univerzalni plačilni nalog
NNekaj denarja moram nakazat pa to še nikoli nisem počel in skoraj nič ne vem o teh zadevah. Plačal bi na pošti z gotovino preko upn obrazca in me zanima kako se to izpolne.Načeloma si kar predstavljam kako ,vendar sem na internetu našel navodila za izpolnjevanje in če prav razumem , piše da je nujno treba izpolniti :
“Predel PLAČNIK:
1. IBAN: vpiše se številka računa ali podračuna plačnika v strukturi IBAN.”
“Vsi podatki na obrazcu UPN so obvezni, razen tistih za katere je posebej navedeno, da so
neobvezni”
Torej to naj bi bila števila mojega trr, ki jo moram obvezno vpisat?Jaz bi namreč rad samo z gotovino plačal na okencu in da se potem ta denar nakaže na trr neke osebe… lahko ta predel pustim prazen?
tu sem našel navodila :
http://cups.escelje.si/obrazci/3placiln/UPN.pdf
Če plačaš z gotovino, ne vpisuješ svojega TRR. V zgornjem delu vpišeš samo svoje ime in naslov.
Potem v okence “namen” vpišeš, kar je pač dogovorjeno, ali pa npr. “polog”. Pod “koda namena” (4 prostorčki) vpiši črke OTHR.
Vpišeš znesek. Centi pridejo v zadnja 2 prostorčka, ostale številke spredaj, vsaka v svoj prostorček. V prvem prostorčku pred zneskom pa narediš enačaj ali zvezdico (da se ne more nič pripisovati). Datum plačila lahko pustiš prazen. BIC banke prejemnika lahko pustiš prazen.
V spodnjem delu v okence “iban” vpišeš TRR prejemnika v celoti – torej SI56 in potem 15 številk brez presledka, vsako v svoj prostorček. Če s prejemnikom nista dogovorjena za neko razpoznavno številko, v okence “referenca” (4 prostorčki) vpiši SI99, daljši del pa pusti prazen. Spodaj pride še ime in naslov prejemnika.
Te podatke potem prepiši še na levi del obrazca. Tisti bo za tvojo evidenco, zato prepiši natančno – pač kolikor dopušča prostor.
Če še vedno nisi prepričan, kam se kaj vpiše, si napiši podatke na listek in prosi za pomoč teto na okencu, kjer plačuješ. Samo pač izberi trenutek, ko ni za tabo vrsta do ven…
Forum je zaprt za komentiranje.