Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek udomačiti divjega mačka?

udomačiti divjega mačka?

A se da udomačiti divjega mačka? Videvam enega v okolici, ampak vedno zbeži. Če mu nastaviš hrano, sicer pride jest, vendar takrat, ko ni nikogar v bližini. Če vidi človeka pa beži.

Ja, odvisno koliko je star.
Gre, ampak z veliko truda in potrpljenja. Na forumu Domače živali je Yo napisala vse na temo udomačitve in postopkov posvojitve divjih mačk, tako, da brez veze, da ti obnovo pišem, je ona super napisala, pa tudi veliko izkušenj ima s tem.

Jaz sem do sedaj dobila le divje mladiče in s temi ni bilo tako težko, z odraslo mačko pa nimam izkušenj.

lp

mi daš link, prosim

http://med.over.net/forum5/read.php?44,1497948

http://med.over.net/forum5/read.php?44,6263813

Evo izvoli 🙂 tukaj je amrsikaj, pa če vprašaš Yo ti bo še kaj znala povedati 🙂

Mi smo na tak nacin “dobili” psa. Bil je zapuscen, vidno zanemarjen, shujsan, poln klopov. Vsako noc je spal pri nasi hisi. Zaceli smo mu dajati skledo vode in hreno. Cez noc je vse pojedel in popil. Ampak vseeno je bezal ko nas je zjutraj videl. Potem se je scasoma navadil in enkrat na lepem prisel do nas ko smo sedeli zunaj. Tako smo ga posvojili. Peljali veterinarju, cepili, odstranili klope, cipirali in vse kar je bilo potrebno. In tako kot je ta pes zvest in hvalezen da smo mu pomagali nihce ne more vrjet. Ni mi zal, da smo mu pomagali in mi nikoli ne bo. Tebi pa svetujem, da pocnes isto ko do sedaj. Nastavljas za jest in pit, pod nobenim pogojem pa ne sili v njo, ne lovi jo na silo ali kaj podobnega. Scasoma ti bo zaupala.

Moja mami skrbi za nikogaršnjo psičko že 4 leta. 2x na dan ji nastavi svežo vodo in hrano, a pride šele potem, ko je mami že dovolj dalec stran. Da bi jo pobožala? Ni šans, rep med noge in gasa.
No, ko je pa dobila mladičke, je pa prišla po njo, do njene hiše in jo z laježem vabila s seboj. Prav ozirala se je, če gre za njo. In jo je peljala do grmovja, kjer je imela 4 mladičke. Kot bi jo prosila, naj poskrbi še za njih. Ko so bili stari dobra 2 meseca, smo jih polovili, a komaj komaj in jim našli domove. Psičko smo kasneje sterilizirali in takrat nam je šele dokončno odleglo. No, psička se po štirih letih mamici celo pusti celo pobožati za nekaj sekund, ji je iz roke, … kaj več pa zaenkrat ne. Žival sčasoma zaupa, ja, nekatere potrebujejo več časa kot druge.

Se da 😉 Imam enega takega doma, za katerega sem potrebovala skoraj polno bojno opremo, ker je pristal pri meni po bližnjem srečanju z avtomobilom (antibiotiki na 2 uri, protibolečinska sredstva itd.). Odrasel, seveda, da je ja bilo še bolj zabavno vse skupaj :p
A kakšen je danes? En tak naročni maček, ki rabi dom, kjer bi ga kdo 27 ur na dan cartal :))))
(op. Če ga kdo želi, je na voljo za posvojitev, hehehe)
Ti temu “svojemu” kar pridno hrano nosi, pa malo mu prigovarjaj zraven in daj mu čas. Predvsem to mački rabijo.

Ja pa pokličite azil da pride po njo, jo bodo vzeli in ji poiskali nov dom. Enako za mačka. Lahko ga sama vloviž,ti dajo kleto, v katero se maček vlovi ali pa ga pridejo oni lovit.

Prostoživečk se v azile ne sprejema, niti se jih ne oddaja.
Kako si eni to predstavljate?

Če je prostoživeča je NE UDOMAČUJTE. Ali sploh veste kak stres je za mačko, ki ni navajena človeške bližine in se človeka boji?

Sama imam z udomačitvijo zelo prestrašenega prostoživečega odraslega mačka zelo dobro izkušnjo, zato vsekakor zagovarjam poskus udomačitve, kljub vsem proti argumentom, o katerih sem brala, preden sem se odločila, da ga poskusim udomačiti.

Maček je začel ponoči hoditi na balkon moje hiše, saj že imam eno mačko in verjetno je računal, da bo dobil hrano. zato sem mu jo parkrat nastavila in jo je prišel pojesti, a bil je zelo zelo prestrašen muc, saj je, ko je zagledal človeka takoj zbežal v 40 metrov oddaljen gozd. Odločila sem se da pokličem zavetišče, da ga ujamemo v mačjelovko in kastriramo (ocenili so, da je star nekje med 3 in 4 leti). Ko so ga iz zavetišča vrnili, sem jih prosila, da ga bom imela nekaj dni zaprtega v sobi, da ga poskusim udomačiti. Če napredka ne bi bilo, bi ga izpustila nazaj v prostost. A napredek je bil, vsake tri dni. Po enem tednu mi je začel jesti iz roke, ob koncu drugega tedna pa se mi je že pustil božati, po enem mesecu je že veselo ležal v naročju in se crkljal. Moja izkušnja je zato zelo pozitivna, treba je le veliko potrpljenja in veliko časa preživeti z muckom (cca 6 ur dnevno). Vsekakor pa zagovarjam, da je potrebno prostoživečemu mačku, ki ga udomačimo, zagotoviti, da ima po udomačitvi še vedno možnost iti ven v naravo, da ga torej nimamo zaprtega v hiši/stanovanju. Vsaj moj maček bi bil s takim načinom življenja zelo nesrečen, saj je vajen, da zunaj teče, koplje, pleza po drevesih,….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close