Uspavanje mačke?
Imamo mačko, staro 18 let… zadnje leto je slaba, lula povsod, spi v mačjem wc-ju, težje hodi…sicer pa je zdrava, načeloma. ker težko gledam kako se na trenutke matra in, ker lula povsod (ni več tudi za nas higienično), sem razmišljala čeprav s težkim srcem, da bi jo dala uspavat 🙁 pa me zanima ali mora biti mačka zelo bolna, da odobrijo uspavanje ali je to tudi odločitev lastnika živali?
Pozdravljeni. Tudi sami smo imeli pred leti podoben primer. Sem jo nesla k veterinarju, je najprej hotela narediti test za bolezen. Sem ji povedala da je stara 14 let, se je premislila. dala injekcijo in je zaspala. Sedaj imamo muco staro 17 let. Se kar bojim ko bo tko kot pri tebi, se bolj počasi giblje in zanaša jo:(:(
to, da lula povsod kaže, da nekaj ni več v redu, pametnjakovičke… mačka, ki je lulala lepo celo življenje v mačji wc, sedaj lula povsod, mehur ji več ne drži.
sicer pa verjamem, da nekateri zaradi svoje sebičnosti želite matrat svojega ljubljenčka do njegovega zadnjega diha, zato, ker mislite samo nase in kako težko vam bo, ne pomislite pa, da matrate žival in ji v starosti podaljšujete matranje.
Jaz sem se od svojega mačka poslovila pri njegovih 12 letih, zaradi tumorja. Nisem ga mučila do njegovega zadnjega diha. Povem, da ne boš mislila, da sem sebična – naredila sem, kar je bilo najbolje ZANJ.
Kljub temu pa moram reči, da slab mehur še niti slučajno ni razlog za evtanazijo. Mački ni popolnoma nič hudega, če se polula na poti na wc, na kavču, na balkonu… VI ste tisti, ki imate problem s tem. Sama si rekla, da ni več higienično za vas. Tako da sa ne zgovarjaj zdaj na neko mačje trpljenje in ne bodi vzvišena do tistih, ki pač ne dajo ljubljenčka kar uspavat ob prvem problemu, na katerega naletijo.
To, da mačka težko hodi in spi v svojem stranišču, bi prej lahko kazalo na resnejše probleme kot lulanje izven wc-ja. Vprašanje pa je seveda, KAKO težko dejansko hodi, če ima težave vedno ali samo takoj ko vstane, itd. 18 let je visoka starost in prav je, da ste pozorni na vsak znak. Ni pa prav, da jo daste uspavati, ker lula po stanovanju. (Vsaj po mojem mnenju ne.)
Veterinar pa sicerživali NE uspava brez tehtnega razloga. Torej je najbolje iti tja na pogovor oz. posvet, najbrž bo treba tudi peljati mačko na pregled. Ampak samo zaradi želje lastnika evtanazij ne izvajajo.
kaj ti ni jasno? nikjer nisem napisala, da jo bi dala uspavat SAMO zaradi lulanja! ima več težav, kot rečeno. ki se bodo le še stopnjevale. in pa uf oprosti, če nas moti, ko lula povsod in me skrbi tudi za zdravje družinskih članov, saj mačka raznaša vse skupaj povsod, hodi po kuhinjskem pultu itd. (je notranja mačka)
sem jo tudi že prestavila v neko ločeno sobo, pa tam joka. torej boli me srce, ker žival trpi, kakorkoli obrnem. se nimam nikomur karkoli za opravičit. 18 let je pa lepo in dolgo mačje življenje, tako, da …
Veterinar pa sicerživali NE uspava brez tehtnega razloga. Torej je najbolje iti tja na pogovor oz. posvet, najbrž bo treba tudi peljati mačko na pregled. Ampak samo zaradi želje lastnika evtanazij ne izvajajo.
Tole bom pa vseeno popravila. Vsak veterinar bo žival uspaval, če bo lastnik izrazil to željo, pa četudi bo tja prišel z mladičkom, ki se ga je “naveličal”. Že zato, da ne pride do krutih ubijanj (kot se še evdno dela, saj tudi evtanazija stane). Ne bo nobenih prepričevanj in odklonilnega ravnanja.
Avtorica, ti pa glavo pokonci in naredi, kar si se namenila. Zdaj te ziher srce boli še bolj, ker so ti usepli nabiti take občutke krivde, da je joj. Noben od teh, ki tako aktivno otresa jezik, ne bi čakal tako dolgo, kot si ti. Meni je povsem jasno, da tako več ne morete živeti, ne ti, ne muca, ne vi in muca skupaj.
Moja muca stara 17 let je ravno tako začela lulat po stanovanju, se komaj premikala, hodila je le tik ob omarah, tako da sem tudi predvidevala, da ji je tudi vid opešal.
Peljala sem jo k veterinarju in mi je rekel, da ji ne more z ničemer pomagati, starost je naredila svoje in sem jo dala s težkim srcem uspavati. Kako mi je bilo hudo vem samo jaz in čeprav imam sedaj drugo, je ne bom nikoli pozabila.
Ne, to ni res, vsak niti slučajno ne bo tega naredil. Mogoče kakšen bo, ne vem, zagotovo pa ne bo kar vsak. V našem lokalnem društvu za zaščito živali se večkrat zgodi, da kdo prinese mačko, ki je veterinar ni hotel uspavati. Pa tudi veterinarjem se dogaja, da zavrnejo evtanazijo zdrave živali, in jim potem ljudje pustijo mačka pred vrati klinike.
Ne, to ni res, vsak niti slučajno ne bo tega naredil. Mogoče kakšen bo, ne vem, zagotovo pa ne bo kar vsak. V našem lokalnem društvu za zaščito živali se večkrat zgodi, da kdo prinese mačko, ki je veterinar ni hotel uspavati. Pa tudi veterinarjem se dogaja, da zavrnejo evtanazijo zdrave živali, in jim potem ljudje pustijo mačka pred vrati klinike.[/quote]
Hočem reči – se je že večkrat zgodilo tekom let, vsake toliko je kakšen takšen primer. “Se večkrat zgodi” mogoče zveni, kot da se to dogaja zelo pogosto, ampak nisem hotela reči tega. Se pa dogaja, žal.
Forum je zaprt za komentiranje.