Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Turški fižol

Turški fižol

V trgovini sem videla turški fižol.
Ali ga pripravljate?
Koliko časa se kuha? Kot običajni fižol?
Kako ga pripravljate?

lahko opises,kako izgleda ta fizol? je mogoce bel? si videla surovega, ali v konzervi? petra

Videla (v kleti v Maxiju, Lj) sem surovega v zrnu. Predpostavljam, da se mu reče “posušen”, kot običajnemu fižolu v zrnu, ki se ga vidi v tem času na prodajnih policah. Zrna so zelo velika, barve od svetle do temne. Barva ni prelivajoča ne lisasta ampak bliže različne temne pikice na svetli podlagi – težko je opisati.

Na spletnih straneh sem zasledila, da se mu reče tudi laški fižol.

Ja, to je Turek fižol, je zelo dober v solati, barve je pa od roza do lilas primesjo črne. Po okusu rahlo spominja na kuhankostanj. Mi doma smo ga imela za na zeleno solato. Kuha se malo dlje kot običajen, normalno, saj je velik kar za 3-4 male fižolčke.
LP

mogoče je to dedec oz. babica (tako pravimo na štajerskem)!

pri nas se mu rece surkovec- ali laski fizol. petra

Ja tudi pri nas mu rečemo šurki. Zelo dober, kakor kostanj; odlično se paše v ješprenj (ričet). Včasih so ga veliko sadili, danes ga vsaj v našem koncu več toliko ne zasledim.
LP

spomnim se ga se iz otrostva. takrat so ga nekateri kar precej gojili. sedaj pa menda ne vec. spomnim se,da smo ga precej pripravljali tudi v solati-s precej cebule,petrsiljem. najboljsi je bil, ko je kot pripravljena solata nekaj casa “pocival”. pred kratkim sem ga kupila v M. pozabila sem,da rabi svoj cas pri kuhanju. nikakor se ni hotel skuhati !!:) lp petra

Nam ga je babica postregla zabeljenega z ocvirki, poleg pa čežano in
to v jeseni, ko je bil svež!

Petra, koliko časa se kuha?
Koliko časa si ga namakala?

Sedaj smo ugotovile, pa kakšnem fižolu sprašujem.
Priporočan se za recepte oziroma kako ga pripravljate.

Ta fižol zelo lepo cveti v beli ali rdeči barvi. Nekateri ga sadijo tudi za okras.

Ja, tudi mi mu pravimo laški fižol. Najraje ga imamo zabeljenega z ocvirki, za vse, ki pa ne marajo mesa pa zabeljenega s kislo smetano.
Zraven paše čežana ali pa jabolčni kompot.
Kar ga ostane pa ga pripravimo v salati s čebulo in bučnim oljem. (seveda ne isti dan)
dober tek

namakala sem ga par ur- samo !! 🙂 kuhal se je pa precej vec casa kot “navaden”. ne vem ,koliko casa,res . sproti sem se namrec spomnila / ko se ni in ni hotel skuhat/, da je to ta fizol ….ko je bil ze na 3/4 kuhan, sem se spomnila na ekonom :)) lp petra

V Prlekiji mu pravijo kebrovjak in ima posebno mesto med fižoli. Najpogostje s čebulo in bučnim oljem. Ali pa topel z ocvirki. Za stročji fižol ni, ker ima debelo in dlakavo lupino.
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close