V kitajski restavraciji
Torej povejte mi kaj se splača naročit in s čim nikakor ne moreš “falit”?
Ker se na kitajsko kuhinjo res ne spoznam, pa bi s fantom sedaj rada šla.
Od nekaterih slišim kako je dobro, od kakšnega pa da ne gre nikoli več.
Naj povem da nisva zbirčna, razen svinjine jaz ne maram preveč.
Torej kaj vi pravite?
Lepo se imejte!
chica
Da nekaterim ni všeč, je odvisno tudi od samega lokala. Po moje je najbolje tam, kjer imajo veliko obiska (v Lj- Kitajski zid, v Retečah Zlata ribica, v Kr. na avtobusni postaji.) Jaz še niem bila razočarana nad mongolskim mesom, hrustlavo račko, mravlje plezajo na drevo, vendar le v omenjenih lokalih. Nikoli več pa me ne bodo videli v nekaterih lokalih, kjer sem dobila žaltavo raco, okus še danes čutim v grlu. Preveri tudi, kako so jedi pripravljene, mozno je tudi, da so zelo pekoče – ne boj se vprašat! Tako imaš možnost, da hrano tudi zavrneš, če ni taka, kot si jo naročila. Uživaj. Javi, kako je bilo. Lep pozdrav Mica.
PS. Ko bomo imeli novo srečanje, je možno, da pripravimo kako kitajsko jed. Recept imam za mongolsko meso, čup suj in zelenjavo na kitajski način.
Zame zakon:juha s petimi okusi(kalčki, gobice), testenine po kitajsko(piščanec), piščanec s kikirikijem, zelenjavni krožnik s piščancem(obilo zelenjave, majhni koščki mesa v božanski omaki), marinirani piščanec(na enem delu servirnega krožnika okusne rezin mesa, na drugi pa zelenjava v omaki), salatni krožnik, navaden riž ter mešano ocvrto sadje.
Ponavadi sem (sva) naročila meni. V vsaki restavraciji imajo ponavadi v jedilnem listu vsaj 4 menije, ki vsebujejo predjed, juho, glavno jed in sladico. Vsakega po nekaj poizkusiš. Dobri so spomladanski zavitki, zelenjavne juhe, mesne omake,…
LP in veliko gurmanskih užitkov ti želi
Ela S
PS: nazadje sem po kitajski restavraciji pristala pri zdravniku. Predozirali so z umetnimi dodatki – sojina omaka (zato ima vsaka hrana dokaj podoben okus). Jaz pa alergijo na ojačevalec okusov in po injekcijo. (Tudi vegeta in argo juhe ga vsebujejo – zato so pri nas doma tovrstne zadeve prepovedane)
KITAJCI
Najprimernejši način priprave hrane je gotovo pečenje in kuhanje v voku in tej podobne metode.
Hrana se pripravi na visoki temperaturi v zelo kratkem času.
Tako ima zunanja površina temperaturo nad temperaturo razpada C- vitamina, notranja pa ne presega 65° C.
Biokoda ostane nepoškodovana.
Tudi pravilna peka na žaru ima enake učinke, zato peci na razbeljeni rešetki in kratek čas.
In ne misli, da mora biti vse pečeno do črnega ali kuhano do želatinastega.
Zato kuhaj vedno pod 100°C, da ne bodo zavrele tudi celične plazme in se uparile ter prebile celičnih open, kajti reakcija mora teči v tvojih ustih in v želodcu, ne pa v loncu.
In mikrovalovni krematorij povzroča ravno to, eksplozijo celic.
Pri nas doma že kakšno leto pripravljava “kitajca” kar sama. Od kar imamo pri hiši mulčka ni časa, pa tudi nič kaj ne diši mi več hrana v kitajski restavraciji. Enkrat mi je bilo celo slabo. Po moje je bilo vse skupaj malo premastno.
Skratka, v v oku na olju opečem meso (mehka govedina, piščanec, mleto meso), stresem v skodelico, na olju popečem še zelenjavo, dodam nariban česen in ingver, malo sezamovega olja (lahko tudi arašidno), med zelenjavo vrnem meso iz skodelice, dodam še predhodno kuhan in dobro ohlajen riž, pomešam, popečem, malo sojine omake, razžvrkljam jajce, naredim v sredini voka prostor, zlijem in počakam, da se malo zapeče, nato razmešam in gostija se lahko začne. Namesto riža uporabiva velikokrat steklene rezance. Tudi brez mesa, tako kot v kitajskih restavracijah, je zelo okusno. Takrat dodam gobe šitake ali pa kar šampinjone.
LP Neja
Jaz tudi zaradi našega preaktivnega otroka večkrat po telefonu naročim hrano in jo ob dogovorjenemu času divignem, hodimo v Kamniško in je 1A, nismo še bili razočarani………….
Nam je všeč : hrustlajva raca, mongolsko meso, piščanec s papriko, pijani piščanec (je narejeno s šerijem in ni čutit alkohola- je pa odlično), meso s malancani……….pa ocvrta hrustljava zelenjava, kalčki v solati, kislo pekoča juha, juha s koruzo……………………
Forum je zaprt za komentiranje.