Učenje kitare za začetnike
Hej, hej! Najprej naj povem, da nikoli nisem hodila v glasbeno šolo, čeprav sem glasbeno, melodično, kakorkoli želite, precej nadarjena. Posluh imam, plesala sem tudi v plesni šoli, itd… Kot otroka me pač niso znali zmotivirati, pa nikoli nisem prestopila praga glasbene šole. Obožujem zvok kitare in je moja velika želja, da bi se jo naučila igrat.
Zdaj pa me zanima, če je tukaj gor kakšen poznavalec / poznavalka in bi mi svetoval, kakšna kitara je primerna za začetnika? Je kakšna razlika v trdoti strun, teži, itd… Slišala sem, da je bolje, da si kupim akustično kot klasično..?
Druga stvar…pozna kdo kakše res fajn lekcije za začetnike na youtubu ali kakšno dobro stran z napotki / osnovami in za igranje posameznih komadov in vse, kar vam pade na pamet. :))
Tretja stvar…kakršen koli nasvet, ki vam pade na pamet, bo dobrodošel!
Hvala!
kitare se tudi sama učim – brez glasbene šole
katero kitaro boš izbrala je odvisno, kaj želiš igrati
akordi in brenkanje kot spremljava petju ali pa fingerstyle – potem vsekakor akustično.
če te bolj vleče klasična glasba, kot npr:
http://www.youtube.com/watch?v=-F1tgImEymU
potem je prava izbira klasična kitara.
Čez nekaj časa boš verjetno imela obe 🙂
Sama delam po knjigi Noad’s Solo guitar playing za klasično kitaro in pa malo tudi na akustični kitari (mi bolj potegne klasična) po dvd jih Learn & master guitar s Stevnom Krenzom (super tečaj, dobil tudi neke nagrade kot eden izmed boljših tečajev za kitaro).
Če te kitara tako vleče, kot praviš, le pojdi v to – je balzam za dušo (je treba pa delat) 🙂
Hvala za mnenje! Ja, zame bi bila bolj akustična, ima bolj hud zvok..pa igrala bi bolj te pop komade pa to..ne nekih ekstremov 🙂 Ampak take posnetek je tudi balzam! 🙂
Zanima me še a se da akustično kitaro kej stišat? Je nekak glasnejša kot klasična, jaz pa živim v bloku in ne vem, kako bi se to slišalo k sosedom…? 😛
Hvala, saj že dolgo časa razmišljam o tem, bo treba realizirat to zadevo! 🙂
Takoj jo realiziraj 🙂
Prav kaj dosti se ne da stišat, lahko le bolj na tiho igraš, kar pa ni najbolj priporočljivo, ker je pomembna tudi dinamika, pa tudi da se ne navadiš na tiho igranje in potem težje “preklopiš”
pri nas vadijo tudi harmoniko v bloku, potem si lahko predstavljaš, kako glasno je šele to 🙂 akustična (če je ne priklopiš na ojačevalec) ni takoooo zelo glasna
Jaz sem začela s kitaro pred enim mesecem in pol.
Tri prijateljice smo najele privat učitelja , ki nas enkrat na teden vodi po eno šolsko uro . Čez teden se me tri še dobimo dvakrat , trikrat in igramo skupaj , nato pa vadimo doma še posamezno. Jaz imam klasično kitaro ,ki ima spodnje tri strune plastične , kitara pa ima širši vrat.Ena izmed prijateljic ima pa akustično , ki ima vse strune kovinske in ožji vrat. Igramo akorde , se pravi spremljave pesmi in zraven pojemo.
Moja klasična kitara brenka , akustična pa zelo lepo zazveni.
Pravijo , da se je lažje učiti na začetku na klasično , ker imaš več prostora za prste , ko iščeš in se učiš akorde…Akustična pa res dosti lepše zazveni….
To , da smo tri in da igramo skupaj , nas zelo spodbuja , zlasti , ko gre eni že bolje…potem tudi ostali dve vadiva , da jo dohitiva ,ker ne želiva biti slabši….
