inšpekcija ne more nič. Za mačke itak rečejo , da niso njihovi- čeprav so . Policaji dejansko dokler ni nekega resnega incidenta tudi ne morejo nič . Zaradi motenja JRM-ja jih tudi ne moreš prijavljat pa tudi če nabija njihovo ščene cele noči.
Kaj se sploh da narediti proti takim?
Problem je tudi, da je vedno več nevzgojenih psov. Saj pri nas je tudi polno psov spuščenih. So v boksu ali na verigi, ko pridejo domov iz službe jih do desetih zvečer spustijo in psi se prosto šetajo po celi vasi, travnikih , gozdu. Ma ne vem, če imaš psa, ni važno kje si doma na vasi, v mestu, moraš za njega skrbeti. Ampak ljudje po liniji najmanjšega odpora. Na srečo jaz delam doma in moja dva psa vozim vedno od osme do desete ure dopoldan na sprehod, ker so itak vsi psi privezani ali v boksu. Čez dan sta pa itak pred hišo, ker imamo vse ograjeno. Da se ljudje s psi ne ukvarjajo se tudi vidi po tistih psih, ki so za ograjo in se v vsakega pešca s psom ali ne zaganjajo dokler časa človek ne izgine mu iz obzorja. To samo pomeni, da psi niti enkrat ne gredo na sprehod ampak je do konca življenja samo okoli hiše, kar je zagrajeno. V glavnem, če imaš psa je to odgovorno delo, težko delo ampak ljudje to spoznajo, ko ga imajo približno dva meseca in ker ga nočejo oddati boljši družini, ga dajo na verigo ali v boks. In spuščajo, ko pridejo domov.
No tole z nevarnim psom in njegovim statusom. Ni ravno tako kot si nekateri predstavljamo.
Okoli tega smo imeli celo burno debato v soseski po tem incidentu.
Njihova hiša dvorišče je faktično na cesti. Ta ženska in otrok, sta šla mimo. Otrok je ( baje) stopil proti psu da ga bo pobožal in pes je šavsnil. Razen dretja in cmeranja ni bilo nikaršne resnejše poškodbe razen modrice in strgane bunde. In baje, da niso šli k zdravniku temveč klicali policijo. …..baje če greš k zdravniku te čaka antirabična ambulanta in celo sranje sledi temu.
So pa imeli Sodnika za prekrške. In na sodišču je potrebno dokazati poškodbo. Bebota baje naj bi oglobili ker ni imel table pozor hud pes – to je pa tudi vse. Je pa tastari in otroku zagrozil s tožbo za motenje posesti in so se “povlekli” ( po eni strani razumljivo, sodišča pač niso poceni)
S tem ,da zakon tudi navaja kje točno se smatra javna površina, tam dobi etiketo če naredi poškodbo in jo dejansko dokažeš . In kaj je privatno zemljišče tisto malo ki je- pa tudi če je praktično na cesti. ( včasih so bile to ozke ceste mišljene za konjsko vprego po 70ih letih so pa dvosmernice narejene ne pa registrirane , občine nimajo denarja itd itd….
Ta zadeva se je zaključila nekaj let nazaj- vsi vemo celotem potek in zaključek ( ja na vasi smo 😉 )
Kot že rečeno policaji se s tem ne ukvarjajo dokler ne pride do incidenta.
Trenutna situacija je da čakamo kdaj bo đukelo zbil avto poorenk( lepo ali grdo), sicer so jo že ene parkrat nabasali ampak nič resnega… vaška cesta in se nekako vsi držimo omejitve 30
Uh, sem mislila, da so samo pri nas taki zahojeni bedniki, pa vidim, da je to kar razširjen problem. Osebno bom vsak napad dosledno prijavljala, mi prav dol visi.
Če te pes ugrizne in potrebuješ zdravniško pomoč, se obravnava tudi psa (zato je fajn imeti informacijo čigav je), ker mora le ta na antirabično obravnavo (se preveri cepilni status in če ta ni jasen, ga zadržijo na opazovanju).
