Ureditev medsosedskih odnosov
V bloku je več stanovanj. Vsa lastninska razmerja na skupnih delih niso urejena. Nekateri že več let uporabljajo prostore ki so skupna last za zasebne namene. Upravnika nimamo. Nimamo izdelanega etažnega načrta. 3 stanovanja so vpisana v ZK po starem zakonu.
Kako naj uredimo stanje.
Dva lastnika zavračata vsakršen dogovor. Tudi nočeta upravnika skratka nič.
Ostali ne moremo vpisati stanovanj v ZK zaradi njih, ne moremo opraviti večjih popravil ker ta dva lastnika zavračata vsakršen dogovor ali plačilo stroškov obnove.
Koliko stanovanj konkretno? Ker je od njihovega števila odvisno, ali ste obvezni imeti upravnika. Sicer pa, če ne motim, če se vas strinja več kot polovica lastnikov (po lastniškem deležu), da se najame upravnika, se ga bo pač najelo. Potem se pa lahko na podlagi pogodbe o medsebojnih razmerjih pogovarjate vse ostale stvari. Nezainteresirane lastnike je po novem mogoče celo tožiti za izselitev.
Potem bi menda res morali imeti upravnika. Vem, da je pogoj št. lastnikov (če jih je več kot 6), pa nekaj z deleži…. Točno pa ne bi vedela.
Daj poskusi na straneh http://www.nepremicnine.net, kjer imaš tudi pravna vprašanja.
No, če pa govorimo o večjih popravilih, je pa stvar še toliko hujša. Ja, po novem je mogoče izseliti “čudne” sosede.
Malo popravljam: veliko stvari najdeš na http://www.slonep.net
Recimo za vaš primer:
http://www.slonep.net/subareas.html?lev0=1&lev1=2&lev2=26&view=vprasanja&direct=6329&arhiv=
O izselitvi oz. izključitvi etažnega lastnika govori 52. člen.
@metulka :
plačam 500 €ur, če uspeš vložiti in zmagati tožbo zoper lastnika, ki ne želi narediti etažnega načrta…
mp25, daj potrudi se in malo pobrskaj po slonepu, ker je tam pri življ. situacijah in pravnih nasvetih res polno podobnih primerov.
REcimo tale tema glede vzdrževanja:
mp25, daj potrudi se in malo pobrskaj po slonepu, ker je tam pri življ. situacijah in pravnih nasvetih res polno podobnih primerov.
REcimo tale tema glede vzdrževanja:
zdaj pa že malo najedaš : vsi lepo pišejo da jih zanima etažni načrt, ti pa vztrajaš pri vzdrževanju…umiri se malo…
Upravnika morajo obvezno imeti tiste stavbe, ki imajo več kot dva lastnika in več kot 8 posameznih delov (npr. stanovanj, poslovnih prostorov ali drugih samostojnih prostorov).
Način delitve skupnih stroškov in velikost solastniških deležev na skupnih delih določa Pogodba o medsebojnih razmerjih, ki jo MORAJO skleniti etažni lastniki (32. čl. SZ). V kolikor glede sklenitve pogodbe med etažnimi lastniki ne pride do soglasja (s pogodbo se morajo strinjati VSI etažni lastniki), lahko vsak izmed etažnih lastnikov pri pristojnem sodišču v nepravdnem postopku predlaga, da vsebino pogodbe določi sodišče. To pa najbrž sploh ni tako slaba stvar, saj v tem primeru odločba sodišča nadomesti pogodbo, kar pomeni, da tudi overitev podpisov vseh etažnih lastnikov odpadejo. Stroški tega postopka se jasno razdelijo na vse etažne lastnike.
Glede vpisa vaših stanovanj v zemljiško knjigo:
Sama etažna lastnina po SPZ nastane na podlagi eno ali večstranskega pravnega posla (pogodbe oz. akta). Tu bi si mogoče lahko pomagali s tisto (pravno) osebo, ki je v zemljiški knjigi vpisana kot lastnik zemljišča na katerem je zgrajena stavba. Če je vpisan investitor ali pa npr. občina ne bi smelo biti velikih težav. Ta oseba naj sprejme akt o ustanovitvi etažne lastnine, ki bo poleg etažnega načrta podlaga za vknjižbo vaših še nevpisanih stanovanj in skupnih delov stavbe. Tudi ustanovitveni pravni posel tj. pogodbo o ustanovitvi etažne lastnine lahko nadomesti odločba pristojnega sodišča v nepravdnem postopku (110. čl. SPZ).
Najbrž bi bilo najbolje, da oba zgoraj navedena postopka (za pogodbo o medsebojnih razmerjih in za pravni posel o ustanovitvi etažne lastnine) združite v en postopek in pri pristojnem sodišču predlagate, da sodišče izda odločbo s katero bo nadomestilo oba spredaj navedena akta.
