učenje flavte na domu – domžale
Sin si ze nekaj casa zeli igrati flavto. V glasbeno solo v domzalah kar tezko prides (ceprav bomo letos sli na sprejemne izpite) zato me zanima, če je v domžalah kakšna privat šola, še najraje pa bi videla, da bi učitelj flavte hodil na dom.
Zanima me, če morda kdo pozna kakšno osebo, ki bi poučevala flavto v domžalah na domu.
Lp
Pa ti veš, da je včasih bolje dati toliko denarja in otrok z veseljem hodi tja, kot pa v javno GŠ, kjer nekateri učitelji znajo prav priskutiti tisto, zaradi česar hodi otrok tja?
Pristop po zasebnih GŠ je danes bistveno drugačen, bolj osebni pristop, otrok lahko sam izbira in mu ni potrebno igrati vsega po repertoarju, kot to želijo nekateri učitelji in forsirajo in je v takem primeru vsak finančni prispevek zelo upravičen in v dobro otroka, da bo z veseljem obiskoval svoj hobi, ne pa z odporom, kot se to včasih tudi kdaj pa kdaj zgodi.
Odvisno od učitelja do učitelja se ti ne zdi. Moja hčerka je tudi učiteljica na glasbeni šoli in učenec ki mu lani nikakor ni šlo pri prejšnjem učitelju letos dela brez težav in komaj čaka na uro in na nastope. Ima učenca z diagnoza avtizem in sta takoj ugotovila na kakšen način naj delata in mu gre super. Tako da jaz ne bi vseh šol in vseh učiteljev v isti koš metala. Sicer pa gospe lahko posredujem stik do moje hčerke, če me konataktira na zasebno sporočilo
Na nekaterih javnih glasbenih šolah potekajo sprejemni izpiti tako, da na vratih za vsak oddelek, kjer potekajjo preizkusi znanja visi seznam z omejenim številom črt za posamezni inštrument in se je potrebno nanj vpisati po tistem, ko izpolniš prijavnico v tajništvu. Ponavadi so ti seznami polni v 10-ih minutah.Če se ne vpišeš, sploh ne moreš priti na sprejemni preizkus. Razen tisti s hudimi VIP, ko lahko pridejo ob koncu, dvajset minut pred zaključkom in pridejo noter – tudi malo preko vrste…
Torej to izgleda takole: za določeni inptrument je na voljo 30 črt, pride jih 120. Pa morda naseldnji dan tudi. Torej ni čudno, da se nekaterim res zgodi krivica.
vse GŠ imajo glasbeno pripravnico in mislim da imajo ti otroci prednost pri vpisu. Glede ostalega pa tako, tudi GŠ imajo omejeno število vpisov iz strani ministrstva. Pozanimajte se kdaj bo upis, prijavite se na več GŠ in mogoče boste imeli srečo in imeli preiskus glasbenih sposobnosti. Poskusite na kaki manjši glasbeni šoli in vzemite si v zakup da boste pač otroka vozili.
Spet en laičen nasvet. Za igranje inštrumenta je potrebno kaj več, kot samo opraviti sprejemni izpit. Naravni talent, odličen posluh in sožitje med profesorjem in učencem sta najpomembnejša.[/quote]
ne vem, če je res potreben nek izjemen naravni talent in odličen posluh – inštrument lahko igra tudi nekdo, ki nima posluha, pravijo da se ga da tudi naučiti.
Sama tudi nimam nekega blaznega posluha, pa se trudim učiti kitaro (ker me starši niso imeli možnosti vpisati v glasbeno šolo, se učim šele zdaj). Učim se po neki literaturi, klasična kitara, včasih z nasvetom prijatelja, ki kitaro igra. Res ne bom nikdar virtuoz na kitari, nekaj pa že znam in počasi bo bolje – ne mi no vzet upanja, z izjavami kot: potreben je naraven talent in odličen posluh 🙂
Spet en laičen nasvet. Za igranje inštrumenta je potrebno kaj več, kot samo opraviti sprejemni izpit. Naravni talent, odličen posluh in sožitje med profesorjem in učencem sta najpomembnejša.[/quote]
Saj bi lahko na dolgo in široko razlagala, kako sta moja 2 opravila to šolo s pripravnico na začetku, pa sem povedala le bistvo. Ni vedno in povsod niti sožitja, niti vedno naravnega talenta, če ga nihče ne išče, veliko ja delavnost in vaja. Želiš še kakšno daljšo razlago?
gš in vam podobni-
Poizkusite že enkrat razumeti, da je talent za glasbo prirojen -se ga ne moreš naučiti, napiflati z vajo pridobiti- občutek za glasbeno muziciranje, kako interpretirati, izraziti svoja čustva skozi muziciranje, je prirojen, podedovan. Muziciranja se ne da naučit in tega niso sposobni vsi otroci. So otroci, ki preigravajo skladbe in vadijo v nedogled, pa se še vedno zmotijo, ker pač nimajo talenta za interpretacijo skladbe iz spomina – ker se poizkušajo napiflati na pamet, to pa v glasbe žal ne gre tako, kot pri predmetih v šoli.
So pa seveda otroci, ki takoj začutijo skladbo in jo znajo čustveno in doživeto odigrati. Taki imajo ponavadi tudi izjemen prirojen posluh in občutek za metriko, polifonijo in kontrapunkt. Takim se takoj vidi, da so pravi talenti s katerimi je v glasbi prijetno delati in sodelovati, ostali žal le preigravajo in se učijo na pamet. Na pamet se lahko naučiš le določene tehnike in trikov pri igranju na prenekateri inštrument, z leti vaje se kališ in izpiliš tehniko, ne pa talenta.
Dajte že to nekateri starši enkrat razumet.
Napaka in napačno razmišljanje nekaterih staršev! Ne prepričujte sebe, da ga s tem disciplinirate in da bo z vajo na tak način preko učenja inštrumeta daleč v življenju prišel. Marsikateri starš s stakim pristopom zatre vso otrokovo voljo in željo in ustvari dodatni odpor do učenja inštrumenta. In ko se otrok upira in noče več obiskovat glasbene, ga potem še silijo, otrok pa trpi in dobi neznanski odpor. Če ni v prvi vrsti njegove želje, naravnega prirojenega talenta, ki je osnova, če nastopi naveličanost in včasih tudi že prisila nekaterih staršev da otrok mora hodit v glasbeno za vsako ceno, vadit pod vašim neprestanim opozarjanjem in nadaljevat, ga boste ravno nasprotno usmerili in v življenju ne bo ravno daleč prišel.
Živjo, mi smo tudi letos zaštartali. Učiteljica flavte je Ana Arhar s končano srednjo glasbeno šolo. Imamo pa program moderno ali klasično glasbo. 2 krat letno imamo koncert (božični in končni) za vse tiste, ki si želijo nastopati.
Lokcija: DOL PRI LJUBLJANI ali POUČEVANJE NA DOMU (Lj in okolica)
Programi: flavta, akustična in električna kitara, bobni, bas kitara, solo petje na mikrofon, klaviature
Kontakt: 041 287 253
mail: neza.pancur86@gmail.com
– moderna glasbena šola POP AKADEMIJA –
[img]https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/t31.0-8/s960x960/10658984_759568684104710_471943569828560936_o.jpg[/img]
Forum je zaprt za komentiranje.