Uganka
Zdele sem ravno prav tečna 🙂
1) Žiga je zlil samo 1 plastenko.
2) plastenke niso v celoti polne.
3) lonec je pokrit s pokrovko in že predčasno napolnjen do polovice z vodo iz drugega vira.
4) lonec je bil na prižgani plošči in sta Žan in Žiga tako dolgo izlivala vodo, da je 0,5l vmes izparelo.
5) v loncu je bilo nekaj kar absorbira vodo, do te mere, da je samo do polovice “poln”
To samo ugibam in se mi ne ljubi veliko razmišljat, ker mi je vroče. Lahko da je kaj druga prav.
Mogoče da tisti, ki ima plastenko z 1L vode, bi od njega lahko pol litra vode še priteklo, saj če sta istočasno zlila vodo v lonec in tisti ki ima 2x 0,5L je v istem času stočil 1l(2 pol litrski plastenki sta se spraznili), tisti drug z litrsko plastensko je pa v istem času stočil komaj 0,5L(polovico plastenke in ima še pol litra v flaši). Torej sta v istem času skupno stočila 1,5L tekočine kar je polovica 3L posode.
Tako nekako, čeprav spet kdo drug bi pa rekel tisti ki ima 1L flašo je sila teže večja in malenkost hitreje teče ampak po moje niti kaj pride ne in je zelo majhna razlika s pretokom 0,5 litrske plastenke.
Nadaljujem, kjer si končala, 4811:
6) Ena od Žigovih plastenk je zaprta s pokrovčkom. Tudi to plastenko je obrnil nad loncem, vendar voda ni mogla steči iz nje.
7) Lonec ne stoji na ravni podlagi, ampak pod takim kotom, da v njem na koncu ostane točno liter in pol vode. Preostala voda je stekla preko roba lonca.
8) Lonec je bil že do polovice napolnjen z nečim drugim, kar je zavzelo polovico volumna lonca. Tako je v loncu lahko ostal le še liter in pol vode, preostala je stekla čez rob.
9) Lonec ima
Logic, 12.07.2021 ob 21:40
Žan ima v roki eno plastenko z 1 l vode. Žiga pa ima v rokah dve plastenki po 0,5 l vode. Oba naenkrat sta plastenke z vodo nagnila direktno nad lonec, ki ima prostornino 3 l. Po izteku vode pa sta napolnila polovico lonca. Kako bi to obrazložili?
Torej, skupna količina vode v loncu je 2 litra. Če je lonec kot valj in da je te vode polovica lonca dejansko lonec do skrajnega roba drži 4 litre vode. Oznaka na loncu je 3 litre. To je ena možnost.
Druga možnost. Lonec je kot konus, stožec, ki ima dno širše kot vrh.
Tretja možnost. Žiga ni bil pazljiv in je 0.5 litra vode zlil mimo lonca. 🙂
(virtualni svet je svet neskončnih možnosti)
Forum je zaprt za komentiranje.