LP
V kolikor eden izmed etažnih lastnikov na pristojnem sodišču sproži nepravdni postopek s predlogom naj sodišče s svojo odločbo nadomesti ustanovitveni akt in sporazum o medsebojnih razmerjih, sodne stroške krijejo VSI etažni lastniki. Zakaj ne samo tisti, ki še niso vpisani? Zato, ker se bodo šele s to sodno odločbo lahko poknjižili tudi skupni deli stavbe in določili solastninski deleži na skupnih delih stavbe ter določili kriteriji po katerih se bodo delili skupni stroški (to pa se tiče VSEH etažnih lastnikov, ne samo tistih, ki še niso poknjiženi).
V primeru, da bi se odločili s pogodbo oz. aktom ustanoviti etažno lastnino pa naj povem, da je investitor dolžan na svoje stroške sprejeti tak akt. Poznam primere, ko je bila občina vpisana kot zemljiškoknjižna lastnica zemljišča na kateri je bil zgrajen st. blok in je zato občina sama na svoje stroške sprejela tak akt. Res pa je, da so izdelavo etažnega načrta in vknjižbo etažne lastnine v zemljiško knjigo morali plačati etažni lastniki sami. Zato predlagam, da se najprej obrnete na zemljiškoknjižnega lastnika.
Glede kritja vseh ostalih stroškov npr. izdelava etažnega načrta in vpis v zemljiško knjigo:
Tistim, ki so se vpisali v zemljiško knjigo po ti. interventnem zakonu, je pač potrebno obrazložiti, zakaj morajo sodelovati (tudi finančno) pri vknjižbi celotnega bloka (pri nastavitvi etažne lastnine) in jih opozoriti, da bodo tudi v primeru reševanje tega problema pred sodiščem morali kriti določen del stroškov.
Kot sem enkrat že napisala je ti. interventni zakon naredil zmedo med ljudmi, definitivno pa je ljudem prinesel več škode kot koristi, saj bodo morali tisti, ki so se vpisali v z.k. po tu navedenem zakonu, še enkrat plačevati (skoraj enako vsoto kot prvič) za (pravilno oz. celotno) nastavitev etažne lastnine. In to dejstvo večini ljudi še danes ni jasno. Jih po svoje razumem, da sedaj nočejo sodelovati pri vzpostavitvi etažne lastnine.
Pozdravljeni! Mene pa zanima me, kdo je dolžan nositi stroške pri izdelavi in overitvi Akta o ustanovitvi etažne lastnine. Moje stanovanje v večstanovanjski stavbi je že vpisano v zemljiško knjigo po interventnem zakonu, upravljalec tega bloka pa sedaj vlaga na zemljiško knjigo še Akt o ustanovitvi etažne lastnine in zahteva od stanovalcev kritje stroškov (cca. 40 € na vsakega). Ko sem pred leti z njim podpisal pogodbo za vpis etažne lastnine v zemljiško knjigo, je tam pisalo, da bodo poleg vpisa mojega stanovanja uredili še vpis skupnih delov, zakar so mi tudi zaračunali in sem jim že plačal. Sedaj pa hočejo še dodaten denar zato, da bom s svojim podpisom omogočil vpis drugih stanovanj (predvsem občinskih) na parcelo, kjer stoji naš blok, kar mi je gladko malo mar. Predvidevam, da če bi vse uredili že takrat skupaj z oddajo predloga za vpis etažnega stanovanja, sedaj ne bi bilo potrebno nič dodatno plačevati. Ali sem torej dolžan nositi te stroške ali jih lahko prevalim na upravljalca bloka ter kateri člen zakona mi to nalaga oz. me ščiti?
Vidim, da je tema že stara ampak vseeno eno laično vprašanje :
“V kolikor eden izmed etažnih lastnikov na pristojnem sodišču sproži nepravdni postopek s predlogom naj sodišče s svojo odločbo nadomesti ustanovitveni akt in sporazum o medsebojnih razmerjih”
Zanima me kdo napiše ta predlog ??? Je to odvetnik,notar,lastnik sam,…?
SPZ v svojem 110. členu o ustanovitvi etažne lastnine in sodišču pravi takole, citiram:
Sodna odločba
110. člen
(1) Vsak solastnik nepremičnine lahko zahteva, da sodišče v nepravdnem postopku razdeli solastnino na nepremičnini v etažno lastnino, če je takšna delitev mogoča.
(2) Če je kateri od solastniških deležev na nepremičnini obremenjen s hipoteko ali zemljiškim dolgom, sodišče s sklepom določi, na kateri posamezni del v etažni lastnini preide obremenitev, tako, da se z delitvijo ne poslabša položaj upnika.
(3) Sklep sodišča mora vsebovati vse sestavine sporazuma iz 108. člena tega zakona.
Prav tako vsak etažni lastnik na enak način zahteva, da sodišče v nepravdnem postopku določi vsebino Pogodbe o medsebojnih razmerjih.
upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd
Forum je zaprt za komentiranje.