Policaji so naredili točno to, za kar so pristojni.
Ostalega ni bilo, ker oškodovanec ni šel k zdravniku. Če bi, bi bila zabeležena poškodba, pes bi bil zaveden v register nevarnih psov in posledično bi sledile tudi predpisane sankcije (kje in pod kakšnimi pogoji in nadzorom se pes lahko giba, kakšna mora biti ograja, nagobčnik, prevzgoja in šolanje itd.)
Policaji so naredili točno to, za kar so pristojni.
Ostalega ni bilo, ker oškodovanec ni šel k zdravniku. Če bi, bi bila zabeležena poškodba, pes bi bil zaveden v register nevarnih psov in posledično bi sledile tudi predpisane sankcije (kje in pod kakšnimi pogoji in nadzorom se pes lahko giba, kakšna mora biti ograja, nagobčnik, prevzgoja in šolanje itd.)
[/quote]
Pustimo zdaj vse podrobnosti navedene zgodbe, pa recimo, da pes tako šavsne k sreči ravno sredi zime in jo skupi samo debela puhovka. Pri zdravniku nimaš v takem primeru česa pokazati, pes pa bi ravno tako šavsnil sredi poletja po goli roki. Kako v takem primeru?
Prijaviš napad. Seveda morda težje dokazljivo oz. verjetno manjša sankcija kot ob telesni poškodbi, pa vendar.
Ampak v zgornjem primeru se dejansko stvar ni speljala do konca in kot bi bilo treba zato, ker prijavitelj ni izkoristil vseh možnosti. In takih primerov je ogromno, ko ljudje ugrizov sploh ne prijavijo, samo govori se. Dokler se potem enkrat res ne zgodi kaj res hudega…
kako se ni speljala stvar do konca? Sodni postopek je bil.
Primer je lepa praksa. In se da kaj potegnit iz njega.
Me pa zanima koliko od vas bi šlo po sodniku za prekrške v nadaljno civilno tožbo in za ene 4 leta stroškov zalagalo z pomanjkljivimi oz ničelnimi dokazi. Na koncu pa še nekomu katerega ščene vas je ogrizlo plačevali njegove sodne stroške?
A vidiš, ko kričiš, pa ne poznaš postopkov?
Govorim o tem, da ugriz kot tak ni bil prijavljen, zato pes posledično ni v registru nevarnih psov, in dela sranje naprej.
Jaz govorim o tem. Ti mešaš vse od kazni, ki ti jo pribije policaj, pa do zasebnih tožb. Čeprav zaradi teh ni nihče danes bolj varen.
Si kupijo invalidi, ki ne morejo tekat….. ameriškega staforda.
Itak je psica skoz na povodcu. 🙁 Sprehod 1 x nad, kot piččkica. Ves čas renči, na vsakogar.
Ne daj bože, da pride mimo pes, da jo nekje presenetiš…. npr. da odpreš vhodna vrata in je spredaj. To se zaganja, renči, laja…. prav hrope!
Če se bo ta psica kdaj strgala s povodca…………………………. adijo pamet! Je pa že šavsala druge pse in potem se slišijo samo pasji kriki, komande lastnikov…. in – do zdaj so prišli dobr skoz.
Takega psa MORAŠ vsak dan zlaufat do onemoglosti, v naravi!! Ga pravilno vzgajat, bit aktiven, zdrav futer!! Kaj je folku, da si to ‘tampirano bombo’ pripelje v flet??
En drug sosed ima pa psičko – mešanka, mogoče ima dve kili. Kakšen prijazen Šnofl, če jo pobožaš se flikne na hrbet, gre kar za tabo :-))))
No razložite mi, zakaj si eni v blokovsko stanovanje privlečejo ‘slinasto grdosijo’? Drugi pa malo ščene, ki je vsem v veselje?