Besedila in akorde potegnemo z neta ali pa iz knjige Gorniške…
Na netu imaš pesmarice na Akordi Slo Caravaning…Me znamo zdaj že zaigrati : Malo miru (Ein bischen
frieden -evrovizijska…) Sreča na vrvici , pa od Abbe I believe in angel…,kjer so akordi G , D in C…pa ponavljajo se…
zrihtala sem si preko interneta, da – knjigo za klasično kitaro sem kupila, dvd-je pa, no ja, se jih “dobi”
sem se pa ravno sedaj spomnila, da je tudi neka slovenska verzija Glasbena šola na daljavo
pomešanih pojmov o tem, katera je klasična kitara, akustična in električna pa nimam – imam doma vse 3 🙂
brenkanje ali strumanje je igranje po akordih, kot spremljava ob petju – načeloma lahko to počneš tudi na klasični kitari (najlonske strune), je pa akustična (jeklene strune) kitara namenjena temu
tudi na akustični lahko igraš klasiko, bo pa drugače zvenelo in čisto vsega ne moreš početi kot na klasični
na akustični poleg strumanja lahko igraš tudi fingersytle:
http://www.youtube.com/watch?v=CgVqX0a49HM
načeloma je igranje po akordih nekako lažje
pri fingerstyle ali pri klasični kitari pa je dobro poznati tudi note – sicer lahko igraš po tabulaturah (imaš oštevilčene prečke, kje moraš pritisniti in na kateri struni) – vendar če znaš brati note, se novih komadov bistveno hitreje naučiš. Pač odvisno, kaj hočeš in po kakšni poti si želiš učiti.
Pa še zanimivost:
http://www.youtube.com/watch?v=gSedE5sU3uc
Jaz sem ‘rekreativen’ kitarist 😛
Navdušil sem se sam, začel preko 1000 enih youtube videjev itd, nato pa sem ugotovil, da rabim profi pomoč. Dosti sem jih zamenjal, tale Miha Plantarič, ki je bil tudi na Talentih pa res raztura, kitaro mi je pomagal najti direktno tako, ki meni najbol odgovarja… top skratka. Ima tudi svojo spletno stran, kjer je nekaj posnetkov, kjer uči – Vaš link lp Tomaž
Tudi sam sem se učil na akustično. Ogromno let nazaj še na youtubu ni bilo toliko tutorialov o učenju kitare. Jaz sem se pač učil na začetku po posluhu. Tako dolgo sem igral oz. iskal točno določen zvok, da sem skoraj prej penzijo se včakal. Ampak ko sem našel najboljši približek, sem si ga zapisal na drugačen način, ker akordov nisem poznal in ničesar, kar se je glasbe tikalo. Sploh prvič, ko sem se učil, sem začel na pesmi od Green Dayov – wake me up when september ends, saj je ritem zelo enostaven. Ko sem se naučil prvih nekaj korakov, sem obupal nad kitaro, ker ni niti malo enostavno bilo. Počakal pol leta, da me je spet prijelo malo brenkat, in sem nekaj naučenega že pozabil, ampak sem pol veliko lažje se dalje učil. Parkrat sem obupal nad samoučenjem. Hvala bogu, da so na YouTube začeli nalagat raznorazne tutoriale. Vsak dan sem preko tutorialov vadil brenkanje, čez par mesecev sem že zelo dobro znal sam zaigrati celo pesem od green dayov. Še čez nekaj mesecev sem se naučil, kako po posluhu veš, kje moraš prijeti itd za isti ton. Danes znam zabrenkati ogromno pesmi. Kot samouk, moraš imeti jekleno voljo, da ne obupaš nad kitaro.
Edini inštrument, ki mi res naježi kožo na dlakah, je pa saksofon. 🙂 Ni lepšega.
