Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek uveljavljanje otrok za upokojitev

uveljavljanje otrok za upokojitev

sprašujem za žensko. koliko prej se lahko ženska upokoji na račun skrbi za dva otroka v prvem letu življenja. hvala.

https://zakonodaja.com/zakon/zpiz-1/37-clen-znizanje-starostne-meje-zaradi-otrok

Ampak pokojninsko dobo mora imeti pa polno!

Odgovor na objavo uporabnika
Ta pikra, 16.09.2025 ob 14:32

https://zakonodaja.com/zakon/zpiz-1/37-clen-znizanje-starostne-meje-zaradi-otrok

Ampak pokojninsko dobo mora imeti pa polno!

Hvala. Tukaj gre za dve interpretaciji (v kadrovski. en govori eno, drugi govori drugo), zato me prav zanima, če mi lahko razložiš na primeru. Recimo, da imamo osebo, žensko, staro 51 let, ki ima zdaj 26 let delovne dobe in dva otroka. Katerega leta se bo lahko upokojila, če bo 40 let delovne dobe dopolnila 2039 in istega leta dopolnila 65 let?

Imamo žensko, ki je stara 51 let in ima 26 let delovne dobe.

Glede na podatke je nesmiselno ugotavljati, kdaj bo imela pogoje, ker do takrat, ko jih bo imela po zdajšnji zakonodaji, se bo zakon vsaj še enkrat spremenil.

Če ima 2 otroka, lahko gre 16 mesecev pred 60. rojstnim dnevom v penzijo. Mora pa imeti 40 let pokojninske dobe.

Ko bo imela 40 let pokojninske dobe pri 65 letih bo lahko šla v penzijo. No takrat bo potrebna starost 67let vendar bo  lahko uveljavljala 18 mesecev za otroke, ker bo že prej imela 40 let.

Seveda se bo še spreminjalo do 2039, 16.09.2025 ob 14:56

Če ima 2 otroka, lahko gre 16 mesecev pred 60. rojstnim dnevom v penzijo. Mora pa imeti 40 let pokojninske dobe.

Kaj pa če si npr. 2 ali 3 leta kupi?

Ko bo imela 40 let se bo lahko upokojila, saj bo stara več kot 62 let. Ni potrebno delati do 67 leta, ta starost je za tiste, ki ne dopolnijo 40 let delovne dobe.

Za otroke se v tem primeru le poveča odmerni odstotek. Če bi dopolnila 40 let delovne dobe pred 62 letom, pa bi se lahko prej upokojila zaradi otrok.

Anonimno 3243, 16.09.2025 ob 14:42

Hvala. Tukaj gre za dve interpretaciji (v kadrovski. en govori eno, drugi govori drugo), zato me prav zanima, če mi lahko razložiš na primeru. Recimo, da imamo osebo, žensko, staro 51 let, ki ima zdaj 26 let delovne dobe in dva otroka. Katerega leta se bo lahko upokojila, če bo 40 let delovne dobe dopolnila 2039 in istega leta dopolnila 65 let?

Do takrat še bo že 5x vse spremenilo.

Na ZPIZ spletno stran naj gre,  certifikat in ji takoj vrže ven kdaj se bo upokojila. Z otroki, brez…

Do tacas, ko bos na vrsti za penzijo, bodo otroke ze crtali kot olajsevalno okoliscino

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close