No, mi imamo genija, ki ima psa, ki ima status nevarnega psa in ga še vedno kar spusti. Pes pa totalno potuhnjen, šele ko ga imaš za seboj, skoči in te hoče šavsniti. Ima pa 60 kg, je ornk mrcina, tako da nas je prav strah tam mimo iti. POklicala sem policijo, policaji pa so me potem prosili, če bi šla za pričo, da bi šli v postopek proti njemu . Na to nisem pristala, ker vem da bi bilo polno opravljanja v kraju,se pa vsi poznamo. Skratka en šit od šita je s takimi neodgovornimi lastniki. Take bi bilo treba spraviti s civilno tožbo na sodišče.
A si že bila kdaj priča na sodišču? Aaaa, si bla?? Če – si se izpostavila zakaj? Najprej vzameš dopust, če ne te prisilno privedejo.
Prideš na Sodišče…….. ponavadi VSI vpleteni sedijo na klopeh pred sodno dvorano. Vsak na svojem koncu. In se najmanj grdo gledajo/te.
Čakaš ko butelj, ker se obravnava prestavi za pol ure….. potem preden prideš na vrsto…. je par ur!
Ker priče so nazadnje na vrsti. Še kakšnem gobcav odvetnik obdolženih….in imaš zamorjen dan.
Pa za večno vse odnose z okolico!
Z malo sreče dobiš nazaj povrjene potne stroške (do 5 €) in čao!
Jaz sem bila večkrt priča po službeni dolžnosti. Tak da poznam razmere. V frej cajtu pa ne grem pričat! Ker (žal) tako butastih, neveščih sodnikic + tožilk (za nalašč omenjam babji živelj, ki je po sodiščih zastopan 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in so popolne NULE, nevešče in nesposbne… kuker mame, ki jo že nagajiv osnovnošolec okol prinaša…) še ni videl svet! Ni čudno, da jih vsah advokatek pelje scat!
Tole si ti kar malo sproti izmišljuješ. Če so poklicali policijo in je ta primer zabeležila, je avtomatično obveščena antirabična.
To je komedija za lastnika psa, za pogriženega človeka pa v toliko, da mu oskrbijo rano in eventuelno vzamejo kri.
Motenje posesti pač ni to, če ti stopiš čez mejo. Če so se zaradi tega povlekli in niso vztrajali, so očitno preveč tvoje nebuloze poslušali.
Itak je večina prispevkov last enega avtorja. Ugrizov je okoli 300 na leto in večino teh so očitno pridelal vaščani, ki obiskujejo mon 🙂
Meni je vedno zanimivo, kako si to grozni nevzgojeni in popadljivi psi vedno skoncentrirani v vaseh ljudi, ki ne marajo psov, razen eventuelno svojega. Sem na vasi, imamo en kup potepuhov, pa so vsi kulturni, še samci se med sabo ne stepejo, ko vasujejo pri isti goneči se samici.
Škoda živalce! 🙁
Ampak če se ne da lastniku dopovedat, je tako! Žal!
Pri nas so tako potamanili enega mačka. A veste kako lep mačkon. Čist črn, dlaka se mu je svetila … res alter samec.
Samo je bil na vseh vrtovih, scal tako smrdljivo (količil svoj teritorij), da je smrdelo v spalnice!!
Potacal in razkopal vse vrtove.
Jaz sem mu metala kamenčke, pa ‘šc šc’ – ni jebbal. Lastnikom smo 100x povedal, da je njihov Miki moteč. In nič…… !
En dan je umrl. En mu je verjetno nastavil klobaso s strupom. In zdaj je mir!
Poslušam ljudi, ki imajo manjše pasme in si sploh več ne upajo ven. Poleg tega so tudi otroci prikrajšani za sprehajanje s psom, ker nikoli ne veš, kje te pričaka kak spuščen in agresiven pes. Kaj boš prijavil, ko se nekaj že zgodi? Uvesti bi morali kontrole po mestih in vaseh. Tam, kjer naletijo na kakšno situacijo, psa odvzet in usmrtit. Bi takoj nastal red.
Forum je zaprt za komentiranje.