Uštipci
Mi temu rečemo ocvrtki ali kolački, maso naredim na oko podobno kot za palačinke le, da brez mleka (ali le malo mleka) in mineralne. Masa mora biti bolj gosta od tiste za palačinke in če ne dodaš vsaj malo pecilnega so ocvrtki speštani. Fajn je tudi, da zmiksana masa stoji kakšnih 10 min. Če je premočen ogenj se mi hitro zažhejo raje malo dalj časa pečem pri srednje močnem ognju. Je pa to za mojo družino vedno dobrodošel zajtrk in fajn gre z raznimi namazi.
Za vse lenobe sem zdajle na razpolago, da guglam namesto njih. Evo, tudi zate:
http://209.85.175.132/search?q=cache:CECOidntc2MJ:www.coolinarika.com/recept/ustipci+u{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}A1tipci&hl=sl&ct=clnk&cd=3
Če pa pobrskaš po receptih z naslovom “ocvrte miške”, boš pa našla, glede na to, da smo v Sloveniji, veliko receptov in nasvetov, kako ti že prvič uspejo.
V zameno mi pošlji “jedan uštipac”, mam danes tasladko poželenje:))))
Uštipci od krompira
Skok u galeriju Slika u galeriji: 1 Potrebno je za 4 osobe:
– 750 g kiselkastih jabuka
– 1–2 kašike soka od limuna
– 3 kašike šećera
– malo cimeta
– 1 kg krompira
– 2 glavice luka
– 2 jajeta
– 5 kašika ulja
1 Oljuštiti jabuke i iseckati ih na kockice. Preliti sokom od limuna i 100 ml vode, pa kuvati 10 minuta kad provri. Ispasirati jabuke i izmešati ih sa šećerom, cimetom i sokom od limuna. Ohladiti.
2 Oljuštiti i na srednje izrendati krompire i luk, pa ocediti od viška vode. Masu od krompira i luka izmešati sa jajetom i soli, pa opet blago ocediti od viška vode.
3 Pržiti po 2 uštipka, po 5 minuta sa svake strane. Ocediti na salveti, pa držati u toploj rerni do služenja. Servirati uz sos od jabuka.
60 min ; 420 kcal
Imam recept za uštipce, bolj so važni ravno praktični nasveti.
Recept sem dobila v Bosni, kjer sem jedla res dobre uštipce, kar pomeni do si bile rahli in nobena maščoba se ni cedila.
Recept, ki sem ga dobila je tak:
V 1 dl mlačne vode daj malo sladkorja in kvas, ter pusti da vzhaja. Zmešaj gladko testo iz 1/2 kg moke, 3/4 l vode, malo soli ter vzahaja kvas. Zmešaj v glako testo, ki naj bo gostejše kot za palačinke. Počiva naj 1/2 ure, Nato testo z žliško daješ na vroče olje, da so zlatorumeni.
Vem, da bo s pakso uspela priti do idealne gostote in temperature olja.
Zato ” radopomagalka” ne gre za lenobo, ampak za ptaktične izkušnje.
Imam recept za uštipce, bolj so važni ravno praktični nasveti.
Recept sem dobila v Bosni, kjer sem jedla res dobre uštipce, kar pomeni do si bile rahli in nobena maščoba se ni cedila.
Recept, ki sem ga dobila je tak:
V 1 dl mlačne vode daj malo sladkorja in kvas, ter pusti da vzhaja. Zmešaj gladko testo iz 1/2 kg moke, 3/4 l vode, malo soli ter vzahaja kvas. Zmešaj v gladko testo, ki naj bo gostejše kot za palačinke. Počiva naj 1/2 ure, Nato testo z žličko daješ na vroče olje, da so zlatorumeni.
Vem, da bom s prakso uspela priti do idealne gostote in temperature olja.
Zato ” radopomagalka” ne gre za lenobo, ampak za ptaktične izkušnje.
Jaz jih večkrat pečem in so ful dobri. Jaz jih naredim tako, dam moko odvisno koliko jih boš spekla, nato moko posolim, da je prav slano, ne preveč ampak malo, nato dam eno jajce in vse skupaj zamesim z roko oz. z žlico. Samo z mlačno vodo, dodajam vode dokler ni tapravo testo ne sme biti ne preveč redko oz. preveč gosto. Tako, tako saj veš boš občutila po žlički. nato jih daš v vrelo olje in jih spečeš. Tudi jaz sem jedla uštipke v Bosni samo moja žlahtnica, da malo še kvasa, da so malo večje oz. napihnjene. Jaz pa enostavno tako in ful radi jemo z sirom ali z kislo smetano.
lp, pa dober tek
Uštipci so puli nas fritule in se pečejo za veliko noč.
Obstajajo variante navadnih fritul, ali fritul z rozinami. Testo je tako kot za kruh, torej kvas, moka, malo več vode, malo šnopsa, ruma, vanilin sladkorja, pa skorja limone, pa enga ali dva rumenjaka in nekaj rozin. Mora biti ravno prave teksture, zmešano, potem z žlico oblikuješ krogce in cvreš v zelo vročem olju nekaj minutk. POvaljaš v mletem sladkorju.
to je to…
Forum je zaprt za komentiranje.