Ena legendarna glasba, ki sem jo vsak dan rad poslušal leta in leta, pa se še je danes nisem naveličal. Zvok kitare in saksofona:
Spoštujem vse, ki so se sami učili na kitaro. Prepričana sem, da imajo bolj izostren posluh od tistih, ki hodijo v glasbeno šolo, tudi improvizacija jim je včasih lažja. Mi je nekoč povedala ena profesorica v glasbeni šoli, da ničesar ne zna zaigrat brez not, ima pa končano akademijo, njen mož pa, samouk, zna od prve spremljati kar koli, bila sta ustanovitelja kar priznanega slovenskega ansambla, pa ne bom omenjala imen.
Skratka, danes je veliko lažje, ampak vseeno, če se ne učiš pravilne tehnike, že v samem začetku, moraš kasneje vložiti veliko dela v popravke.
Sama imam svojo metodo poučevanja kitare pro igra, ki je namenjena vsem starostnim skupinam in tudi otrokom s posebnimi potrebami. Ta metoda namreč omogoča dobro motorično podlago za naprej, v katerikoli glasbeni zvrsti se potem posameznik preizkusi, in pa seveda razvija dobro posluh.
Žal je pri nas v Sloveniji tako, da kvaliteta poučevanja ne šteje, sploh seveda, da si ob tem še kritičen do sistema, ampak to mi ne vzame volje, da svobodno ne pišem, kar mislim.
Poklicno se še vedno ukvarjam s poučevanjem kitare, tudi tistih otrok, ki imajo v glasbenih šolah slabše uspehe zaradi različnih odločb o učnih težavah. Bi bili presenečeni, koliko te iste otroke s to metodo naučim, ki niso napredovali v glasbenih šolah.
Premlad je še, da bi se učil kitare preko you tuba in je najbolje, da mu poiščete primernega učitelja. Začetki na kitari so težki, zato je toliko bolj pomembno kako, na kakšne način in kdo ga uči. Pa veliko sreče in prijetnega muziciranja.
[/quote]
Tudi jaz se pridružujem mnenju, da na začetku absolutno potrebuješ učitelja mentorja.On ti bo tudi svetoval vrsto in izbiro kitare. Sama igram 4 leta harmoniko.
Jaz sem se učil bolj po tehniško :). Mal sem naštudiral akorde in izmed vseh izbral najlažje – oz. tiste, med katerimi je prehod najlažji. Pač prijem čez 4 prečke je bolj težaven kot pa čez 2. Na podlagi teh akordov sem našel komade, ki so bolj počasni. In potem sem to drkal toliko časa, da je nekaj nastalo :).
Največ dela sem imel z menjanjem akordov, kjer je bila na začetku par sekundna tišina. Potem pa, da sem ujel ritem ter sinhronizacija rok – pač ko menjaš akord se brenkanje ne sme ustavit :).
Je pa odvisno kakšen je posameznikov namen igranja. Moj namen je bolj, da si popestrim kak večer, pa tko če je kakšen piknik, da mal zabrenkaš in zapoješ, nič kaj bolj resnega.
lepo to:), 25.12.2013 ob 20:20
naj še dodam, da se najde tudi kaj na netu, vendar dolgoročno potrebuješ rdečo nit, na netu jo težko najdeš, zato je bolje delati po knjigi ali dvd-jih, ki so sistematični
se čisto strinjam. Jaz sem se okoli 3 leta ‘mučila’ z nekimi tutoriali, pa dobila sem CD z začetniškim tečajem, frend mi je pokazal neke vaje … samo to ni to. Čisto slučajno sem videla na http://www.mynight.si, da je imel ta Miha, ki je bil na Talentih pred leti nastop v Slamiču. Ko sem ga v živo poslušala sem padla dol. Čisto paf. Za moje pojme eden top kitaristov pri nas. Skratka
Skratka, sem ga googlala in našla njegovo spletno stran: http://www.ucenjekitare.si . Fant ima svojo šolo kitare, uči 1:1 in sem totalno navdušena. Res je kot noč in dan, sem bila 1x tedensko še pred korono, po 1 šolsko uro in napredek je bil neprimerljiv. Sedaj lahko rečem, da že kar nekaj znam in to po enem letu. Miha Plantarič je top izbira. Vsak potrebuje mentorja, njegov je celo bil Primož Grašič!
Forum je zaprt za komentiranje.